Sport, spel en bewegen in de openbare ruimte [gesprek met wethouder Bennis]

Commissievergadering 23 april

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Onderzoek naar sport, spel- en beweegmogelijkheden in Hoorn heeft laten zien wat er al goed gaat en wat er nog verbeterd moet worden. Centraal staat daarbij het streven naar een beweegvriendelijke leefomgeving. In de beleidsnota staan ambities voor een buurtgerichte integrale aanpak. Kwaliteit gaat hierbij boven kwantiteit.

Jessica Visser (Hoorn Lokaal) vindt het vreemd dat er speelruimtes verdwijnen, terwijl er wel meer behoefte aan is. Ellen van der Knaap (Hart van Hoorn) stelt voor om geen speelplekken op te heffen, om daarmee kosten voor het opheffen ervan te voorkomen. Matthijs Koster (CDA) hoopt op een voortdurend contact met buurtbewoners over de inrichting van speelplekken. Is er wel geld genoeg om de genoemde ambities waar te maken vraagt Niek Heijne (D66) zich af. Arnold Wegner (PvdA) ziet met genoegen dat er veel momenten voor participatie van buurtbewoners waren, maar vraagt zich af waarom er zo weinig van hun inbreng terug te vinden is in het voorstel. Cees Maas (ChristenUnie) lijkt het een goed idee, wanneer projectontwikkelaars gaan meebetalen aan het inrichten van beweegplekken.

Gesprek met wethouder Dick Bennis over bewegen, sport, spel in de openbare ruimte:
LUISTEREN NAAR HET INTERVIEW (5.21 min.) (https://www.hoorn-online.nl/interview/Gesprek met Dick Bennis2024-04-23.mp3)

Aan wethouder Dick Bennis ligt de opdracht om op alle vragen en suggesties in te gaan. Hij is ook namens de ambtenaren blij met de complimentjes die zijn geuit. Minderen is geen doel op zich, maar wel beter gebruik. Kwaliteit boven kwantiteit zegt hij nogmaals. Het financiële verhaal wordt een grote uitdaging, bekent hij. Bij de uitwerking van de plannen worden ook zoveel mogelijk bewoners en instellingen betrokken. Hij vindt de toegankelijkheid belangrijk, ook voor minder valide mensen. Wanneer beweegtoestellen moeten worden vervangen, kun je ook aan andere mogelijkheden denken. Het vervangen is in de afgelopen jaren niet altijd goed gegaan en daar wil hij de komende tijd verandering in aanbrengen. De hekken van de sportplekken ziet hij graag weg, zodat de ruimten door meer mensen kunnen worden gebruikt. Daarbij denkt hij ook aan de speelplaatsen bij scholen, wanneer daar mogelijkheden voor bestaan. Hij ziet elders een trend dat projectontwikkelaars willen meedenken over de inrichting van de omgeving en hij zal het zeker inbrengen.

Wethouder Bennis over bewegen, sport, spel in de openbare ruimte Wethouder Bennis over bewegen, sport, spel in de openbare ruimte