Onder het spoor door voor glasvezelaanleg

01-06-2024

HOORNGIDS HOORN | De toenemende vraag naar snel internet leidt tot grootschalige veranderingen in het ondergrondse kabelnet van Hoorn. Om aan deze groeiende behoefte te voldoen, zijn KPN en Deltakabel bezig met het leggen van glasvezelkabel. Een omvangrijke operatie die op 29 en 30 mei een belangrijke mijlpaal bereikte met twee spoorboringen uitgevoerd in Hoorn.

De spoorboringen, die een lengte van meer dan 140 meter en een diepte tot wel 14 meter beslaan, zijn cruciaal voor het aansluiten op het glasvezelnetwerk van het centrum van Hoorn, Grote Waal, het Venenlaankwartier en het zuidelijke deel van de Kersenboogerd. Hierdoor kunnen meer dan 16.000 adressen in deze wijken op glasvezel worden aangesloten.

Een spoorboring is een gecontroleerde techniek waarbij een buis onder het spoor wordt aangelegd. Via deze buis worden de glasvezelkabels voor de wijkkasten van het netwerk getrokken. Voorafgaand aan de werkzaamheden zijn vergunningen aangevraagd bij ProRail en zijn strikte richtlijnen gevolgd om de veiligheid van reizigers en de treindienst te waarborgen.

Dankzij zorgvuldige planning, geavanceerde technologie en de expertise van het boorteam kon het treinverkeer ongestoord doorgang vinden, zonder overlast voor treinreizigers.

Op termijn zal de geavanceerde glasvezeltechnologie in heel Nederland het bestaande kopernetwerk gaan vervangen.

Bron en foto: KPN

Spoorboring voor glasvezelaanleg. Foto KPN Spoorboring voor glasvezelaanleg. Foto KPN