Ouwe Horinezen zoals ik noemen het de Kaasmarkt, anderen de Roode Steen, maar het blijft hoe dan ook triest om de komende jaren te moeten aankijken tegen een bouwput op het meest prominente plein van Hoorn. We zien een ontmanteld Westfries Museum en het ziet ernaar uit dat allesverhullende bouwdoeken rond het gebouw het plein jaren zullen domineren. Want ondanks de verontrustend te noemen finaal mislukte aanbestedingsprocedure zal er uiteindelijk gewerkt moeten worden aan de Roode Steen, daar de fundering onder het museum dusdanig slecht is dat gevreesd moet worden voor verzakkingen met alle gevolgen van dien.
Maar voordat het zover is moet eerst gewacht worden op een nieuwe analyse van de projectleiding, waardoor het voor de hand ligt dat het museum aanzienlijk langer dan voorzien gesloten zal blijven. Heropenen in 2026 lijkt niet langer haalbaar. Vanwege de hoge opslagkosten van alle museumstukken is zelfs geopperd om dan de inboedel maar weer terug te verhuizen, maar doordat er al vloeren zijn gesloopt lijkt dat niet uitvoerbaar.
De nieuwe aanbesteding staat gepland voor medio dit jaar en ook dan zal weer gewacht moeten worden op de reacties vanuit de bouwwereld. Er zijn overigens slechts enkele bedrijven in Nederland die een dergelijke klus ter hand kunnen nemen, waarbij alleen al het indekken tegen de bouwkundige risico’s een vermogen schijnt te kosten. Het aanleggen van een kelder onder een monumentaal pand is zeer complex en risicovol.
Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er drastisch gesneden zal moeten worden in de geplande werkzaamheden. Wat zeker moet gebeuren is de aanpak van de fundering omdat verzakking dreigt en ook het achterstallig onderhoud, inclusief herstel van de tuinmuur, de nodige verduurzaming van de gebouwen en het toegankelijk maken voor mindervaliden zal moeten worden opgepakt. Wat mogelijk zal moeten vervallen is de zeer kostbare aanleg van kelders onder Roode Steen 15 en 16, die daarmee zouden aansluiten op de bestaande kelders zodat een geheel nieuwe ondergrondse etage ontstaat. Daarnaast moet bezien worden of het samenvoegen van de panden aan de Roode Steen en de herinrichting van de tuinen wel tot de uit te voeren werkzaamheden dienen te behoren.
De begroters van de gemeente zaten er in ieder geval ontzettend ver naast. Er was in heel Nederland geen aannemer te vinden die voor het beoogde bedrag aan de slag wenste te gaan. De verschillen waren dermate groot dat gevreesd moet worden dat er eerder een bedrag van € 30 miljoen uitgerold is dan de beoogde € 16 miljoen. Alleen al om die reden kunnen we niet langer de stelling aan dat we moeten vertrouwen op datgene wat de gemeentelijke projectleiding ons aanlevert. Ook bij de Poort van Hoorn heeft men verschillende steken laten vallen.
Het blijft buitengewoon triest dat het museum de komende jaren dicht zal moeten blijven, waardoor er niet alleen gemiste inkomsten zijn van bezoekers, ook het behoud van personeel staat onder druk en daarnaast is dit alles voor de promotie van Hoorn ook een slechte zaak. Vanuit de lokale politiek is inmiddels gevraagd hoe groot en uniek de museumcollectie is, wat de exploitatiekosten zijn en welke toekomstige museale functie het Westfries Museum krijgt.
Sober en doelmatig zullen de kernwoorden zijn in de te nemen stappen.