Onderzoek Rekenkamer over woonbeleid voorgelegd aan gemeenteraad

15-05-2024

HOORNGIDS HOORN | Op woensdag 15 mei presenteert de Rekenkamer het onderzoeksrapport Effectiviteit Woonbeleid Hoorn aan de gemeenteraad. In een informatieve sessie krijgen raads- en commissieleden uitleg over het voltooide onderzoek en kunnen zij vragen stellen. Doel van dit rapport is om de raad inzicht en instrumenten te bieden om hun rol op het gebied van de woningmarkt optimaal vorm te geven.

Wat doet de Rekenkamer?
De gemeenteraad is in zijn controlerende rol grotendeels afhankelijk van de informatie die het college verstrekt. De Rekenkamer is een onafhankelijk instituut met vier leden van buiten het gemeentebestuur of de gemeenteraad. De Rekenkamer voert onderzoeken uit om de controlerende rol van de raad te versterken. Gemiddeld presenteert de Rekenkamer twee onderzoeken per jaar.

Waarom dit onderzoek?
Door landelijke ontwikkelingen, zoals krapte op de woningmarkt en stijgende woningprijzen, is ook in Hoorn het woonbeleid onderwerp van gesprek. De gemeenteraad van Hoorn wil meer inzicht opdoen over haar invloed op het woonbeleid van de gemeente. Met dit onderzoek levert de Rekenkamer een bijdrage aan kaderstelling, en waar nodig verduidelijking, van het woonbeleid en de rol van de gemeenteraad daarbij. Ook omdat het een onderwerp is waar landelijk, provinciaal en lokaal beleid samenkomt.

Wat heeft de Rekenkamer onderzocht?
In dit rapport heeft de Rekenkamer de volgende vraag gesteld: Binnen welke ruimtelijk-juridische en maatschappelijke context opereert de gemeente Hoorn op de woningmarkt en is de gemeenteraad voldoende in staat om (bij) te sturen op de in de Woonvisie Hoorn 2020-2025 geformuleerde ambities en opgaven?
De Rekenkamer concludeert dat de woondoelen uit de Woonvisie Hoorn 2020-2025 niet concreet genoeg zijn. Dit zorgt ervoor dat de raad niet goed kan (bij)sturen op de realisatie van het bouwen van woningen. Sommige doelen uit de woonvisie zijn geconcretiseerd in andere documenten, zoals het coalitieakkoord en de regionale woondeal, waarmee de woonvisie niet meer leidend is. De Rekenkamer raadt aan dat de woonvisie wordt aangepast.

Schipperen
Ook stelt de Rekenkamer vast dat de gemeenteraad gebruik weet te maken van de beschikbare raadsinstrumenten, maar beter geïnformeerd kan worden over haar opties. Het college moet voor de uitvoering van het woonbeleid schipperen tussen de politiek en externe (markt)partijen, waaronder ontwikkelaars, corporaties en andere bestuursorganen op regionaal niveau. Dit brengt soms spanning met zich mee, omdat de gestelde doelen door de politiek niet altijd gerealiseerd kunnen worden door de partijen die verantwoordelijk zijn voor de uitwerking. Dit spanningsveld maakt het voor de gemeenteraad lastig te bepalen aan welke knoppen zij kunnen draaien. De Rekenkamer raadt aan dat het college en de raad opnieuw in gesprek gaan over het proces van besluitvorming en uitvoering.

Publicatie rapport
Het rapport wordt op 15 mei 2024 formeel gepresenteerd aan de gemeenteraad en is daarna hier (https://www.hoorn.nl/rekenkamer) in te zien op de website van de Rekenkamer.

500 Woningen komen vrij reguliere woningmarkt 500 Woningen komen vrij reguliere woningmarkt