Vragen?

Column van Sjaak Grosthuizen

Het reces is bijna voorbij. We gaan weer aan de slag, zou je kunnen denken. De Hoornse politici slaan hun vakantieherinneringen op of ze laten die op hun telefoon staan, maar langzaam maar zeker zijn daar de prangende zaken die bij het besturen van een niet al te grote middelgrote Nederlandse stad horen. Fractieoverleg is de tussenstap die gezet moet worden. Zijn het de fractievoorzitters geweest die zich al hebben ingelezen en de agenda’s voor hun fracties hebben geschreven? Hebben de eerste overlegrondes al plaatsgevonden?

Niet elke politicus heeft vanaf het ingaan van het reces gedacht: nou effetjes helemaal geen Hoorns gedonder aan mijn hoofd. Ik ga er even heel heilzaam tussenuit en na één september kunnen ze weer op een fris fractielid rekenen. Er zijn er ook geweest die de recestijd hebben benut om nu eens goed te kunnen rondkijken in de stad, mensen hier en daar aanschieten met de vraag of ze nog ergens mee zitten, hun stukken van het afgelopen jaar doorspitten en dan met vragen komen of alles nu wel goed is afgehandeld. Je mag er natuurlijk niet van uitgaan dat zij allerlei klusjes bedenken voor de ambtenaren die nu niet mogen denken dat het reces ook voor hen geldt.

Neen, om de donder niet! Onze Hoornse ambtenaren staan niet model voor de ambtenaren in de talloze moppen. Onze Hoornse ambtenaren staan het hele jaar, ook tijdens de recesperiode, op scherp en dat kun je alleen zo houden, wanneer je hen zinvol bezig blijft houden. Derhalve zullen er vragen ter onderzoek moeten blijven komen. Onze politici kunnen wanneer er iets mis is, artikel 36-vragen bedenken en indienen. Daar kan een ambtenaar zich weer even in uitleven en zie: weer is Hoorn een stukje mooier, leefbaarder, prettiger geworden! Ik moet eerlijk bekennen, dat ik vreesde dat er ook dit jaar een stortvloed van vragen zou worden ingediend tijdens het reces en de enige manier om na te gaan of die vrees terecht is leidt me naar de plek waar ze staan vermeld.

We kunnen allemaal terugvinden welke vragen door welke fracties zijn bedacht, want ze staan op de website van de gemeente Hoorn, onder de balkjes Bestuur en organisatie, gemeenteraad, stukken en agenda gemeenteraad en uiteindelijk onder het kopje overzichten. Ik doe dit graag, ook tijdens het reces. Ik dien geen vragen in, want dat kan niet en ik beantwoord ze ook niet, want dat hoef ik niet te doen. Ik blijf op de hoogte en ik zal op deze wijze nooit de gedachte krijgen dat de stad een beetje af is. Je hebt soms geen flauw idee, wat er allemaal niet goed geregeld is.

Het is best interessant om te kijken bij de vragen wie ze heeft bedacht en ingediend. De vaste lezer durf ik te vragen om te raden welke fractie of welk fractielid de meeste vragen ingediend heeft. En dan kan ik waarschijnlijk zeggen: helemaal goed geraden! Voor hen die nog geen flauw idee hebben zal ik de onderwerpen van de vragen en de bijbehorende fracties noemen.

Artikel 36 vragen inzake woningbouw tussen Goudsmidsstraat en Provincialeweg (Fractie Tonnaer); Artikel 36 vragen inzake fases 2 en 3 Risdam-Zuid (De Realistische Partij, Liberaal Hoorn en PvdA); Artikel 36 vervolgvragen inzake uitvoering aanbevelingen onderzoeksrapport Hoofd 2B (De Realistische Partij en Liberaal Hoorn); Artikel 36 vragen inzake verzoek bodemonderzoek cyanideverontreiniging Julianapark (Liberaal Hoorn); Overige vragen inzake verkenning extra drinkwatervoorraad onder Hoorn door PWN (Fractie Tonnaer); Artikel 36 vragen inzake uitspraak rechter inzake toepassen hogere leges als boete (Liberaal Hoorn); Artikel 36 vragen over toeristeninformatiepunt in monumentale stationsgebouw Hoorn (Liberaal Hoorn).

De laatste twee vragen zijn ver voor het reces ingediend en die wil ik natuurlijk niet opvoeren als recesvullers en dan moeten we vaststellen dat dit raadsinstrument niet de zomer heeft verpest voor een aantal ambtenaren. Wat fijn van de fracties, denk ik nu eens voor een keer. Dit jaar geen wedstrijdje vragen indienen. We gaan naar de laatste week van het reces en dan mogen de dames en heren volksvertegenwoordiger weer zelf aan de slag. Deze column is de laatste in de serie van jaargang 24. Ook ik ga me weer schrap zetten om weer een nieuw jaar verslag te kunnen doen van de activiteiten van hen die het zo goed met ons voor hebben. Dan wordt het voor onze ambtenaren ook weer ploeteren om de democratische werktuigen te bedienen.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Vragen_ Sjaak Grosthuizen leest zijn column_Vragen_