Verschillende opties voor bestemming batig saldo GGD Hollands Noorden

Commissievergadering 28 mei

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De GGD Hollands Noorden laat in de jaarstukken van 2023 een positief resultaat zien van € 761.000 zien. Er liggen verschillende opties over wat te doen met dit geld. Terugstorten naar de algemene reserve is één oplossing, andere oplossingen houden in geheel of gedeeltelijke terugbetaling aan de deelnemende gemeenten of het geld gedeeltelijk te reserveren voor informatievoorziening.

Het Hoornse college vraagt de raad instemming voor de keuze om een deel terug te storten in de algemene reserve en het andere deel terug te geven aan de deelnemende gemeenten. Voor het volgende jaar wordt de GGD verzocht een besparing van 5% op te nemen in de kadernota.

De verschillende fracties voelen wel voor de keuze van het college, maar de vraag is in hoeverre dat geld weer terug moet naar de GGD, wanneer er tekorten ontstaan in en na het ‘ravijnjaar’.

Wethouder Axel Boomgaars vervangt Marjon van der Ven en legt uit waarom het college er toch ook voor kiest om een deel in de eigen kas te laten terug storten. Hoorn is niet de enige gemeente die de korting van 5% wil opleggen. De lonen die gestegen zijn worden veel later door de rijksoverheid vergoed. Het overschot van vorig jaar moet over alle gemeenten van Noord-Holland Noord worden verdeeld, dus dat betekent dat we ons niet rijk hoeven te rekenen.

Foto: Peter Ursem

Weyhouder Axel Boomgaars__ Weyhouder Axel Boomgaars__