Na afloop van de 4 mei lezing over zijn moeder praat Martin Menger met verslaggever Bert Putters [video]

'Het verhaal dat verteld moet worden'

HOORNGIDS HOORN | Martin Menger praat met verslaggever Bert Putters na over zijn 4 mei lezing in het Foreestenhuis in Hoorn over van zijn moeder, de verzetsheldin en kunstenaar Truus Menger-Oversteegen.

Truus Menger zette zich al voor de oorlog actief in tegen het opkomend fascisme. Ondanks armoede tijdens de crisisjaren verleende het gezin Oversteegen onderdak aan Duitse vluchtelingen.

Na de inval van de Duitse troepen begon Truus haar verzetswerk met het verspreiden van illegale bladen als ‘de Vonk’ en ‘De Waarheid’ en bracht ze Joodse onderduikers in veiligheid. Vanaf 1943 maakte ze deel uit van het gewapend verzet samen met haar zus Freddy en haar vriendin Hannie Schaft.

Na de oorlog maakte Truus naam als beeldhouder en liet zich daarbij inspireren door haar ervaringen tijdens de bezetting. Elk jaar op 4 mei voert de stille tocht in Hoorn ons langs de ontroerende beelden die Truus voor deze gelegenheid maakte. Ze schreef boeken en gedichten, zoals ‘Toen niet, nu niet, nooit’ en was een graag geziene gast op de scholen, waar ze de kinderen vertelde dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Video: https://youtu.be/xYimEEA2c1Q (https://youtu.be/xYimEEA2c1Q).

Grote Oost op zaterdagmiddag 4 mei 2024 Grote Oost op zaterdagmiddag 4 mei 2024