Resultaten voetbal 4 en 5 mei

Bizarre rol defensie en arbitrage bij Hollandia - BOL

HOORNGIDS REGIO | Nadat Daniël Meijers in de 84e minuut Hollandia tegen BOL op 3-1 had gebracht leek de wedstrijd gespeeld. Niets was minder waar. In de extra tijd kwam de ploeg uit Broek Op Langedijk op 3-2, waaraan een buitenspelsituatie vooraf ging, zo constateerden vriend en vijand en dat bleek achteraf ook uit de videobeelden. Maar BOL kwam zelfs nog op gelijke hoogte door een dubieus gegeven strafschop. Het was een cruciaal moment in de 98ste minuut.

Denzel Inyamah beging een overtreding op de rand van het strafschopgebied. Arbiter Eddy van Yren legde de bal erbuiten voor een vrije trap. Tot hij een seintje kreeg van de assistent dat de overtreding binnen de zestienmeter zou zijn begaan. Vervolgens wees hij naar de penaltystip.

Dat was opmerkelijk, want Van Yren stond er heel dichtbij. De beelden wezen ook uit dat zijn eerste waarneming klopte: de overtreding werd buiten het strafschopgebied ingezet. Bovendien had het arbitrale trio voor de wedstrijd nog geklaagd dat de lijnen van een afstand niet goed zichtbaar waren en dan toch de grensrechter laten oordelen. Een diskwalificatie van de vrijwilligers die vrijdag en op de ochtend voor de wedstrijd uren met man en macht bezig zijn geweest om de grasmat te preparen voor dit duel. Verenigingsmanager Johan Ramkema moest zaterdag zelfs douchen vanwege de noeste arbeid. Er was dan ook weinig aan te merken op de staat van het veld, ondanks het slechte weer een dag eerder.

Jurre van Lingen van BOL greep het buitenkansje dankbaar aan en mikte de bal simpel in de rechterhoek. Vervolgens waren de rapen gaar. De spelers van Hollandia verloren na zoveel onrecht in een korte tijd hun zelfbeheersing en vervolgden de protesten van voor het incident. Van Yren meende er goed aan te doen door vier gele kaarten uit te delen aan Hollandianen. Na een niet mis te verstane verwensing kreeg Dirk Bakker, altijd de rust zelve, zijn tweede geel en hij zal zondag bij HBC dus niet het doel kunnen verdedigen. Pablo Miguel Hogerbrug gaat hem vervangen.

De strafschop vond plaats in de allerlaatste minuut, want Van Yren floot daarna af. Van al het tumult en het puntenverlies voor Hollandia was geen sprake geweest als hij niet demonstratief bij elke uittrap van Bakker in de extra tijd zijn stopwatch had stilgezet. Althans dat gaf hij aan. De goalie moest een paar keer de bal halen na een misser van BOL en dat deed hij echt niet in slow motion. Met dat alles drukten Van Yren en zijn assistent overduidelijk een stempel op de wedstrijd.

Zoals de arbiter ook wel erg makkelijk strooide met gele kaarten bij elke overtreding van Hollandia. Tien gele prenten, negen en een rode voor de thuisclub, in een sportieve wedstrijd is veel te veel om je gezag te laten gelden. En dat Mees Manshanden nadat zijn schouder uit de kom was geschoten niet behandeld mocht worden binnen de lijnen, terwijl een speler van BOL, die toevallig datzelfde overkwam, daarvoor wel toestemming kreeg, wekte eveneens irritatie. Mees Manshanden heeft overigens besloten zich in de Bergman Kliniek te laten opereren aan de banden van zijn linkerschouder om volgend seizoen topfit te zijn.

Het puntenverlies dat voelde als een nederlaag – woorden van trainer Lars Keppel die na afloop een vernieuwd tweejarig contract tekende – was uiteraard niet alleen te wijten aan de arbitrage. Bij de 3-2 verspeelde Encho Margaritha de bal. En verder leek Hollandia de problemen over zichzelf af te roepen door in de slotfase van 4-4-3 over te schakelen naar 4-4-2 met een open rechterkant. Een tactische aanpassing werkte bij Ter Leede prima om het onheil af te wenden, maar in deze wedstrijd met een BOL dat vocht voor lijfsbehoud en zelfs de keeper als speler inzette, liep het anders. Maar dat is altijd achteraf gepraat.

De feiten waren ook dat Hollandia zeker in de tweede helft weinig meer afdwong. Alleen een slimme vrije trap in het strafschopgebied leverde echt gevaar op. De inzet van Luke Abelskamp werd bij toeval van de lijn gekopt. BOL stelde er enorm veel vechtlust tegenover en dat sierde de ploeg. De wisselvalligheid en onervarenheid van de Hoornse welpen zorgen dit seizoen voor veel ups en downs.

De enige die met wat voldoening kon terugkijken op deze wedstrijd was Jim Broers. Tweemaal mikte hij de bal in het net uit een vrije trap. De middenvelder deed dat eerder dit seizoen in de voorbereiding tegen Telstar en tegen Hoogland. “Toevallig zei de trainer onlangs dat ik weer eens op vrije trappen moest gaan oefenen”, vertelde Jim Broers op het terras van Sportpark Juliana. “Dat heb ik in de jeugd vaak gedaan. Bij de eerste goal stond de smalle muur niet echt goed en bij de tweede moest ik de bal in de korte hoek krullen en ging-ie via de paal erin.”

Even heeft Hollandia de afgelopen weken de hoop gekoesterd dat het kans zou maken op de derde periode. Die kans is verkeken. Niet zozeer door de remise tegen BOL. Als Huizen de titel pakt, en dat is nu vrijwel zeker, gaat de derde periodetitel naar de hoogste in de eindstand en dat zal JOS Watergraafsmeer of AFC ’34 zijn. Een eervolle vijfde plek is nog wel haalbaar voor Hollandia als op z’n minst zondag wordt gewonnen bij HBC dat al wél zeker is van deelname aan de nacompetitie.

Verslag: Erik Oudshoorn

=================================================================================
Always Forward (zat.) – ASV Arsenal 3–3

Always Forward heeft zaterdag op eigen terrein een gelijkspel geboekt tegen titelkandidaat ASV Arsenal. Net als in de ontmoeting in december in Amsterdam, eindigend in een 4–3 zege voor de thuisploeg, maakten beide ploegen er een aantrekkelijke en doelpuntrijke wedstrijd van, waarbij het scorebord bij het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Dorrestijn de cijfers 3–3 toonde.

De bezoekers kwamen sterk uit de startblokken. Al in de eerste minuut leverde een aanval over links een voorzet op, waaruit de bal werd ingekopt en Robin van Gasteren zijn eerste goede ingreep moest verrichten. Even later ontstond het eerste gevaarlijke moment bij het Arsenal-doel, toen Kevin van Gasteren doorbrak op een diepe pass. Hij had de mogelijkheid om zelf af te ronden, maar zag Dennis van Tricht in een nog kansrijkere positie staan, maar de pass richting Dennis van Tricht, die een uitstekende wedstrijd speelde, werd helaas knap onderschept door een Amsterdamse verdediger.
Uit de volgende gevaarlijke Forward-aanval, met hoofdrollen voor Boyd Stevens en Dennis van Tricht, werd Joep Rive in schietpositie gebracht. De inzet stuitte via de Arsenal-doelman tegen de binnenkant van de paal en de inlopende Kevin van Gasteren was snel ter plekke om de bal tegen het net te werken (1–0).
In de volgende fase was de bal vaker te vinden op de speelhelft van Always Forward dan op die van de tegenstander. De Forward-defensie, gesteund door Jelle Huitema, Jouke Huitema en Boyd Stevens, kreeg heel wat werk op te knappen. De tegenaanvallen van Forward leverden echter eveneens de nodige gevaarlijke momenten bij het Arsenal-doel op, zoals bij een trekbal van Boyd Stevens na een combinatie met Jouke Huitema. De bij de eerste paal opduikende Kevin van Gasteren zag zijn inzet tot corner verwerkt worden door de goed opgestelde keeper.
In de 27e minuut kwamen de gasten op gelijke hoogte. Een centrale verdediger bereikte met een fraaie, diepe pass de linkerspits wiens penetratie in het Forward-strafschopgebied door Jimmy Bouwhuis werd gestuit dor middel van een overtreding. De toegekende strafschop werd onhoudbaar ingeschoten (1–1).
Na ruim een halfuur spelen rondde Dennis van Tricht na een mooie actie, met daarin een combinatie met Kevin van Gasteren, de aanval af met een schot dat tegen een Arsenal-verdediger afstuitte. Bij de volgende doelpoging van Dennis van Tricht, uit een vrije trap van Yannick Kuijpers, verrichtte de doelman van de Amsterdammers een knappe redding.
In de 39e minuut kwam Arsenal voor de eerste maal in de wedstrijd op voorsprong. Een spits brak door uit een aanval door het centrum. Robin van Gasteren kon de inzet nog wel pareren, maar de rebound leverde de bezoekers alsnog hun tweede treffer op (1–2).
Kevin van Gasteren gleed helaas uit toen hij aanzette om een dieptepass van Boyd Stevens te bereiken en uit een voor het Arsenal-doel krullende vrije trap van dezelfde Boyd Stevens zocht Darren Johnstone het doel met een kopbal iets te hoog. In de toegevoegde speeltijd, nodig geworden door de langdurige behandeling van een op het oog ernstige, bij een misstap opgelopen knieblessure voor een Arsenal-verdediger, blokte Yannick Kuijpers knap een schot, waarmee een Arsenal-aanval werd besloten. In de volgende minuut bracht Kevin van Gasteren de bal tot tweemaal toe voor het doel. Bij de de tweede voorzet kopte Dennis van Tricht de bal van voorbij de tweede paal richting doel, waar de inlopende Boyd Stevens, ook met een kopbal, de gelijkmaker op het scorebord bracht (2–2).

In de eerste minuut van het tweede bedrijf rondde Dennis van Tricht zelf een indraaiende voorzet van Boyd Stevens af, maar zijn kopbal werd knap tot corner verwerkt door de Arsenal-doelman. De corner werd weggewerkt, waarna Jelle Huitema uit de rebound de bal iets te hoog richtte. Aan de andere kant van het veld blokkeerde Robin van Gasteren een trekbal van een doorgebroken Arsenal-spits ten koste van een corner en de voorzet hieruit leverde een naast het Forward-doel verdwijnende kopbal op.
Na een goede verdedigende actie bereikte Darren Johnstone bij de middenlijn op links Joep Rive, die de ver voor zijn doel staande Arsenal-doelman probeerde te verrassen met een afstandsschot, maar die inzet ging buiten bereik van de keeper langs de verkeerde kant van de paal.
Na ruim een uur spelen kwam Milco Leijen in het veld voor Jimmy Bouwhuis. Twee minuten later namen de bezoekers opnieuw de leiding. Een spits bracht de bal van rechts met een mooie omhaal voor het Forward-doel, waar een collega-spits doeltreffend afrondde (2–3). Ook de volgende Arsenal-aanval leverde een gevaarlijke situatie voor het Forward-doel op, maar deze keer raakte de spits de bal uit een voorzet van rechts niet goed genoeg. Even later stopte Robin van Gasteren het schot, waarmee een Amsterdamse middenvelder zijn solo-actie door het centrum besloot en hij zette met een verre trap direct broer Kevin van Gasteren aan het werk. De voorzet van Kevin van Gasteren bleef net buiten bereik van Dennis van Tricht. Even later werd Dennis van Tricht gewisseld voor Leon Machielse.
In de 73e minuut ontsnapte Forward aan een grotere achterstand, toen de bal uit een vrije trap vanaf de hoek van middenlijn en zijlijn werd doorgekopt en een Amsterdamse spits vrij voor Robin van Gasteren opdook. Hij kon de bal net niet goed genoeg raken, waardoor de inzet naast vloog. Direct daarna bracht Boyd Stevens de bal uit een vrije trap diep in het Arsenal-strafschopgebied, waar Milco Leijen vergeefs probeerde met een terugkopbal een medespeler in schietpositie te brengen, terwijl wellicht een doorkoppoging richting doel kansrijker zou zijn geweest. Drie minuten later bracht Milco Leijen de gelijkmaker op zijn naam door na een door hemzelf opgezette aanval met daarin een fraaie 1–2-combinatie door het centrum met Joep Rive, de bal langs de Arsenal-doelman in de linkerhoek tegen het net te werken (3–3). Joep Rive kreeg in de 84e minuut een grote kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen, toen hij de bal uit een door Leon Machielse genomen vrije trap van dichtbij kon inkoppen, maar helaas ging de bal recht in de handen van de doelman.
In de slotfase van de wedstrijd werkte Darren Johnstone de bal knap weg bij een gevaarlijk ogende trekbal van de rechterspits van de bezoekers en vuurde Kevin van Gasteren van even buiten het Arsenal-strafschopgebied net naast. Het laatste wapenfeit betrof een voor het doel langs gaande inzet van Joep Rive uit een voor hem lastig bereikbare diepe pass.

Always Forward (zat.) – ASV Arsenal 3–3 (2–2). 7, K. van Gasteren 1–0; 27, (strafschop) 1–1; 39, 1–2; 45+2, Stevens 2–2; 64, 2–3; 77, Leijen 3–3.
Always Forward (zat.): Robin van Gasteren, Jimmy Bouwhuis (62, Milco Leijen), Nick de Wit, Darren Johnstone, Yannick Kuijpers, Jouke Huitema, Jelle Huitema, Boyd Stevens, Kevin van Gasteren, Joep Rive en Dennis van Tricht (69, Leon Machielse).

Verslag: Hans Smit
Hollandia - BOL 3-3
Vesdo- Zwaagdijk 2-1
Sint George - Dynamo 2-0
Always Forward (zat.) - ASV Arsenal 3-3
Zwaluwen’30 - HBOK 2-4