Tweede zomerwandeling Oud Hoorn

29-05-2024

HOORNGIDS HOORN | Al meer dan vijftig jaar verzorgt de vereniging Oud Hoorn in de zomermaanden een aantal stadswandelingen waaraan men gratis kan deelnemen. In 2024 staan in de maanden mei tot en met juli vier wandelingen in de historische Hoornse binnenstad op het programma. 

De wandelgidsen van Oud Hoorn delen hierbij tijdens de wandelingen hun kennis over de interessante onderwerpen met de belangstellenden. Nieuw in dit jaar is dat de wandelingen op vrijdagavond en de opvolgende zondagmorgen plaatsvinden over hetzelfde onderwerp. Hiermee ontstaat de mogelijkheid voor een keuze als men verhinderd is op een van beide tijdstippen. Op vrijdagavond 7 juni om 19.30 en zondagmorgen 9 juni om 11.00 uur start de wandeling ‘Over ‘t  West naar de Eilanden’ op de Roode Steen.

Over ’t West naar de Eilanden
De Westfriese Omringdijk werd aangelegd in de 13e eeuw om te voorkomen dat bewoonde gebieden in Westfriesland zouden overstromen bij hoge waterstanden van de Zuiderzee. Hoorn, in een knik van deze dijk ontstaan, kreeg mede hierdoor bescherming tegen de Zuiderzee De straat West is onderdeel van de Omringdijk, nu niet meer te herkennen als zeewering en liep vroeger in een rechte lijn door naar Schardam. Dijkbreuk door een stormvloed in de 14e eeuw deed het Hoornse Hop ontstaan en sneed het West af waar nu de Westerdijk begint. Door gebruik te maken van de aanslibbing van buitendijks land breidde de stad zich vanaf de vroege 16e eeuw zeewaarts uit en werd de Italiaanse Zeedijk aangelegd. Door de bloeiende economie van de stad in de eerste helft van de 17e eeuw kwam er ruimtegebrek in de havens, uitbreiding in zeewaartse richting was de enige mogelijkheid. Met de aanleg van Achter op ’t Zand, de Hay, het Oostereiland en het Visserseiland ontstond de benodigde haven- en kaderuimte. Succesvol was deze uitbouw van de haven nooit, na het gereedkomen in 1655 liep de economie van Hoorn sterk terug. 
Vanaf de Roode Steen nemen de gidsen van Oud Hoorn u mee over het West langs de dijken, de havens en de eilanden.

Zomerwandeling Oud-Hoorn - Achter op 't Zand Zomerwandeling Oud-Hoorn - Achter op 't Zand
Zomerwandeling Oud-Hoorn - Oostereiland Zomerwandeling Oud-Hoorn - Oostereiland