HOORNGIDS HOORN | Tijdens de dinsdagavond gehouden commissievergadering heeft de lokale politieke partij EénHoorn bij monde van gemeenteraadslid Robert Vinkenborg vragen gesteld aan wethouder René Assendelft over de stand van zaken rond de stadsvolière. Er was de nodige commotie ontstaan nadat Vogelvereniging Hoorn en omstreken te kennen had gegeven dat zij zich niet langer kunnen inzetten voor de stadsvolière aan de Pakhuisstraat. De wethouder kon melden dat als gevolg van de berichtgeving in de media maar liefst 10 aanmeldingen waren binnengekomen van mensen die de zorg voor de dieren op zich willen nemen.
Dagelijks bezoeken leden van de vogelvereniging de volière om de vogels te verzorgen, ze van eten en drinken te voorzien en een oogje in het zeil te houden voor het wel en wee van de tientallen vogels. Maar aan die verzorging komt een einde. De paar leden van de vereniging die de volière tot nu toe bijhielden willen en kunnen niet langer deze zorg op zich nemen. Leeftijd speelt daarbij een rol en een gebrek aan opvolging. Om die reden heeft de vogelvereniging zich tot de gemeente Hoorn gewend.
Toekomst verzekerd
Eerder spraken we met Con van Eikeren en Jouke Bron van de vereniging, die met pijn in het hart hadden aangegeven dat er wat hen betrof nog enkele maanden voor de dieren gezorgd kan worden, maar dat het daarna ophoudt. De beide mannen zijn de 70 gepasseerd en kunnen niet oneindig doorgaan met hun werk in de stadsvolière in Hoorn.
Dankzij de aanmelding van 10 nieuwe vrijwilligers lijkt de toekomst van de volière nu gegarandeerd. Er zullen nog gesprekken volgen over de precieze inhoud van de taken en de beschikbare middelen voor voer, onderhoud en mogelijke dierenartskosten. Ook zal een schema worden opgesteld voor de nieuwe vrijwilligers om tot een juiste taakverdeling te komen.
Vogelvereniging
De sinds 1937 bestaande Vogelvereniging Hoorn en Omstreken met zo’n 65 leden heeft tot nu toe al die jaren zorggedragen voor de vogels en het bijbehorende schoonhouden, maar verricht ook onderhoud aan de volière zelf. Ook herstelwerkzaamheden aan de volière zelf hebben zij uitgevoerd, zeker ook nadat het gaas was doorgeknipt na een misplaatste bevrijdingsactie. Enkele jaren geleden is het buitenverblijf grotendeels overdekt gemaakt en zijn de binnenverblijven geheel vernieuwd. Daarnaast is de verlichting aangepast met energiezuinige ledlampen.
Trekpleister
De volière, die gezien wordt als een trekpleister van vele generaties, zal door de jongste ontwikkelingen ongetwijfeld nog vele jaren z’n beeldbepalende rol kunnen blijven spelen op de locatie aan de Draafsingel. De nu nog actieve leden van de vogelvereniging hebben aangegeven de nieuwe vrijwilligers te zullen inwerken en alles op de voet zullen blijven volgen. Jouke Bron: ”We zullen ervoor zorgen dat de nieuwe mensen precies op de hoogte zullen zijn van alles wat erbij komt kijken om de stadsvolière operationeel te houden. Daartoe behoort ook het dagelijks verversen van water en het voeren van de vogels. Maar ik heb er vertrouwen in dat we dankzij de nieuwe mensen nog vele jaren kunnen blijven genieten van de volière. En mochten er nog meer belangstellenden zijn, ze kunnen zich opgeven door een bericht te sturen naar info@vogelvriendenhoorn.nl (mailto:info@vogelvriendenhoorn.nl).”