Ontwerp opwaardering wijkpark Risdam-Noord [gesprek met wethouder Bennis]

Commissievergadering 28 mei

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Er ligt een ontwerp voor het opwaarderen van het recreatiepark Risdam-Noord. Er zijn plannen voor meer vergroening, verbeterde wandelroutes, betere voorzieningen voor hondenbezitters en toevoegen van sport- en speltoestellen. Er is al een participatieronde geweest waarin bewoners inbreng hebben gehad. Het college wil aan de slag met het voorlopige ontwerp. 

Namens tegenstribbelende bewoners nabij het park spreekt dhr. Lindhout zich uit tegen het aanleggen van padelbanen. Bewoners zijn niet tegen padelbanen, maar wel tegen het lawaai ervan en de mogelijke toegenomen verkeersdrukte. Mw. Frankenhuis laat een heel ander geluid horen ”Zien sporten, doet sporten”, betoogt zij. Als actief lid van de tennisvereniging De Balletuin ziet zij de padelbanen als middel om de vereniging te versterken, waarmee nog meer mensen gezond kunnen blijven sporten in een sociaal sterke omgeving.

Dhr. Groen spreekt ook in om duidelijk te maken wat De Balletuin betekent voor de leden van deze vereniging en een mooie gelegenheid om iets anders tegen te gaan: zitten is het nieuwe roken. De padelbanen helpen daarbij. De dialoog met de buurt blijft altijd bestaan, belooft hij. Ook inspreker is mw. De Graaf en zij herhaalt de eerder ingebrachte bezwaren tegen de in te richten padelbanen, die een regelrechte bedreiging vormen voor een goed leefklimaat van de omwonenden. Geluidsmetingen elders bevestigen de vrees voor geluidsoverlast. Ook mw. Van Velzen vreest overlast, nu de plannen nog niet helemaal duidelijk zijn. Onduidelijkheid is er over wat voor sporten er nog meer kunnen komen. Stokpaardensport zal wellicht meevallen. Zij wil duidelijkheid. Een volgende inspreker, dhr. Brouwer laat zien op welke plek de plannen men iets wil aanleggen. Hij noemt de vleermuizen en sperwer die daar hun plek hebben. De intekening van de plek is wat hem betreft veel te vroeg.

Een vertegenwoordiger, dhr. Autar van De Balletuin, noemt op wat de vereniging allemaal voor eigen rekening heeft gedaan aan het sportveld. De padelbanen zullen veel minder herrie veroorzaken omdat men zich niet alleen houdt aan de huidige richtlijnen, maar men wil nog een stap verder om overlast te beperken. De vereniging wil een voorbeeld zijn van hoe dit opgelost kan worden met omwonenden.

De fractiewoordvoerders trachten elkaar te overtuigen van standpunten voor en tegen. Jessica Visser (Hoorn Lokaal) vindt het park belangrijk voor de wijk en wil weten of het groen niet teveel geweld wordt aangedaan. Rob Brandhoff (CDA) is voor het voorstel, maar heeft nog een vraag over de wandelpaden. Charles Webster (ÉénHoorn) weet dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken en wacht even de reactie van de wethouder af. Debbie Katers (Hart van Hoorn) hoopt dat iedereen daar blij kan blijven wonen. Cees Maas (ChristenUnie) kan instemmen met voorstel, maar vraagt toch of er al niet genoeg padelbanen zijn en of de banen hier geen overlast zullen veroorzaken. Zal er geen overlast komen door te hard rijdende fietsers? Bram Berendse (PvdA) heeft nog vragen over de kans dat de financiën straks tekortschieten. Marieke Rijk (Fractie Tonnaer) vindt het jammer dat er een paar mooie bomen zullen sneuvelen. Ze vindt het jammer dat er twee groepen tegenover elkaar komen te staan. Ze gelooft ook echt dat de vereniging de padelbanen nodig heeft om te kunnen blijven groeien.

Lisa Klinkenberg (HOE) ziet met genoegen een mooi park met recreatievoorzieningen ontstaan. Ze meent dat de vereniging serieus met hun plannen bezig zijn. Ze hoopt ook dat de beide partijen elkaar weer zullen vinden. Jeroen van de Veer (Sociaal Hoorn) vindt de renovatie van het park al veel langer belangrijk. Hij geeft het raadsvoorstel een extra plusje. Een deel van de sportvelden zouden openbaar toegankelijk moeten zijn. Niek Heijne zou met veel plezier over padellen willen praten, maar hij houdt zich bij het park dat eindelijk een mooie aanpak zal ondergaan. Wat hem betreft: vooruit met de geit! Liz Delcour (VVD) vraagt zich af wat het alternatief is voor de padelbanen. Marion van der Bijl (GroenLinks) maakt zich minder zorgen over de padelbanen dan over het storten van beton in het groene gebied.

Gesprek met wethouder Dick Bennis over wijkpark Risdam-Noord:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (3.41 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met wethouder Bennis over sportpark Risdam Noord2024-05-28.mp3)

Wethouder Dick Bennis tracht meer duidelijkheid te brengen. Hij verheugt zich over het feit dat er zoveel insprekers waren. Hij neemt de inbreng van de insprekers wel heel serieus. Het is nog niet definitief dat op de ingetekende plek padelbanen komen, maar wanneer die wel worden aangelegd, zal dat op die plek zijn. De omgevingsdienst zal toetsen of de aanleg van de banen daar wel kunnen. Ook financieel zal een en ander nog worden getoetst. Hij wil zo snel mogelijk dat alles duidelijk wordt, zodat er aangepakt kan worden. Het wordt in ieder geval meer park. Twee voetbalvelden gaan weg en wordt ten dele weer ingezet voor sportactiviteiten. Er worden geen bomen neergezet, zodat in de toekomst andere invullingen mogelijk blijven. De genoemde bomen worden alleen gekapt wanneer dat nodig is, maar ze zullen ruimschoots gecompenseerd worden.  

De participatie is er wel degelijk geweest. Niet iedereen zal zijn zin kunnen krijgen. Hij neemt alle uitspraken mee. Binnenpadel is er bijna genoeg, maar aan buitenpadel bestaat meer behoefte. Een deel van de velden zal ook buiten verenigingsverband gebruikt kunnen worden.

Dit onderwerp zal alleen in de komende raadsvergadering terugkomen wanneer er raadsinstrumenten over worden ingediend.

Foto’s: Peter Ursem en stills Webcast B.V.

Wethouder Dick Bennis over het wijkpark Rosdam-Noord Wethouder Dick Bennis over het wijkpark Rosdam-Noord
Inspreker de heer Lindhout Inspreker de heer Lindhout
Inspreker mevrouw Frankenhuis Inspreker mevrouw Frankenhuis
Inspreker de heer Groen Inspreker de heer Groen
Inspreker mevrouw De Graaf Inspreker mevrouw De Graaf
Inspreker mevrouw Van Velzen Inspreker mevrouw Van Velzen
Inspreker de heer Brouwer Inspreker de heer Brouwer
Inspreker de heer Autar Inspreker de heer Autar