Je hoeft niet op te blijven

Column van Sjaak grosthuizen

Natuurlijk moeten we ook de mensen die de zorg hebben over het welzijn van ons, brave burgers van de mooie stad Hoorn, de kans geven zich even te ontspannen tijdens de momenten die voor schoolbezoekers en - werkenden vakantie heet. Via de sociale media zijn mooie plaatjes te zien van plekken waar enkele raads- en raadscommissieleden even een korte tijd vertoefden en daar schrik ik niet van.

Binnen de fracties is duidelijk wie er zich nu op een bepaald onderdeel van de raadsagenda concentreert. Dankzij een goede taakverdeling of vlot en effectief afgewerkte fractievergaderingen kan er voor elke politicus een tijdspanne overblijven om zich hier of daar over te geven aan vormen van ontspanning in meer persoonlijke sfeer. Ik kwam op deze gedachtegang toen ik me ging bezighouden met de agenda van de Hoornse gemeenteraad. Twee dinsdagavonden achter elkaar mocht ik thuisblijven in het uiterst prettige gezelschap van mevrouw Grosthuizen, die elke dinsdag na haar vraag hoe laat de vergadering begint, te horen kreeg dat er geen vergadering was.

Voor haar telde niet het argument dat haar vrije avonden nu in het gedrang kwamen omdat ik thuis bleef. Kostbare momentjes van samen iets doen vielen ons ten deel en er kwam geen enkel moment dat haar de verzuchting ontsnapte dat wat haar betreft voortaan best elke dinsdagavond een gezellig samendoe-avond  mag worden. Ook zij gunt mij de plezierige avondjes raadsbezoek met de gelegenheid weer verhaalstof op te doen. Op mijn opmerking dat ik zo doende wellicht de democratie mede dien, knikt zij altijd instemmend. ‘Natuurlijk joh!’ roept zij dan uit, ‘Maar ook veel plezier! Ik kan me best ook alleen vermaken hoor!’

Wanneer ik de agenda voor de komende dinsdag doorlees en met gepaste vluchtigheid de bijgevoegde documenten doorblader, valt me op, dat ik een discrepantie voel tussen de verklarende teksten over hoe in de ‘Toekomstvisie (psychisch) kwetsbare inwoners’ van Westfriesland beleidsmatig zal worden aangepakt en hoe de buitenwereld er met deze mensen op dit moment uitziet. Ik zal me vast vergissen in mijn beeld dat je tegenwoordig maar beter geen psychisch kwetsbaar persoon moet zijn, want je bent in de aap gelogeerd. Slechts hier en daar is in het voorgestelde beleidsstuk een verdwaald regeltje te vinden over de realiteit die soms wat weerbarstiger is.

Wanneer de regionale aanpak, zoals in het stuk beschreven staat, in de toekomst zal voorkomen dat kwetsbare personen met grote regelmaat in het nieuws komen omdat de mooi omschreven aanpak niet helpt, dan zou ik met grote blijdschap kennis geven van mijn waardering voor de ingekochte hulpverleningsinstanties. Er zijn fracties die via technische vragen, motie of amendement aangeven dat zij zich toch zorgen blijven maken over de effectiviteit van de omschreven aanpak. Ik hoop dat zij dinsdag te horen krijgen hoe de professionele hulpverstrekkers dit allemaal al hebben voorzien en al staan te popelen om hun tegenmaatregelen uit te proberen.

Voor de raadsagenda staan drie uren ingepland. Dat moet met slechts twee raadsonderwerpen op de agenda lukken, kun je menen, maar dan heb je een aantal wilde moties onderschat die ook op de agenda staan. Het college heeft drie van de vijf ingediende moties al ontraden. Een motie wordt beloond met instemming en een laatste wilde motie stamt van zo kort geleden dat de betreffende wethouder dinsdag pas zal uitleggen wat het college ermee wil doen.  Ergo: het zou best nog wel eens een latertje kunnen worden!

Wanneer ik tijdens feestjes wel eens de opmerking laat vallen dat ik het verslag doen van de Hoornse politieke vergaderingen leuk vind, dan lees ik regelmatig in de ogen van gesprekspartners de conclusie: of jij bent knettergek of de Hoornse raad is echt boeiend op te volgen. Ik kan dan altijd verzekeren dat ik niet knettergek ben. Ik ben altijd wel blij met het feit dat ik niet de gewoonte heb om elke avond vroeg in bed te kruipen. De komende dinsdag zal ik voordat ik naar het gemeentehuis ga tegen mevrouw Grosthuizen zeggen dat ze niet voor mij hoeft op te blijven. Zouden alle Hoornse politici dat elke dinsdagavond ook tegen hun partner zeggen?

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Je hoeft niet op te bliven Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Je hoeft niet op te bliven