Oud-wethouders: Nieuw College Hoorn misleidt burgers

Tonnaer en Helling sturen boze brief naar B&W

In een uitgebreide en kritische brief aan het huidige College van B&W stellen de oud-wethouders Tonnaer (PvdA)en Helling (D66) dat een verkeerd beeld rond het Oostereiland wordt gegeven. Deze week maakte B&W bekend een ”ideeënmarkt” voor het Oostereiland te organiseren begin juli. De oud-wethouders, die nu als raadsleden schriftelijke vragen stellen, hebben de nodige twijfels over deze dag: ”Feitelijk is de ideeënmarkt bedoeld om draagvlak te krijgen en weerstand vooraf te verkleinen voor de bestaande stedenbouwkundige studies m.b.t. het Oostereiland.”

U kunt de brief (om technische redenen over 2 berichten verdeeld) hier onder lezen. Uiteraard kunt u ook nu weer reageren met de knop onder dit bericht.

Geacht college,

Al ruim twintig jaar wordt gesproken over nieuwe ontwikkelingen ten behoeve van het Oostereiland. Het Oostereiland dateert uit de 17de eeuw en is omgeven door havens. Het eiland is uitsluitend bereikbaar via een smalle houten brug, tussen het eiland en het Hoofd. Daardoor is het eiland beperkt bereikbaar. Het voormalige gevangeniseiland is 2,5 hectare groot, de gebouwen zijn rijksmonument met de status categorie 2 en eiland en brug zijn gemeentelijk monument.

Tot december 2003 werd het Oostereiland door het ministerie van Justitie gehuurd van de Rijksgebouwendienst (RGD). Het complex werd gebruikt als gevangenis, als open strafinrichting, voor kort gestraften en tenslotte voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Nu wordt het eiland bewoond door een kraakwacht en is het voor een deel in gebruik door stichting Werf de Zagerij, St. Hoornse Schouw en St. Botterbehoud.
 
Steigers bij het eiland worden gebruikt voor de aanleg van salonboten, er bevindt zich een bunkerschip voor o.a. brandstof en het eiland wordt gebruikt als wandelgebied. Voor een toekomstige bestemming van het Oostereiland zijn de laatste vijftien jaar heel veel voorstellen gedaan. Organisaties, verenigingen en stichtingen deden o.a. voorstellen voor de vestiging van een theater, hotel, restaurant, museum, watergebonden bedrijven, macrobiotiek, aanleg van historische haven met werf en voor de vestiging van een VN-internationaal centrum voor vrede en jeugd.
 
Alle plannen en ideeën van uiteenlopende kwaliteit liggen geduldig te wachten op uitvoering. Eerst zal gekeken moeten worden hoe en door wie het eiland ontwikkeld moet worden en onder welke stedenbouwkundige voorwaarden. Februari 2003 werd door het College van B&W een stuurgroep Oostereiland gevormd. Doel van de stuurgroep was het verwerven van het Oostereiland en het vinden van een bestemming. De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het Grondbedrijf, Bouw- en Woningtoezicht en Stadsontwikkeling, e.e.a. onder leiding van een tweetal wethouders. Vanaf januari 2004 tot maart 2005 werd de stuurgroep versterkt door een viertal gemeenteraadsleden. Door de stuurgroep is veel werk verzet. Er zijn diverse gesprekken gevoerd met de RGD, Domeinen, Rijksbouwmeester, St. Werf de Zagerij, Internationaal centrum voor vrede en jeugd. Er hebben excursies plaats gevonden naar de stadswerf in Den Helder en de voormalige kruitfabriek in Zaandam. Er werden bijeenkomsten gehouden tussen de RGD en de gemeente Hoorn voor het maken van stedenbouwkundige studies. Er zijn in opdracht van de stuurgroep onderzoeken gedaan naar de bouwkundige staat van de opstallen van het Oostereiland, naar de kwaliteit van de fundering en de kades van het eiland. Er is onderzoek gedaan naar de marktwaarde en de kosten van de instandhouding van het Oostereiland. Uit onderzoek is tevens gebleken dat de bodem van het Oostereiland licht tot matig is verontreinigd. Daarnaast bestaat er een verkeerskundig onderzoek van de Grondmij in opdracht van Domeinen en is er een verkennende studie van de gemeente Hoorn naar de verkeerskundige gevolgen.

 
Zowel op de cultuurhistorische waardekaart van de Provincie N-Holland als op de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Hoorn is het Oostereiland aangemerkt als “van hoge archeologische waarde”. De RGD heeft in samenwerking met de gemeente Hoorn en het atelier Rijksbouwmeester een stedenbouwkundige studie voor het Oostereiland gemaakt. Er wordt uitgegaan van één hoogbouw en één laagbouwscenario, telkens met ongeveer honderdveertig woningen (inclusief woningen in de bestaande bebouwing). Een derde scenario gaat er vanuit om de huidige situatie ongewijzigd te laten. Het Alkovengebouw zou een culturele bestemming krijgen. De RGD en Domeinen willen graag de stedenbouwkundige studie presenteren. De gemeente Hoorn zou daarin kunnen ondersteunen. Ook is een intentieovereenkomst tot stand gekomen. In de intentieovereenkomst spreken de drie partijen (RGD, Domeinen en gemeente Hoorn) o.a. af om te streven naar een nieuwe invulling en ontwikkeling van het Oostereiland. De gemeente Hoorn wenst met uitzondering van het Alkovengebouw af te zien van de aankoop van het Oostereiland en wil via een openbare inschrijving het Oostereiland aan de markt verkopen. De intentieovereenkomst is een waardevolle overeenkomst die recht doet aan hetgeen vanaf 2003 is besproken en besloten en formuleert goed hoe de drie partijen verder gaan ten gunste van de ontwikkeling van het Oostereiland.
Ondanks de gemeenschappelijke voorbereiding heeft nog steeds geen eindpresentatie van de stedenbouwkundige studie plaats gevonden en is ook de intentieovereenkomst tussen de drie partijen niet ondertekend.
 
Volgens het collegeakkoord 2006-2010 gaat de ontwikkeling van het Oostereiland plaatsvinden door middel van een interactief proces met burgers. In het NHD – Dagblad voor West-Friesland - van 31 mei 2006, laat de wethouder van Ruimtelijke Ordening weten nog voor de zomer een stadsgesprek te willen houden over het Oostereiland. Hiermee suggereert de wethouder dat er sprake is van een blanco situatie. Dit is misleidend. Er zijn talloze gesprekken gevoerd, er is een stedenbouwkundige studie en er ligt een intentieovereenkomst gereed.

Bovendien heeft het college met betrekking tot de verwerving en de ontwikkeling van het Oostereiland een aantal beslissingen genomen.
Nu blijkt dat het stadsgesprek een ideeënmarkt gaat worden. Zaterdag 8 juli vindt deze markt plaats. Eén goed initiatief, maar feitelijk overbodig. De laatste tien jaar zijn kasten vol ideeën aangedragen voor een mogelijk nieuwe bestemming van het Oostereiland. Tijdens de ideeënmarkt kunt u opnieuw kennisnemen van de vele ideeën die al bestaan.
    
zie (vanwege technische redenen) volgend bericht voor vervolg...