Praten helpt bij dementie

"Met dementie heb je veel aan je hoofd, zorg dat erover gepraat wordt"

HOORNGIDS REGIO | Alzheimer West-Friesland is trots op de vrijwilligers die zoveel goed werk belangeloos verrichten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Brenda Verkooijen-Knol is daar een goed voorbeeld van en zij is erg enthousiast. Dat verdient navolging. Een gesprek.

“Mensen met dementie kunnen natuurlijk nog heel goed deelnemen aan de samenleving”, aldus Brenda Verkooijen-Knol. Vrijwilligster Brenda is al ruim 1,5 jaar actief in het Alzheimer Café van Enkhuizen. Vrijwilligers creëren een veilige en vertrouwde omgeving waar ruimte is voor het delen van ervaringen, het stellen van vragen of gewoon luisteren. 

“Ik vind het goed om iets als vrijwilliger te kunnen betekenen voor de maatschappij, elkaar te helpen. In mijn geval sluit dit mooi aan op het werk wat ik doe, hier liggen mijn interesses.”  

Steentje bijdragen
”Je hoeft geen expert te zijn. Ook als je geen zorgprofessional bent, kun je tóch een steentje bijdragen. Het is wel belangrijk dat je open staat voor het verhaal van de ander. En de persoon met dementie kunt zien als iemand die ondanks een ernstige ziekte ook nog mogelijkheden heeft. Voor wie kwaliteit van leven ook in genietmomenten samen zit.” 

Maandelijkse samenkomst
Het Alzheimer Café is een maandelijkse samenkomst voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten. Met deskundige sprekers, betekenisvolle onderwerpen en informatie over (omgaan met) dementie. Het is een mooie plek om vrijwilligerswerk voor te doen.
“Ik houd me vooral bezig met de ontvangst en aandacht voor de bezoekers. Ik geef informatie en voorlichting, schrijf persberichten met aankondiging van het maandelijkse Café. Andere rollen zijn coördinator of gespreksleider. Het is fijn dit met elkaar te doen, een kleine groep van betrokken mensen.” 

Samenwerking leidt tot nieuwe inzichten
”Iedereen heeft zijn eigen specialisme vanuit het vakgebied waar hij/zij in werkt en neemt ervaringen mee. Door met elkaar samen te werken breng je elkaar op ideeën en/of nieuwe inzichten. Zelf besteed ik er gemiddeld 6 uur per maand aan. Voorbereiding, bijeenkomst zelf en soms een overleg. Dit heb je zelf een beetje in de hand. Het is fijn om te weten dat je een lokale afdeling en landelijke organisatie achter je hebt. Zo hebben we ieder jaar een etentje en zijn er regelmatig workshops waar je op in kunt schrijven.”

Aanmelden als vrijwilliger
Wie zich ook als vrijwilliger in wil zetten voor een beter leven met dementie in de eigen buurt is uitermate welkom bij de groep Alzheimer Westfriesland. Ieders kennis en ervaring is waardevol. Voor meer informatie kun je gerust langskomen om een kop koffie te komen drinken en erover te praten. Momenteel is men op zoek naar versterking op het onderwerp belangenbehartiging en PR en communicatie. Kijk op www.alzheimer-nederland.nl/regios/west-friesland/over-ons (http://www.alzheimer-nederland.nl/regios/west-friesland/over-ons) . Of reageer via west-friesland@alzheimervrijwilligers.nl (mailto:west-friesland@alzheimervrijwilligers.nl) of bel met de secretaris op 0610683700.

Locaties
Alzheimer Café Enkhuizen: Iedere 4e dinsdag van de maand aanvang 19.30 uur, in ontmoetingscentrum Herfstzon, Kwakerspad 15 te Enkhuizen. 
Alzheimer Café Medemblik: iedere 2e maandag van de maand aanvang 19.30 uur. Afwisselend in de Wilskracht te Wervershoof en De Schakel te Opmeer.
Alzheimer Café Hoorn: iedere derde woensdag van de maand aanvang 19.30 uur in De Hoge Hop Roerdomp 2 te Hoorn.
Bij alle Alzheimer Cafés is deelname  gratis en aanmelden niet nodig.

Brenda Verkooijen - Knol Brenda Verkooijen - Knol