Absurde werkwijze kabelbedrijven in Hoorn

7,3 miljoen voor aanleg glasvezelkabel in Hoorn

HOORNGIDS HOORN | Twee kabelbedrijven betalen aan de gemeente Hoorn 7,3 miljoen euro voor de aanleg van glasvezelkabel in Hoorn. De gemeente houdt daar 1,2 miljoen euro aan over. Het ligt voor de hand dat de aanlegkosten door de twee kabelbedrijven bij de consument-abonnee in rekening zullen worden gebracht. De twee bedrijven graven afzonderlijk eenzelfde gleuf in straat of stoep voor dezelfde glasvezelkabel. Fractie Tonnaer wil hier onder andere meer over weten en heeft daartoe verschillende vragen gesteld aan het college van B&W. Dit schrijven is hieronder te lezen.

Geacht College,
Sinds mei 2023 leggen KPN Netwerk en Open Dutch Fiber glasvezelkabel aan in Hoorn, Blokker en Zwaag. Een absurde actie omdat twee bedrijven elke afzonderlijk eenzelfde gleuf in straat of stoep graven voor dezelfde glasvezelkabel. De bedrijven weigeren zo efficiënt samen te werken, verhogen daarmee de aanlegkosten en zorgen voor extra overlast in wijken en buurten. De aanlegkosten van de kabelbedrijven zullen ongetwijfeld bij de consument-abonnee in rekening worden gebracht. 
Wij vinden het onbegrijpelijk dat het college niet in staat is gebleken de twee kabelbedrijven te laten samenwerken, zodat er minder overlast voor de buurten is, minder schade aan bestrating en de aanleg minder kost. Ook maken wij ons zorgen over de vele gaslekkages die ontstaan tijdens het graven van gleuven en het plaatsen van kabelverdeelstations of straatkasten op de meest vreemde locaties. 
Volgens het NHD-artikel ‘Glasvezel spekt kas Hoorn’ van Erik Molenaar van 9 december jl. betalen de twee kabelbedrijven aan de gemeente Hoorn voor de aanleg van de twee glasvezelkabels samen 7,3 miljoen euro en houdt de gemeente daaraan 1,2 miljoen euro over. Dit bedrag van 1,2 miljoen is door de gemeente Hoorn intussen als bezuiniging ingeboekt. 
Daarom stellen wij de volgende artikel 36-vragen:
1. Heeft u zich optimaal ingespannen om de twee kabelbedrijven (KPN Netwerk en Open Dutch Fiber) te laten samenwerken voor het graven van één gleuf en herbestrating bij de aanleg van de glasvezelkabel? Bent u in de positie een graaf- of aanlegvergunning te weigeren zodat samenwerking afgedwongen kan worden?
2. De twee kabelbedrijven betalen de gemeente Hoorn 7,3 miljoen euro voor de gemeentelijke kosten. Welke kosten maakt de gemeente daarbij en uit welke onderdelen is dit bedrag opgebouwd? 
3. Bent u het met ons eens dat de 7,3 miljoen euro die de kabelbedrijven hebben betaald, uiteindelijk bij de consumentabonnee in rekening komt?
4. De winst voor de gemeente Hoorn van 1,2 miljoen euro is als bezuiniging ingeboekt. Waarom is dat bedrag niet bestemd voor de openbare ruimte, onderhoud openbaar groen of voor het bomenfonds? Wilt u deze boeking corrigeren? 
5. Wilt u de kabelbedrijven oproepen kabelstations of straatkasten op dislocaties te herplaatsen?
6. Kunt u het toezicht op de herbestrating en andere werkzaamheden optimaliseren?
7. Wilt u de twee kabelbedrijven alsnog dwingen samen te werken zodat de overlast in buurten vermindert en de schade aan straten en stoepen beperkt blijft? 
Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid/fractievoorzitter

Gaslekkage veroorzaakt tijdens graafwerkzaamheden glasvezel Gaslekkage veroorzaakt tijdens graafwerkzaamheden glasvezel

Reacties
Reactie: (Hans Schipper)
29-12-2023, 13:19
…. je oor etc.

Reactie: (Hans Schipper)
29-12-2023, 12:11
Roger, volgens mij geef je met deze vragen goed weer wat bij veel inwoners leeft als je zo oor te luisteren legt. Overigens lijken mij de arbeidsomstandigheden van de mensen die dit werk verrichten ook verre van ideaal.