Mislukte aanbesteding verbouwing Westfries Museum

24-05-2024

HOORNGIDS HOORN | Volgens de analyse van de gemeente Hoorn is de aanbesteding voor de verbouwing van het Westfries Museum mislukt omdat de bouwkosten, installatiekosten en risico’s zijn onderschat. Volgens Fractie Tonnaer zijn de kosten niet onderschat maar verkeerd berekend. 

De verbouwing van het Westfries Museum kan alleen binnen het richtbedrag van € 15,85 miljoen worden uitgevoerd wanneer de kelders uit de plannen worden geschrapt. De fractie vraagt alle verbouwingskosten van het museum opnieuw te berekenen. Verder wordt aandacht gevraagd voor de brieven van Stichting Stadsherstel en Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders. Stadsherstel heeft de Regentenkamers in het Sint Jozefhuis voor een symbolische bedrag aan het Westfries Museum aangeboden.
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter van Fractie Tonnaer, heeft onderstaand schrijven verzonden aan het college van Burgemeester en wethouders van Hoorn.

Geacht College,
Om een verklaring te vinden voor het mislukken van de aanbesteding voor de uitbreiding en verbouwing van het Westfries Museum heeft u een analyse gemaakt. Volgens deze analyse is de aanbesteding mislukt omdat de bouwkosten, installatiekosten en risico’s zijn onderschat. De kosten zijn volgens ons niet onderschat maar verkeerd berekend. 
Voor het mislopen van de aanbesteding en de foutieve kostencalculatie neemt u niet de volledige verantwoordelijkheid. U beweert dat de inschrijvers van de aanbesteding zeer voorzichtig zijn en noemt zelfs de verbouwing van het Binnenhof in Den Haag als een van de oorzaken voor het mislukken van de aanbesteding. 
Het geeft geen pas de schuld van het mislukken van de aanbesteding voor een deel neer te leggen bij de inschrijvers, die volgens het college te voorzichtig geweest zijn. Volgens onze fractie is het in ieder geval de laatst overgebleven inschrijver geweest die u tot het inzicht heeft gebracht dat de bouw van twee kelders onder het Museum niet voor het luttele bedrag van 2,4 miljoen te realiseren is. In de raadsbrief van 16 mei jl. noemt u een bedrag van 3,5 miljoen als overschrijding voor de aanleg van de kelders. Volgens ons zijn de kosten voor de aanleg van twee kelders veel hoger dan door u is berekend.
Wij verwijten het college dat het amendement (30 juni 2020) over een sober en doelmatige verbouwing willens en wetens niet is uitgevoerd. Bovendien heeft u alle kritische opmerkingen en oprechte waarschuwingen van met name onze fractie over de bouwkundige complexiteit en de kostenoverschrijding voor de aanleg van kelders weggewimpeld. 
Waarschijnlijk door onkunde en blinde ambities is de bouw van twee kelders toch in de verbouwplannen terechtgekomen. Nog steeds kunt u niet ruiterlijk toegeven dat de aanleg van de twee kelders bouwkundig en financieel niet kan worden uitgevoerd. Het college denkt aan een heroverweging voor het onderdeel kelders. U weet of zou moeten weten dat de verbouwing van het Westfries Museum alleen binnen het budget kan worden uitgevoerd, wanneer de kelders uit de plannen worden geschrapt. 
Stichting Stadsherstel heeft de Regentenkamers in het Sint Jozefhuis, Achterom 17, voor een symbolische bedrag aan het Westfries Museum aangeboden. De Regentenkamers worden nu nog gebruikt door de Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders en kunnen in de nabije toekomst door het Westfries Museum worden gebruikt. Wij adviseren u het aanbod van Stichting Stadsherstel serieus te bekijken en met Stadsherstel te overleggen over de mogelijke museale functie van de Regentenkamers. Zie brieven van Stichting Stadsherstel en Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders van 10 juni 2021 en 20 april 2024.   
U stelt voor, na besluitvorming door de gemeenteraad, om op 1 oktober 2024 een nieuwe aanbesteding te starten. Door de nieuwe aanbesteding gaat nog meer tijd verloren en is het twijfelachtig of deze aanbesteding nieuwe inschrijvers oplevert. Om kosten te besparen en geen tijd te verliezen is het beter geen nieuwe aanbesteding te starten, maar met de laatst overgebleven bouwondernemer gesprekken te voeren en afspraken te maken over de kosten en de verbouwing zodat binnenkort, in ieder geval voor 1 oktober a.s., met de verbouwing kan worden gestart. 
Een nog langere sluiting is voor het Westfries Museum zeer schadelijk.  
Samenvattend adviseren wij:
-alle verbouwingskosten van het Museum opnieuw te berekenen;
- geen tijd en kennis te verliezen en kostenverhogingen te voorkomen door aan de laatste bouwondernemer opdracht te geven en geen nieuwe aanbesteding te starten;
- de bouwplannen volgens de norm sober en doelmatig aan te passen door in ieder geval de bouw van kelders onder de panden Roode Steen 15 en 16 te schrappen;
-de verbouwing binnen het richtbedrag van € 15,85 miljoen te realiseren en geen extra budget te vragen aan de gemeenteraad;
-2 juli a.s. met de raadscommissie een meningsvormende discussie over de verbouwing te voeren;
- de financiële schade in kaart te brengen, die is ontstaan door het mislukken van de aanbesteding en het langer sluiten van het museum;
- over het gebruik van de Regentenkamers met de Stichting Stadsherstel gesprekken te starten.
Om te voorkomen dat gemeenteraadsleden in haar controlerende taak worden beperkt, hebben onze fractieleden de informatieve sessie (21 mei 2024) over de aanbesteding van de verbouwing van het Westfries Museum niet bijgewoond. Ook de opnamen van de informatiesessie worden niet bekeken.  
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Tuin Westfries Museum Tuin Westfries Museum