Vereniging ‘Het Carillon te Hoorn’ viert 100-jarig jubileum met extra concerten

07-06-2024

HOORNGIDS HOORN | Dit jaar viert de Vereniging ‘Het Carillon te Hoorn’ haar 100-jarig bestaan, wat een bijzondere mijlpaal is. Deze vereniging is naar verluidt de oudste plaatselijke carillonvereniging van Nederland en mogelijk zelfs van de wereld.

Extra concerten in 2024

Ter ere van dit jubileum worden er extra zomeravondconcerten georganiseerd. Gedurende het jaar zullen er tien concerten gehouden worden, één voor elk decennium van het bestaan van de vereniging. Dit is aanzienlijk meer dan de gebruikelijke concerten. Zie overzicht onderaan.

Jubileumconcert op 26 oktober

Het hoogtepunt van de vieringen is het jubileumconcert op zaterdag 26 oktober. Dit concert, bijna op de dag van de oprichtingsvergadering (28 oktober), wordt uitgevoerd in samenwerking met de Hoornse Brassband en zal de wereldpremière van een speciaal gecomponeerde compositie bevatten. Op zaterdag 14 september 2024, tijdens Open Monumentendag, wordt ook in samenwerking met de Hoornse Brassband een carillonconcert uitgevoerd. 

Wekelijkse en maandelijkse bespelingen

De wekelijkse bespelingen van het carillon door stadsbeiaardier Frits Reynaert vinden elke donderdag van 17.00 tot 18.00 uur plaats. Daarnaast is er eenmaal per maand een bespeling op zaterdag van 16.00 tot 16.45 uur, meestal op de derde zaterdag van de maand. Deze bespelingen worden uitgevoerd in dienst van de gemeente Hoorn.

Geschiedenis van het Carillon

Het huidige carillon dateert oorspronkelijk uit 1938 en werd na de oorlog door de vereniging hersteld en in 1951 opnieuw in gebruik genomen. De beiaard is eigendom van de gemeente Hoorn. De vereniging speelde een cruciale rol in de installatie van het carillon in 1938 en 1950, met behulp van donaties, steun van lokale bedrijven, straatcomités en verenigingen. Ook de restauratie van de beiaard in 1991 werd door de vereniging gefinancierd, opnieuw met bijdragen van burgers en bedrijven. In 1999 werd het carillon uitgebreid met twee zware klokken, waardoor het nu 52 klokken telt, een project dat in samenwerking met de gemeente werd gerealiseerd.

Lidmaatschap en meer Informatie

Toegang tot de concerten is gratis. Lid worden van de Vereniging kan al voor € 10,00 per jaar. Meer informatie is te vinden op de website van de vereniging: https://www.carillonhoorn.nl/contact/ (https://www.carillonhoorn.nl/contact/).

Carillonconcerten op de woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur

5 juni: Tommy van Doorn, het Groefsema-concert
Dit concert draagt de naam van mevrouw E.N.J.C. Groefsema - Molenaar, die in haar testament de Vereniging voor een groot bedrag heeft bedacht.
12 juni: Claire Janezic (USA)
19 juni: Annie Gao (USA)
10 juli: Vincent Hensen-Oosterdijk
17 juli Carson Landry (USA)
24 juli: Frits en Freya Reynaert, carillon en viool
21 augustus: Merle Kollom (Estland)
28 augustus: Richard de Waardt en Dina Verheyden, quatre mains
4 september: Klaas de Haan
14 september: zaterdag - Open Monumentendag:
13.00 - 13.30 Beiaardconcert door Frits Reynaert met de Hoornse Brassband,
onder leiding van Gertjan Loot
13.30 Open toren, toegang voor iedereen, ingang onderaan de toren,
demonstratie carillonbespeling bovenin de toren tot 14.00 uur, einde opgang 16.00 uur
26 oktober: zaterdag - Jubileumconcert ’100 jaar Vereniging’
in samenwerking met de Hoornse Brassband onder leiding van Gertjan Loot.
Aanvang 15.00 uur, luisterplaats de tuin van ’Huis Verloren’.

Wereldpremière van een in opdracht van de Vereniging ‘Het Carillon te Hoorn’ gemaakte compositie door Carl Wittrock.

 
Luisterplaats tijdens de avondconcerten

Ook dit jaar opent de bibliotheek Hoorn de binnentuin voor elk concert. U kunt de binnentuin betreden via de ingangen aan het Kerkplein of de Wisselstraat. U wordt verwelkomd met koffie of thee. Na het concert is er gelegenheid om de beiaardier te ontmoeten onder het genot van een glaasje wijn, bier of fris.

Foto: Vereniging Het Carillon te Hoorn

Foto Vereniging Het Carillon te Hoorn Foto Vereniging Het Carillon te Hoorn