Resultaten voetbal 18 en 19 november

20-11-2023

Always Forward – SC Spirit’30 2– 0

Voor de vijfde maal in de acht tot nu toe in het lopende seizoen gespeelde wedstrijden won Forward zondag met 2–0. Voor de derde keer was het Danilo v.d. Woude, die in de slotminuten van de wedstrijd de zege veiligstelde en voor de zevende maal hield Forward de nul achter. Als bonus kreeg de ploeg het kampioenschap van de eerste periode in handen, omdat de virtuele koploper in de poule, FC Den Helder, nota bene na een 2–0 voorsprong bij de rust, thuis twee punten verspeelde tegen SEW, dat in de marinestad zijn eerste punt in deze competitie pakte.

Always Forward kwam voortvarend uit de startblokken. Al in de tweede minuut leverde een combinatie op links tussen Clyde Limbach en Joost Ruttenberg een hoekschop op. De door Cemil Zaal voor het doel gebrachte bal werd weggewerkt, maar de aanval bleef in leven en werd onderbroken door een overtreding tegen Hicham Uad bij de rand van het Hoogkarspelse strafschopgebied. Joeri Kerkhoven zag zijn schot tegen het Spirit-muurtje belanden. Het duurde tot de tiende minuut voordat er weer een gevaarlijk moment ontstond. Cemil Zaal probeerde met een diepe pass Hicham Uad in stelling te brengen, maar de Spirit-doelman kwam op tijd zijn doel uit om het gevaar te bezweren. Uit een combinatie tussen Hicham Uad en Nick Bot volgde even later een pass naar Daimy Mac Donald, die zijn afstandsschot langs het doel deed verdwijnen. Kort daarna bleef een fraai boogballetje van Nick Bot in het strafschopgebied van de Hoogkarspelers net buiten bereik van Floris Coffeng. De Spirit-keeper moest in de volgende minuten ingrijpen bij een afstandsschot van Daimy Mac Donald en voorzetten van Clyde Limbach en Terence Alberg, maar die brachten hem niet in problemen.
In de 26e minuut besloot Floris Coffeng een mooie actie met een voorzet die net te hoog was voor de voor het doel staande ploeggenoten. Bij de volgende aanval kwam Joost Ruttenberg links van het Spirit-doel in kansrijke positie. Een verdediger wist ten koste van een hoekschop een schot te voorkomen. Direct daarna haalde Clyde Limbach met een mooie actie de angel uit een dreigend ogende Spirit-aanval.
Na een halfuur spelen volgde een kort, heftig offensief van de thuisploeg. Een van de hoogtepunten hiervan betrof een combinatie tussen Cemil Zaal, Joost Ruttenberg en Nick Bot. Laatstgenoemde besloot de aanval met een hard schot dat de Spirit-doelman slechts kon pareren, maar helaas viel de terugspringende bal niet gunstig voor de Forward-aanvallers.
Bij de volgende gevaarlijke Forward-aanval ging een vanaf de doellijn door Daimy Mac Donald gegeven hakbal voor het doel langs. Het vervolg van de aanval leverde een corner op. Uit de rebound daarvan bereikte Joost Ruttenberg met een voorzet de bij de tweede paal opduikende Gilles Duiveman McEwan, die zijn inzet  zag afstuiten op de goed ingrijpende doelman van de bezoekers.
Nadat het offensief geluwd was kwamen de bezoekers enkele malen in de buurt van het Forward-doel. Tristan Detmers werd getest met een kopbal die voortkwam uit een inworp. Zijn spelhervatting bezorgde de bezoekers weer de bal, maar ten koste van een hoekschop werd het gevaar afgewend. Even later onderschepte Tristan Detmers een voorzet van rechts. Zijn collega aan de overkant kreeg pas in tweede instantie de bal uit een vrije trap van Cemil Zaal, toegekend wegens een overtreding tegen Joost Ruttenberg, onder controle, net voor Daimy Mac Donald gevaarlijk kon worden.
Op slag van rust kwam Always Forward op voorsprong. Bij een aanval door het centrum werd Joost Ruttenberg in het Spirit-strafschopgebied gevloerd. Scheidsrechter Schoonhoven liet doorspelen, hetgeen Hicham Uad de gelegenheid bood met een diagonaal schot de 1–0 op het scorebord te brengen.

In de tweede helft kwam Lucas Laan in het veld voor Joost Ruttenberg. Forward opende opnieuw sterk. De eerste aanval werd besloten met een schot van Floris Coffeng dat langs het Spirit-doel zeilde en na een actie van Lucas Laan op links bereikte zijn voorzet Daimy Mac Donald net niet maar die leverde wel een corner op. Even later volgde een mooie actie van Hicham Uad op rechts. Op de doellijn wist hij een tegenstander te passeren, waarna zijn trekbal helaas voor het doel langs ging zonder dat iemand de bal raakte. Hicham Uad beëindigde zijn volgende actie met een schot in de korte hoek. De Spirit-doelman verwerkte de bal tot corner. De hieruit voor het doel gebrachte bal sloeg hij weg, waarna Joeri Kerkhoven uit de rebound via een verdediger over knalde.
Behalve door de wind werd het spel ook enigszins bemoeilijkt door de regenperiode die in de loop van de tweede helft begon. Mede hierdoor liet de nauwkeurigheid van de passes nogal eens te wensen over.
In het vervolg van het Forward-offensief was een dieptepass van Nick Bot net iets te hard voor Daimy Mac Donald, stopte de Spirit-doelman afstandschoten van Nick Bot en Joeri Kerkhoven en werkte de inlopende Floris Coffeng met zijn lichaam een voorzet van Joeri Kerkhoven naast het doel. Aan de andere kant van het veld voorkwam Gilles Duiveman McEwan met een goede ingreep een dreigende Spirit-doorbraak.
In het laatste kwart van de wedstrijd speelde Danilo v.d. Woude in plaats van Daimy Mac Donald. Na een mooie combinatie met Hicham Uad vuurde Nick Bot een afstandsschot recht op de Spirit-doelman af. Diens collega Tristan Detmers moest aan de andere kant van het veld ingrijpen bij een voorzet/inzet van links en een knappe redding verrichten op een afstandsschot dat resulteerde uit een aanval door het centrum. Bij een Forward-aanval over links belandde de bal uit de voorzet van Lucas Laan via een verdediger in de handen van de Spirit-keeper. Kort na elkaar kwamen Tom Hoeve en Jurgen Adamus in het veld voor Hicham Uad en Joeri Kerkhoven. Tussen deze wissels in probeerde Nick Bot vanaf de eigen speelhelft de Spirit-doelman met een hoog en ver schot te verrassen, maar die had genoeg tijd om zich over de bal te ontfermen. Een gevaarlijk moment bij het Forward-doel deed zich voor in de 82e minuut toen de bal uit een hoekschop voor de bezoekers bij de rand van het strafschopgebied bij een spits belandde die zijn volley echter over het hek achter het doel liet verdwijnen.
In de slotfase van de wedstrijd ging een van zo’n 30 meter van het Spirit-doel genomen vrije trap van Nick Bot via het muurtje naast en zag Lucas Laan zijn knallende schot, na een combinatie op links met Floris Coffeng, tegen de lat belanden. De laatste mogelijkheid voor een gelijkmaker kregen de bezoekers met een vrije trap bij de punt van het Forward-strafschopgebied. De inzet spatte tegen het muurtje en uit de rebound vloog de bal royaal naast.
Het slotakkoord was voor Danilo v.d. Woude. In de blessuretijd kwam hij uit een inworp in balbezit, maar zijn inzet uit de draai ging via een verdediger naast. Dit bleek een generale repetitie te zijn, want even later gebeurde hetzelfde en deze keer werkte hij de bal met een subtiele voetbeweging tegen het net (2–0).

Always Forward – SC Spirit’30 2–0 (1–0). 45, Uad 1–0; 90, v.d. Woude 2–0.
Always Forward: Tristan Detmers, Terence Alberg, Gilles Duiveman McEwan, Cemil Zaal, Clyde Limbach, Nick Bot, Floris Coffeng, Joeri Kerkhoven (80, Jurgen Adamus), Hicham Uad (76, Tom Hoeve), Daimy Mac Donald (67, Danilo v.d. Woude) en Joost Ruttenberg (46, Lucas Laan).
Verslag: Hans Smit
===========================================================================
Westfriezen kaapt een punt in Koog aan de Zaan: 1-1 tegen KFC

Westfriezen nam het zondag in Koog aan de Zaan op tegen het iets lager geklasseerde KFC. Op het veld viel weinig te merken van de stand op de ranglijst. KFC had gedurende een groot deel van de wedstrijd een duidelijk overwicht en drukte dat in de eerste helft dan ook uit in een 1-0 voorsprong. In de allerlaatste minuut slaagde Westfriezen er tot verrassing van velen in om toch nog de gelijkmaker te produceren. Tom Overtoom zorgde voor de eindstand van 1-1.

Westfriezen heeft aan zijn 8e ontmoeting dit seizoen een punt over gehouden. Tegen een sterk KFC tekende Tom Overtoom in de 90e minuut voor de 1-1. Daar mag Westfriezen uiteindelijk tevreden mee zijn, aan de andere kant ook het eerste puntverlies buitenshuis.

Niet capituleren
Westfriezen gaat meer en meer naar een volledig fitte selectie. Zonda sloot Wesley Mak weer aan na een paar weken blessureleed. Alleen Joost Kramer is nog aan zijn herstelproces bezig.
Zondag tegen een ploeg, waarvan gezegd wordt een van de beste selecties te hebben in 2A. En vrijwel de gehele wedstrijd werd voetballend gezien wel getoond waarom. Verzorgd spel in balbezit zorgde voor handenvol werk voor de Westfriezen-defensie. Met name Casper en Oscar van Beek moesten hard werken voor hun Westfriezen-munten. Dit kwam deels door de kwaliteiten van de thuisploeg, maar ook door het slordige spel van Westfriezen wanneer het de bal had. Natuurlijk maakte de harde tegenwind het lastig, maar vaak was de passing onnauwkeurig of werden er onjuiste keuzes gemaakt. Daardoor kon KFC in het vele balbezit op jacht naar een treffer. Echter was Luke van Amstel weer een zekere sluitpost zondag en wenste niet te capituleren.
Na circa een half uur meldde Westfriezen zich meer bij het KFC-doel, omdat er steeds beter met de geboden ruimte werd omgegaan. Voor rust drie goede kansen. Eerst was het Yannick Brinkmann die mee opgekomen was, maar zijn inzet net voorlangs zag gaan. Vlak hierna mocht Max Broers met een volley aanleggen, maar ging net naast. En als laatste uit een corner kwam de bal voor de voeten van Jasper Kraijer, ook zijn volley belandde hard in het zijnet. Toch sloeg KFC uit een van de vele kansen toe. Vanaf rand zestien werd er mooi afgerond in de bovenhoek, goalie Luke van Amstel was in dit geval kansloos.

Gouden greep
Ondanks het overwicht en het aantal kansen van KFC leefde wel heel erg het idee bij de spelers van Westfriezen dat er mogelijkheden lagen. KFC liet toch ook veel ruimte en dus zou er met iets meer zuiverheid wat te halen zijn. Vrij snel na rust was de eerste kans ook al daar. Tom Overtoom bereikte Pieter Koopman in de diepte, die een lobje in gedachten had, maar het leer niet goed genoeg raakte met zijn linker. Na ruim een uur werd met het inbrengen van Wesley Mak voor Jasper Kraijer de intentie meer duidelijk. Nog meer mensen voorin om de partij proberen om te draaien. Het zorgde ook voor een meer open wedstrijd met kansen aan beide kanten. Meteen daarbij gezegd dat de grootste voor KFC waren, echter verzuimde die ploeg de wedstrijd te beslissen. Voor Westfriezen kwam Pieter Koopman na een goede voorzet van Tom Overtoom in kansrijke positie, maar schampte de bal in plaats van vol met binnenkant voet. In de laatste 10 minuten werd ook Remco van Beek nog gebracht en dat bleek uiteindelijk ook een gouden greep. Vlak voor tijd kon hij met een uiterste krachtsinspanning de bal net voor de achterlijn nog voor brengen. Deze kwam in de voeten van Mitchell Gieltjes. Waar iedereen een schot verwachtte, werd de bal eerst nog 7 keer heen en weer gespeeld in de zestien. Uiteindelijk haalde Tom Overtoom de trekker over en deponeerde de bal in de verre hoek: 1-1. Westfriezen wilde hierna het punt koesteren en nam een verdedigende stelling in. Toch kwam er in de dying seconds de mogelijkheid om er een driepunter van te maken. Uit een scrimmage kwam de bal voor de voeten van weer Remco van Beek, maar deze kwam een paar teenlengtes tekort om af te ronden. Het was wel duidelijk dat dit veel te veel van het goede zou zijn geweest.
Ondanks de slordigheden en het overwicht van KFC kan in ieder geval gezegd worden dat de spelers van Westfriezen er de gehele wedstrijd met elkaar voor zijn blijven gaan en elkaar steunden. Dat is zeker een niet te onderschatten kwaliteit, maar ook een eerste vereiste. In balbezit heeft Westfriezen het momenteel wat lastiger, maar heeft in de eerste periode vaak genoeg laten zien dat facet wel degelijk te beheersen. Volgende week de start van de tweede periode, dan komt JVC op bezoek in ’t Krijt te Zwaag.

Monnickendam – Alw. Forward (zat.) 0–4

Always Forward (zat.) heeft zaterdag in de uitwedstrijd tegen Monnickendam voor de derde achtereenvolgende maal op een tribuneloze vreemde bodem en in regenachtige weersomstandigheden een overwinning behaald. Na de zeges in Amsterdam tegen Wartburgia en in Almere tegen Buitenboys bleef Forward in het havenstadje aan het Markermeer, waar tegelijkertijd Sinterklaas door een grote menigte werd ingehaald, met een ruime cijfers (0–4) aan de goede kant van de score.

Monnickendam, dat sterk aan het lopende seizoen begon, maar daarna enigszins wegzakte, maakte er een open strijd van, waardoor de wedstrijd een behoorlijk aantrekkelijk schouwspel werd. Al in de eerste minuut mocht Kevin van Gasteren aan de korte zijde van het Monnickendam-strafschopgebied een vrije trap nemen. Die leverde een corner op, waaruit Nick de Wit de bal tegen de paal kopte. Even later liep een via Boyd Stevens en Kevin van Gasteren opgezette counter op niets uit, omdat Leon Machielse uitgleed op het moment dat hij een hem in kansrijke positie brengende pass probeerde aan te nemen.
In de zevende minuut vuurde Kevin van Gasteren, nadat de doelman van de thuisploeg zijn voorzet had gepareerd, uit de rebound tegen het lichaam van een verdediger. De beste kans tot dan toe volgde kort daarna voor de centrumspits van Monnickendam, die op een dieptepass vrije doortocht kreeg naar Forward-doelman Dani Peper, die de inzet met een voortreffelijke reflex tot corner wist te verwerken. Het schot uit de rebound daarvan werd eveneens een prooi voor de Forward-doelman, net als een afstandsschot dat hij enkele minuten daarna op zijn doel kreeg afgevuurd.
Forward’s aanvallen leverden vooral over rechts een groot aantal corners op. Uit een daarvan belandde de bal bij Dennis van Tricht, die zijn doelpoging zag eindigen in de handen van de Monnickendam-keeper. In de 22e minuut leverde de tweede corner op rij indirect wel succes op. Nadat de doelman de voor het doel gebrachte bal had gepareerd, belandde die weer bij Kevin van Gasteren, die vervolgens een krullende inzet richting doel zond. De doelman leek zich op de bal te verkijken en kon niet voorkomen dat die bij de tweede paal in de bovenhoek tegen het net eindigde (0–1).
Het volgende gevaarlijke moment deed zich voor toen Dennis van Tricht de bal veroverde en Leon Machielse in stelling bracht. De vleugelspits van Forward deed de bal helaas langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Hetzelfde lot onderging aan de andere kant – en uiteraard niet helaas – een schot dat de afronding was van een Monnickendam-aanval door het centrum. Dani Peper moest binnen enkele minuten redding brengen op een tweetal vrije trappen die de thuisploeg van buiten zijn strafschopgebied op hem mocht afvuren. Vooral zijn parade van de met raketsnelheid op het doel afkomende tweede inzet mocht er zijn. Tussen deze bedrijven door moest ook Dani Pepers collega aan de overkant van het veld een goede redding verrichten, in dit geval op een kopbal van Darren Johnstone uit een corner van Kevin van Gasteren. Na een knappe verdedigende ingreep van Jimmy Bouwhuis volgde een Forward-aanval, waarin een pass van Kevin van Gasteren werd onderschept ten koste van een corner. Daarmee belastte Dennis van Tricht zich op links en hij bereikte Nick de Wit, die de bal met een volley dreunend hard tegen het net joeg (0–2).
In de slotminuten van het eerste bedrijf kreeg de thuisploeg nog een vrije trap. Dani Peper pareerde het schot dat hieruit voorkwam, waarna Boyd Stevens zich met succes in de baan van de rebound wierp. Boyd Stevens bracht bij de laatste actie voor de pauze Kevin van Gasteren in de gelegenheid te scoren, maar helaas had hij daarbij een overtreding begaan.

In de tweede helft kwam Milco Leijen in het veld voor de aan zijn enkel geblesseerd geraakte Jouke Huitema. De eerste gevaar opleverende actie betrof een door Darren Johnstone opgezette aanval, waarbij de Monnickendam-doelman de inzet/voorzet van Kevin van Gasteren nog net wist te onderscheppen voor Leon Machielse de bal bereikte. Darren Johnstone ontsnapte even later aan een blessure toen een verdediger van de thuisploeg heel hard op hem in kwam met een alles wegvegende sliding die opvallend genoeg onbestraft bleef, evenals een fikse duw die Kevin van Gasteren in het Monnickendam-strafschopgebied een kans ontnam. De scheidsrechter liet op het gebied van duwen overigens vele malen heel wat toe.
Na een uur spelen kwam Stefan Schipper in het veld voor Dennis van Tricht en Perry Vlasman voor de aan zijn hamstring geblesseerd geraakte Darren Johnstone. Enkele minuten later volgde de wissel van Marijn Sterk voor Joey Papamelodias.
Een gevaarlijk ogend Monnickendammer vleugelschot vloog voorlangs het doel van Dani Peper en aan de andere kant greep de doelman goed in bij een voorzet van Kevin van Gasteren, na een combinatie met Perry Vlasman. Een nog mooiere redding verrichtte de Monnickendam-keeper even later op een hard schot van Milco Leijen, die door Kevin van Gasteren met een gekopte teruglegger in stelling was gebracht. Dani Peper moest direct daarna met een even fraaie parade een knallend schot van een spits van de thuisploeg uit zijn doel houden.
Een kwartier voor het einde van de wedstrijd bracht Leon Machielse uit een dieptepass van Stefan Schipper de 0–3 op het scorebord. Hij leek op rechts van het doel in een weinig kansrijke positie te zijn beland, maar met een om de doelman krullende inzet die net langs de goede kant van de eerste paal ging wist hij het net toch op fraaie wijze te vinden. Kevin van Gasteren schoot de bal langs het doel uit een voorzet van Leon Machielse, na een combinatie met Joey Papamelodias en Milco Leijen zag opnieuw een hard schot, een volley ditmaal, knap gestopt worden door de keeper van de thuisploeg. Kort daarna trof Kevin van Gasteren, na een combinatie met de uitblinkende Jelle Huitema, de paal. In de slotfase bracht de Monnickendam-doelman redding op een schot van Jelle Huitema, nadat de Forward-middenvelder een pass had onderschept en vloog een kopbal uit een vrije trap voor de thuisploeg voorlangs het doel van Dani Peper. In de 90e minuut bepaalde Joey Papamelodias de eindstand op 0–4 met een doeltreffende afronding van een Forward-aanval over links, die met een voorzet van Kevin van Gasteren werd besloten.

Monnickendam – Always Forward 0–4 (0–2). 22, Van Gasteren 0–1; 41, De Wit 0–2; 74,  Machielse 0–3; 90, Papamelodias 0–4.
Always Forward: Dani Peper, Darren Johnstone (60, Perry Vlasman), Jimmy Bouwhuis, Nick de Wit, Marijn Sterk (65, Joey Papamelodias), Jouke Huitema (46, Milco Leijen), Jelle Huitema, Boyd Stevens, Leon Machielse, Dennis van Tricht (60, Stefan Schipper) en Kevin van Gasteren.