HOORNGIDS HOORN | Op woensdagochtend 15 mei heeft wethouder René Assendelft het nieuwe schoolplein van basisschool De Ceder geopend. De ochtend was zonovergoten en de kinderen, leerkrachten, ouders en wethouder maakten er een groot feest van. Na de muzikale warming-up werd wethouder Assendelft op een wandelende A door leerlingen van groep 8 over het schoolplein verplaatst. Met het behalen van de eindstreep was het nieuwe Beweeg Wijs schoolplein officieel geopend.
De Beweeg Wijs speelmethode
De gemeente Hoorn werkt op steeds meer basisscholen met de speelmethode Beweeg Wijs. Onderdeel van Beweeg Wijs zijn de ingedeelde kleurenzones op het schoolplein. Voor veel kinderen is buitenspelen een moment van ontspanning. Toch zijn er ook steeds meer kinderen die het lastig vinden om hun plekje op het plein te vinden. Zij ervaren het schoolplein soms als chaotisch of vinden de sociale interactie lastig. De kleurenzones helpen daarbij en zorgen ervoor dat alle kinderen zich prettig voelen op het schoolplein. Tim van de Wiel, leerkracht van basisschool De Ceder en coördinator van het beweegteam: “We zien dat het echt gezelliger is op het schoolplein. Meestal overheerst voetbal, maar nu is er ruimte voor alle kinderen. Dat maakt het gezelliger, maar ook dat iedereen een plekje heeft om te bewegen en te spelen.”
Bewegend leren
Beweeg Wijs richt schoolomgevingen in die passen bij de doelen van de school. Daarbij is er aandacht voor natuurlijk spelen, bewegend leren en de samenwerking met voorschoolse organisaties, het IKC en het wijkcentrum. Het worden gezonde schoolomgevingen die aansluiten bij de ontwikkeling van 1,5 jarigen (net lopend) tot en met groep 8.
Wethouder René Assendelft: ”Bewegen wordt een steeds belangrijker onderdeel van het onderwijsprogramma. Op de scholen waar we nu met de methode Beweeg Wijs werken zijn de leerlingen en leerkrachten erg enthousiast. In de pauze is altijd iets leuks te doen en ook het rekenvierkant wordt op deze school met veel plezier ingezet. Het maakt het voor de kinderen echt makkelijker om de sommen te onthouden.”
Het beweegteam
Basisschool De Ceder werkt met een eigen beweegteam (werkgroep) die alle stappen van het programma coördineert. Zij zorgen ervoor dat er een speelprogramma wordt opgesteld en dat bovenbouwleerlingen worden opgeleid tot juniorcoaches. Deze juniorcoaches helpen de jongere leerlingen bij de spellen op het plein. Een belangrijk onderdeel van de methode is dat er vlak vóór de pauze twee minuten tijd wordt genomen om in de klas te kijken wat er deze week buiten te doen is op het plein. Zo kunnen de kinderen buiten gelijk beginnen.
Bewegend rekenen op basisschool De Ceder
Het schoolplein is niet alleen ingericht op leuker spelen in de pauze, maar het plein is ook geschikt voor de schoollessen zelf. De Ceder heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om te starten met bewegend rekenen. Er is daarvoor op één van de pleinen een speciaal rekenvierkant aangelegd. In de klas leer je hoe je moet rekenen. Het automatiseren van lastige rekensommen vraagt om meer oefening. Met bewegend rekenen worden ook andere zintuigen aangesproken en zo ontstaat spelenderwijs een stevige basis. Tim van de Wiel: ”Met de kleuters werken we bijvoorbeeld aan getal herkenning. De leerkracht roept dan bijvoorbeeld het cijfer 2 en dan mogen de kinderen op een vak met het cijfer 2 gaan staan. Voor groep 4 doen we spellen om de tafels te oefenen en zo zijn er voor elk leerjaar passende oefeningen.”
Ontwikkeling
Naast spelen en bewegend leren onder schooltijd kan er ook na school gebruik gemaakt worden van het schoolplein door bijvoorbeeld de BSO en het wijkcentrum. De hele herinrichting van het plein draagt zo bij aan de ontwikkeling van kinderen, meer beweging en een veiligere buurt.
De Beweeg Wijs schoolpleinen zijn te vinden op de volgende scholen: De Ceder, De Montessori Gravenstraat, De Montessori Messchaertstraat, Het Fluitschip, De Bockxmeerschool, De Ichthus, Al Amana Hoorn, KC De KlimOp, De Sint Jozefschool, CBS de Rank, De Dynamis, De Wingerd, De Socrates en De Bussel. Op beweegwijs.nl vindt u meer informatie over deze leuke speelmethode.
Foto: Marcel Rob