Twee basisscholen in Hoorn in de race voor een ANWB Verkeersplein

13-05-2024

HOORNGIDS HOORN | Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Hoorn doen 2 basisscholen mee aan de verkiezing. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link (https://www.anwb.nl/lidmaatschap/maatschappelijk/anwb-verkeerspleinen/wineenverkeersplein).
 
Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen.
Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.

Waardevolle aanvulling
Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een hele waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.

1 Winnaar per provincie
In totaal zijn er dit jaar ruim 300 basisscholen in het hele land genomineerd voor een ANWB Verkeersplein. Per provincie wint één basisschool. De winnaars ontvangen bij de start van het komende schooljaar een ANWB Verkeersplein, een lespakket, een verkeerslicht en een ANWB-fietsje. De verkeerspleinen worden bekostigd door het ANWB Fonds. Hiermee wil de ANWB het verkeersinzicht van kinderen verbeteren.
De ANWB zet zich al jaren in voor de fietsveiligheid van kinderen, onder meer met het verkeerseducatieprogramma ANWB Streetwise. Hiermee bezoekt de ANWB jaarlijks meer dan 900 scholen en worden meer dan 160.000 kinderen bereikt. Met het ANWB Kinderfietsenplan worden gebruikte fietsen ingezameld en opgeknapt voor kinderen die zelf geen fiets hebben. Zo kunnen zij toch meters maken in het verkeer.
In Hoorn hebben twee scholen zich opgegeven voor een verkeersplein: Kindcentrum de Klipper en het IKEC.

Kindcentrum De Klipper
Kindcentrum de Klipper locatie Dubloen met 140 leerlingen laat weten: 
”De verkeersveiligheid rondom de school is matig. De school staat in een krappe woonwijk met veel parkeerproblemen. Dit zorgt voor drukte en slecht overzicht voor fietsende kinderen. Onze leerlingen komen overwegend lopend, fietsend of met de auto naar school. Ouders brengen hun kinderen met de auto, omdat ze het onveilig vinden om hen zelfstandig te laten fietsen. Al onze leerlingen moeten leren veilig om te gaan met het verkeer. Ook liggen middelbare scholen ver weg en gaat iedereen na groep 8 zeker op de fiets. Een verkeersplein is welkom om daarmee te oefenen. We willen het ANWB Verkeersplein inzetten tijdens de verkeerslessen en alle groepen jaarlijks verkeerspraktijklessen geven op het plein.”

IKEC
Het IKEC met 133 leerlingen laat weten:
”De verkeersveiligheid rondom onze school is slecht. We bevinden ons bij een kruispunt waar dagelijks meer dan acht busjes van het speciaal doelgroepenvervoer een rondje door de wijk moeten maken, wat vaak tot files leidt. Daarnaast keren veel ouders die hun kinderen met de auto ophalen op dit kruispunt, omdat de weg doodloopt. Voor fietsers, die de weg wel kunnen vervolgen, is dit bijzonder onveilig. Om de veiligheid tijdens piektijden te garanderen, staan onze collega’s met pionnen op de weg, maar het blijft een risicovolle situatie. Onze leerlingen worden voornamelijk met het speciaal doelgroepenvervoer gebracht, vanwege onze regionale spreiding. Veel van onze leerlingen zijn niet gewend aan zelfstandige verkeersdeelname door hun culturele achtergrond of omdat zij meestal met de auto worden gebracht. Met het oog op hun toekomstige overstap naar de middelbare school, waar fietsen gebruikelijker wordt, is een ANWB Verkeersplein cruciaal voor de nodige voorbereiding en het aanleren van voorspelbaarheid. We gaan het verkeersplein actief inzetten in onze verkeerseducatie, waarbij theorie direct wordt gevolgd door praktijklessen. Dit sluit aan bij de leermethode van onze leerlingen, die vooral leren door te doen. Zo geven wij onze leerlingen de nodige handvatten mee voor veilig verkeersgedrag.”

Verkeersplein Verkeersplein