Geld voor onderhoud schoolgebouwen bijna op

Raadsvergadering 6 februari

HOORNGIDS POLITIEK – VERSLAG PETER URSEM | Geld dat volgens eerdere planning besteed zou worden om groot onderhoud van schoolgebouwen mogelijk te maken, is er niet meer. De meeste Hoornse schoolgebouwen voor het basisonderwijs zijn ouder dan 50 jaar. Na de bespreking van dit onderwerp in een commissievergadering was er toch nog behoefte om verder te discussiëren aan de hand van enkele ingediende moties.

Ingediende moties

Namens Hart van Hoorn noemt Ellen van der Knaap dat een bezocht schoolgebouw in Risdam-Noord in erbarmelijke staat verkeert en ze stelt voor een noodfonds in het leven te roepen zodat de school in dat gebouw niet op korte termijn omvalt. Vooral schoolbesturen van kleine scholen zullen moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Jessica Visser (Hoorn Lokaal) diende, ook namens CDA en VVD, een motie in waarin wordt gepleit om in Risdam-Noord de drie scholen onder één dak te brengen. Ze ziet als bijkomend voordeel dat er ruimte vrij komt waar woningen kunnen worden gebouwd. Ze dringt erop aan dat de betreffende schoolbesturen met een concreet plan komen, zodat er ook daadwerkelijk kan worden begonnen.

Een derde motie komt van Fractie Tonnaer. Norbert de Vries spreekt zijn teleurstelling uit over het feit dat niet alle schoolbesturen op één lijn lijken te kunnen komen. Naar het voorbeeld van een door de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs opgerichte stichting (SOHH), zouden de acht schoolbesturen van het basisonderwijs dat ook kunnen doen. Op die manier zou er wat meer voortvarendheid kunnen komen. Het noodfonds dat ook deze fractie voor ogen heeft mag niet gaan ten koste van het geld dat voor onderwijs bedoeld is.

In een amendement van Hart van Hoorn, PvdA Hoorn en Sociaal Hoorn wordt gevraagd een bedrag van € 250.000,- uit te trekken voor een noodfonds om scholen die in een latere fase in aanmerking komen voor groot onderhoud eerder uit de nood te kunnen helpen.

De reactie van de wethouder

Wethouder René Assendelft meldt dat er al veel gaat gebeuren op het gebied van scholenbouw en -onderhoud. Het raadsvoorstel voorziet in deze behoefte. Hij noemt het een feit dat de schoolbesturen financiën krijgen, waarmee ook het onderhoud van de schoolgebouwen betaald moet worden. Het onderbrengen van drie scholen onder één dak vindt hij een nuttig idee. Het is aan de schoolbesturen zelf om met een plan te komen. Hij toont niet veel begrip voor de beslissing van schoolbesturen om onderhoud uit te stellen tot de afgesproken datum dat hun school aan de beurt is omdat de gemeente dan meebetaalt aan het groot onderhoud. Voorrang geven aan die scholen acht hij niet eerlijk ten opzichte van plannen voor de in de planning staande schoolgebouwen. Assendelft bevestigt dat het SOHH een succes is, maar het primair onderwijs een andere zaak is, ook omdat er een aantal kleine besturen bij zijn. Hij kan wel bevestigen dat er regelmatig overleg is tussen hem en de schoolbesturen. Het is hem niet bekend dat er scholen op het punt van omvallen staan.

De stemming

De ingediende motie door Jessica Visser wordt ingetrokken. Het amendement wordt verworpen. De hele raad stemt in met het raadsvoorstel (S)HIP en de resterende moties worden verworpen.

Wethouder Assendelft over onderhoud schoolgebouwen Wethouder Assendelft over onderhoud schoolgebouwen