Wilde moties van de Hoornse raad

Raadsvergadering 14 mei

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM |  Zoals gebruikelijk bij de Hoornse raadsvergaderingen zijn er diverse (wilde) moties om nijpende zaken in Hoorn extra aandacht te geven.

De raadsvergadering van 9 april bood onvoldoende ruimte om de wilde moties die toen waren ingediend te bespreken en in stemming te brengen. Zij komen in deze vergadering wel aan de orde en zijn voorzien van advies van het college.

Motie Stop proces windmolens Hoorn 80

Indieners: CDA Hoorn, Hart van Hoorn, Hoorn Lokaal, Fractie Tonnaer. Verzoekt het college: Verdere voorbereidingen rondom het zoekgebied voor windmolens bij Hoorn ’80 te staken en richting de RES 2.0 aan te geven dat dit zoekgebied niet langer in beeld is. Het college adviseert negatief. De motie wordt niet behandeld.

Motie Educatie Holocaust

ChristenUnie en Hart van Hoorn verzoeken het college in gesprek te gaan met de schoolbesturen van de basisscholen en middelbare scholen in de gemeente Hoorn, bijvoorbeeld tijdens het periodiek overleg, om te bevorderen dat leerlingen in de bovenbouw van de basisschool en leerlingen van de middelbare school een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Oorlogsmuseum in Medemblik of het Holocaustmuseum in Amsterdam. De raad te informeren over de uitkomsten van dit gesprek. Het college adviseert positief.

Een aantal fracties meent dat dit onderwerp al een verplicht onderdeel is van het lespakket. Het aannemen van de motie zou ook kunnen betekenen dat de gemeente het museumbezoek aan het Holocaustmuseum financieel gaat ondersteunen. Terwijl elke fractie meent dat het bespreken van de holocaust belangrijk is wordt toch gemeend dat de motie beter ingetrokken kan worden. Wethouder René Assendelft geeft toe dat de gemeente niet de bedoeling heeft iets te vertellen over het lespakket. Hij geeft ook aan dat er met scholen wordt gesproken bijvoorbeeld over hun inbreng bij de dodenherdenking. De motie wordt ingetrokken.

Motie Bindend advies mbt Eikstraatkwartier

VVD verzoekt het college een raadsbesluit voor te leggen, waarbij de gemeenteraad een bindend advies af kan geven aangaande de ontwikkeling van het Eikstraatkwartier, voorafgaand aan de vaststelling van het definitieve beeldkwaliteits- en stedenbouwkundig plan. Tevens wordt verzocht dit jaar een raadsvoorstel voor te leggen, waarbij de raad kan besluiten welke rol de raad wil spelen in het besluitvormingsproces aangaande ruimtelijke ontwikkelingen(zoals woningbouw) die in strijd zijn met het omgevingsplan. Het college ontraadt deze motie. De motie wordt niet behandeld.

Motie Verhogen Kindpakket

Sociaal Hoorn, HOE!?, Hart van Hoorn, ChristenUnie, Fractie Tonnaer en PvdA-Hoorn vragen de gemeenteraad van Hoorn het meedoenbudget te verhogen naar €220 euro voor het jaar 2024, voor het jaar 2025 te verhogen naar €240 en het jaar 2026 te verhogen naar €260. Dit voor het jaar 2024 te dekken uit het rekeningresultaat van 2023 en voor de overige jaren dit in de begroting van het beleid rondkomen te verwerken. Het college ontraadt deze motie, omdat er geen budget voor is. Een aantal fracties begrijpt het financiële knelpunt en vraagt de indieners deze motie aan te houden totdat het duidelijk is dat er wel ruimte is. De motie wordt aangehouden.

Vestigingsklimaat huisartsen

Indieners CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Zij verzoeken alles in het werk te stellen om betaalbare ruimte te bieden aan (startende) huisartsen/praktijkhouders; bij bestaande periodieke overleggen met de Huisartsenorganisatie West-Friesland de problemen rondom huisvesting te agenderen met daarbij extra aandacht voor de problemen en wensen op wijkniveau; bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals Compagnie 1 en Poort van Hoorn rekening te houden met de betaalbaarheid van praktijkruimten/gezondheidscentra, waarbij afdeling Ruimtelijke Ordening en Sociaal Domein samen optrekken.

Andere fracties vragen zich af welke andere beroepsgroepen op dezelfde wijze geholpen gaan worden. Bestaat er gevaar dat commerciële partijen juist deze regeling ‘kapen’? Wethouder Marjon van der Ven begrijpt en herkent het huisvestingsprobleem van huisartspraktijkruimte. Hoorn heeft echter te weinig eigen vastgoed om daaruit en aanbod te kunnen doen. Het zijn de projectontwikkelaars dit ruimte kunnen aanbieden tegen hun tarieven. Ze ziet mogelijk een koppeling met andere ruimtes die moeten worden ingericht voor andere sociaal-maatschappelijke gezondheidsinstanties. Zij staat positief tegenover de motie, die ze als ondersteuning ziet voor lopende praktijk. De motie verkrijgt een ruime meerderheid.

Foto: still webcast Hoorn

De wilde moties zijn behandeld, de gemeentebestuurders kunnen naar huis De wilde moties zijn behandeld, de gemeentebestuurders kunnen naar huis