Vallen op opvallen

Column van Sjaak Grosthuizen

We hebben nu net verkiezingen achter de rug. Er moet een Europees parlement komen. Een parlement dat bestaat uit 720 leden en Nederland mag daar 30 zetels van bezetten. Het vraagt nogal wat van een partij om hun nagenoeg totaal onbekende kandidaten aan het kiezersvolk voor te stellen. En om je stem niet onbezonnen zomaar aan een partij toe te vertrouwen zou je je moeten verdiepen in welke wensen die al die partijen in Europees verband voor elkaar willen brengen. Hoeveel procent van de brave burgers die hun stemrecht niet verloren lieten gaan hebben zich inderdaad verdiept in de politieke richtingen? Was dat percentage hoger dan van de kiezers die er gemakshalve een tweede nationale populariteitskiesmoment van maakten? Koos je voor de parlementariër op de lijst of voor het bekende gezicht van de Nederlandse fractievertegenwoordiger? En maakt dat eigenlijk wat uit?

Is er qua keuzeprobleem een groot verschil met de lokale verkiezingen? Niet alle Hoornse politici zijn in de hele stad bekend, maar landelijke kopstukken zijn nog bekender en zeker diegenen die door de media op de voet gevolgd worden omdat ze bezig zijn met een interessant politiek kunstje. Kun je als politicus in Hoorn je bekendheid vergroten? Jazeker! Voor de Hoornse fracties die zich daar wat onzeker in voelen wijs ik naar een opvallend lokaal voorbeeld.

Op dit moment is het heel interessant om de activiteiten van Hart van Hoorn te volgen. De aandacht voor de Europese verkiezingen is nauwelijks verminderd of Chris de Meij geeft al de aftrap voor de lokale verkiezingen in 2026. Chris weet hoe dat aangepakt dient te worden. De eerste en belangrijkste les is: zorg dat de mensen je zien en horen. Op straat, in wijkgebouwen en in de media. Een ambitieuze fractie die op zoek is naar groei van het aantal raadsleden steekt zijn neus in zoveel mogelijk overlegjes die te maken hebben met wat er in de wijk of stad geregeld moet worden. Elk overleg kent voor- en tegenstanders van plannen. Geen enkele stad is ooit klaar met de juiste inrichting op dit moment. Focus op wat er mis gaat of kan gaan en mobiliseer aandacht daarvoor.

Een schitterend concreet voorbeeld vind je in de activiteiten van Hart van Hoorn deze week. In het NHD van donderdag 6 juni staat een flink artikel over zorgen over de dichtbevolktheid van de stad, met concrete cijfers, zodat er geen sprake is van nepnieuws en de grote angst die er bij de partijleden leeft over de leefbaarheid van de stad wanneer er weer meer huizen worden neergezet. Hiertegen wil de partij actie voeren bij het stadsbestuur. De lezers van het NHD zouden de rillingen over het lijf moeten lopen na het lezen van het stuk. Menno Jas, die enige tijd geleden is toegetreden tot deze partij, heeft in de raad al eens geopperd dat cameratoezicht verbeterd en uitgebreid moet worden. Deze week te lezen in Nieuwsblad Hoorn. Ook een stuk waarin het ontbreken van deugdelijke camera’s moet worden gezien als een regelrechte bedreiging van de veiligheid in de stad. En wie is er nou tegen een veiligere stad?

Voor Hart van Hoorn zijn deze twee artikelen in één week nog niet genoeg. De achterpagina van Nieuwsblad Hoorn is helemaal gevuld met een oproep om Hart van Hoorn de grootste partij te maken van Hoorn. Meld je aan bij de partij, luidt de oproep. Word kandidaat raadslid en maak het verschil in de stad. Het is tijd voor verandering! Wie nu nog niet weet dat er eigenlijk maar één partij is die zich zorgen maakt over de stad, waar op dit moment zoveel mis gaat, mag worden gerekend tot diegenen die waarschijnlijk bij alle verkiezingen gewoon thuis blijft om zich daar te vermaken met makkelijk tv-amusement of computerspelletjes.

Moet je nu de conclusie trekken dat alle andere Hoornse partijen zitten te slapen en zich niet druk maken over wat de stad nodig heeft? Telt de raad elf suffende fracties die lusteloos de tijd uitzitten tot de volgende verkiezingen? Neem maar van mij aan: dat is niet zo. Zij zijn druk doende met de problemen die nu al enige tijd op tafel liggen, met ogen en oren gericht op de stad en haar noden. Kunnen we ons daar zonder uitgebreide media-aandacht bewust van zijn of wachten we op nog eens elf keer grotere HvH-achtige aandacht in de media voor alles wat een partij buiten de raad om ook nog vindt?

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Vallen op opvallen Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Vallen op opvallen