Toekomstvisie zorg en ondersteuning kwetsbare inwoners [gesprek met wethouder Hakhoff]

Raadsvergadering 14 mei

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | De zeven gemeenten van deze regio hebben gezamenlijk een toekomstvisie ontwikkeld voor de zorg en ondersteuning van (psychische) kwetsbare inwoners. De Westfriese gemeenten willen gezamenlijk dezelfde visie hanteren op preventie, signalering, nazorg en specialistische zorg is er voor inwoners een sluitend zorglandschap.

De Westfriese gemeenten werken al nauw samen op dit gebied, maar de visie dient geactualiseerd te worden. Er wordt in een amendement gevraagd het volgende toe te voegen aan het stuk: De eigen bijdrage van de cliënten innen op basis van voorziening en draagkracht te monitoren en te evalueren en hierbij te onderzoeken wat hiervan de consequenties zijn voor de cliënten.

ChristenUnie, Hoorn Lokaal en HOE vragen in een motie aandacht voor huisvesting van jongeren die nog enige ondersteuning nodig hebben. Via “Kamers met aandacht’ zou hier ook in Hoorn een oplossing kunnen komen voor Hoornse jongeren met lichte zorg- en huisvestingsbehoefte. De indieners vrezen dat jongeren op straat komen te staan wanneer er geen reguliere opvang is.

Gesprek met wethouder Karin Hakhoff over zorgen ondersteuning mensen in kwetsbare situaties:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (4.15 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met wethouder Karin Hakhoff 2024-05-14.mp3)

Andere fracties willen wel wat meer informatie over de uitvoerbaarheid horen. Wethouder Karin Hakhoff gaat daarom in op de vragen en opmerkingen. De eigen bijdrage wordt gevraagd door alle hulpinstanties en worden geïnd door het CAK. Ze kan toezeggen de verandering van de financiële afhandeling te evalueren, maar dat zal op een later tijdstip zijn. Zij begrijpt de motie over de kwetsbare jeugd en ze noemt de regelingen die er al zijn. Ze ziet wel het nut van de ‘Kamers met Aandacht’, maar ze kan niet zomaar uit de bestaande budgetten geld vrijmaken. Dit kan alleen wanneer alle Westfriese gemeenten hier ook mee instemmen. De motie wordt ingetrokken omdat de indienende fracties een bevredigend antwoord van de wethouder kregen. Het raadsvoorstel en het amendement worden aangenomen.

Foto en audio: Peter Ursem

Wethouder Karin Hakhoff over zorg voor kwetsbare inwoners Wethouder Karin Hakhoff over zorg voor kwetsbare inwoners