Hoorn oefent druk uit op Tweede Kamer

ingevoerd op 29-5-2006

Het College van B&W van Hoorn heeft in een uitgebreide brief aan de Tweede Kamer gevraagd de ”bestuurlijke impasse in West-Friesland te doorbreken”. Daarmee doelt het gemeentebestuur op de wens van Hoorn om te kunnen groeien. Woensdag 7 juni praat de Tweede Kamer over de herindeling van West-Friesland en B&W van Hoorn vinden dat Hoorn een deel van Wognum moet kunnen ’annexeren’.

Lees hier een deel van de brief:

Aan de leden van de Tweede Kamer
     
Geachte leden van de Tweede Kamer,
 
Dezer dagen beslist u over twee wetsontwerpen voor een herindeling in West-Friesland. Het gaat om de voorgenomen fusies van de gemeenten Medemblik, Noorder-Koggenland en Wognum en die van Obdam en Wester-Koggenland. In december hebben wij als centrumgemeente Hoorn en directe buurgemeente van Wester-Koggenland en Wognum op uw uitnodiging ons standpunt over deze fusies gegeven. Wij hebben toen duidelijk gemaakt dat deze fusies géén oplossing bieden voor de regio en het nijpende gebrek aan ruimte van Hoorn als centrumstad voor ruim 200.000 West-Friezen.

Voor velen kwam, blijkens de reacties, dit standpunt als een verrassing. Voor de direct betrokkenen bij de West-Friese problematiek en in het bijzonder het provinciebestuur, kan en mag onze opstelling evenwel geen verrassing zijn geweest. De afgelopen jaren heeft Hoorn diverse initiatieven genomen voor samenwerking in het belang van inwoners en bedrijven van stad én regio. Dit nadat eerdere plannen voor een duurzame herindeling waren gestrand. Eind vorig jaar werd ons duidelijk dat, alle inspanningen ten spijt, resultaten uitbleven. De economische positie van Hoorn blijkt bovendien in enkele jaren tijd dramatisch verslechterd. In een gesprek met de gedeputeerden Moens en Schipper, op 15 november vorig jaar, hebben wij aangegeven dat het nu op daden aankomt en dat wat ons betreft grenscorrecties aan de orde waren. Voor een sterke centrumstad in een bestuurlijk sterke regio is binnen afzienbare tijd overigens meer dan dat nodig.

Wij constateren dan ook dat, ondanks alle pogingen tot samenwerking, wij na zeven jaar (!) nog geen stap verder zijn. Wel zien we elders in West-Friesland bewegingen bij gemeenten die tot nog toe zelfstandig wilden blijven. Zo lezen wij in het coalitieprogramma 2006 -2010 van de gemeente Wervershoof dat “in het zicht van de tijd verregaande vormen van samenwerking of fusie tussen gelijkgeaarde gemeenten onafwendbaar zijn”. Ook het nieuwe coalitieakkoord in de gemeente Enkhuizen sluit herindeling niet uit. “De gemeente staat open voor het fuseren met andere gemeenten.”
 
Dramatisch verslechterd
Intussen is de situatie op het gebied van bedrijventerreinen in enkele jaren tijds dramatisch verslechterd. De gemeente Hoorn is op de lijst van toplocaties in Nederland gezakt van de 50ste naar de 145ste plaats. Hoorn heeft op dit moment geen enkele hectare bedrijfsgrond meer uit te geven. Tot nog toe gaf de gemeente jaarlijks 6 tot 7 hectare nieuwe bedrijfsgrond uit. Daarvan was 80 procent bestemd voor bestaande bedrijven. Uit een recente enquête onder de ondernemers blijkt dat 3 procent van de bedrijven Hoorn moet verlaten, wegens gebrek aan adequate bedrijfsruimte.

Ruimte om te ademen
Waar het ruimtegebrek van Hoorn zich op economisch gebied nu al dramatisch manifesteert, zal zich dat binnen afzienbare termijn ook op andere terreinen voordoen. Op dit moment bezet Hoorn de twaalfde plaats op de lijst van meest dichtbevolkte gemeenten van Nederland.
Tot 2015 zal Hoorn, los van de nieuwbouw in de laatste uitbreidingswijk Bangert en Oosterpolder, binnen haar bestaande grenzen nog zo’n 1.600 woningen moeten bouwen. Hoewel dat theoretisch mogelijk lijkt, is dat in de praktijk minder eenvoudig. Knelpunten voor de realisatie zijn onder meer verwerving van de benodigde grond of panden, hogere bouwkosten als gevolg van beperkte bereikbaarheid en/of bodemverontreiniging en lange procedures door bezwaren van omwonenden. Het maatschappelijk draagvlak voor verdere verdichting is bovendien niet groot. Onze inwoners hebben dat het afgelopen jaar tijdens de vele stadsgesprekken voor de Stadsvisie 2005 - 2025 onomwonden duidelijk gemaakt. En wij ervaren het dagelijks aan den lijve bij onze pogingen om in te breiden.

En het gaat natuurlijk niet alleen om woningen, maar ook om de bijbehorende voorzieningen, zoals scholen, sportvoorzieningen, wijksteunpunten voor ouderen, voorzieningen voor gehandicapten etc. Alleen al voor de uitbreiding van de Hoornse begraafplaatsen is binnen enkele jaren 6 hectare grond nodig. De schaarse ruimte valt uiteindelijk maar één keer te vergeven. Een stad heeft óók ruimte nodig om te ademen.
Onze inwoners - dan spreken we over eenderde van de West-Friese bevolking - hebben in de gesprekken over de toekomst van de stad, gekozen voor een levendige en vitale stad voor jong en oud, arm en rijk. Een gezonde economische ontwikkeling en ruimte voor wonen, werken, studeren en recreëren onder één bestuurlijke vlag zijn daarvoor absolute voorwaarden.
Duurzame oplossing
In december hebt u ons gevraagd of de wetsvoorstellen die nu aan de orde zijn, voorzien in een duurzame oplossing. Wat de centrumgemeente betreft, luidt het antwoord op deze vraag onomwonden “nee”.  Deze herindelingen zetten onze stad op slot. Onze gemeenteraad heeft zich vervolgens gebogen over de vraag wat dan, gegeven de huidige situatie, wél een bijdrage aan een duurzame oplossing kan zijn. Wat Hoorn betreft is dat een ongedeeld samengaan met de gemeente Wognum. Daarmee ontstaat een bestuurskrachtige gemeente van voldoende ruimtelijke omvang. Met plek voor stedelijke functies, maar ook met voldoende groen en mogelijkheden om in een plattelandsomgeving met dorpen met een eigen identiteit te wonen, te werken en te recreëren.
Een bescheiden grenscorrectie met Wester-Koggenland moet daarnaast de ontwikkeling van voldoende bedrijventerreinen bespoedigen en zeker stellen. Een dergelijke grenscorrectie hoeft de fusie van Wester-Koggenland en Obdam niet te frustreren. Ze voorziet echter wel in de behoefte aan een tijdige ontwikkeling van de bedrijventerreinen Jaagweg en Westfrisia Noord en daarmee in de behoefte bij bedrijven aan voldoende keuze.

Besturen is vooruitzien en moeilijke knopen doorhakken. Wij doen een dringend beroep op u als Tweede Kamer om uw verantwoordelijkheid te nemen, zoals u ook elders hebt gedaan (Deventer, Doetinchem, Zutphen en Almelo) en de bestuurlijke impasse in West-Friesland te doorbreken. De inhoud van deze brief wil daaraan een bijdrage leveren.
 
Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Hoorn
de secretaris de burgemeester
 

Reacties
Reactie: (Laurie)
30-5-2006, 11:33
Uit het eerste gedeelte uit deze brief blijkt al dat de gemeente Hoorn het gewoon niet pikt dat andere gemeenten willen fuseren terwijl Hoorn zichzelf als centrumgemeente ziet. Hét belang voor Hoorn bestaat uit gebieden ’annexeren’ (zoals het zo treffend wordt samengevat) cq grenscorrecties en dat is wat anders dan samenwerken. Het zal ook vast weer een reactie zijn op het volgende: "Provincie: Industrieterrein Jaagweg maakt grenscorrectie onnodig. Bestuur Wester-Koggenland zet sein op groen voor bedrijventerrein." Zie: http://www.hoorngids.nl/createsite/news/createnews.asp?b_id=7951&news_id=41113&newsPg=3

En dan dit citaatje: "Uit een recente enquête onder de ondernemers blijkt dat 3 procent van de bedrijven Hoorn moet verlaten, wegens gebrek aan adequate bedrijfsruimte." Dat cijfer is toch een lachertje, Amsterdan zou daar jaloers op zijn!

Nog zoiets, citaatje: "Onze inwoners - dan spreken we over eenderde van de West-Friese bevolking - hebben in de gesprekken over de toekomst van de stad, gekozen voor een levendige en vitale stad voor jong en oud, arm en rijk." Is daarbij ook voorgelegd dat daarvoor Hoorn buitengaats wil uitbreiden, dus ten koste van omliggende dorpen/gebieden? Dacht het niet...

En kijken naar andere gemeenten (Deventer, Doetinchem, Zutphen en Almelo) zoals in uw brief staat, komt bij mij over als ’waarom zij wel en wij niet.’ Elk gebied heeft zijn eigen problematiek, dynamiek en is niet klakkeloos te plakken op bv een gemeente Hoorn.

En deze argumenten is al helmaal van de zotte: "Tot 2015 zal Hoorn, los van de nieuwbouw in de laatste uitbreidingswijk Bangert en Oosterpolder, binnen haar bestaande grenzen nog zo’n 1.600 woningen moeten bouwen. Hoewel dat theoretisch mogelijk lijkt, is dat in de praktijk minder eenvoudig. Knelpunten voor de realisatie zijn onder meer verwerving van de benodigde grond of panden, hogere bouwkosten als gevolg van beperkte bereikbaarheid en/of bodemverontreiniging en lange procedures door bezwaren van omwonenden." U schrijft zelf al dat het in theorie mogelijk is, laat u dan niet weerhouden er dan tegenaan te gaan ipv dan maar buiten Hoorn te kijken. Schouders er onder zetten, creatief zijn, daar kan je meer scoren.

Mij komt dit alles over als Hoorn op de kaart willen zetten, expansie/prestigedrang en daarvoor worden alle middelen gebruikt die wellicht door slimme ambtenaren uit de kast zijn gehaald. Vreemd toch dat er wel ruimte kan worden gevonden voor bv dat nieuwe GWI-bedrijfsverzamelgebouw.

Ik mag hopen dat de gemeente Hoorn van Den Haag te horen krijgt dat ze moet samenwerken met omringende gebieden/gemeenten ipv deze op te eisen. Even weer met beide benen op de grond en beter je best doen met de middelen die er zijn.

Reactie: (Harry van Lunteren)
30-5-2006, 00:55
Jammer dat uw redactie in de aanhef het woord "annexeren" gebruikt. U staat daarin niet alleen, andere media doen dat ook. Met deze onzorgvuldigheid versterken de media het foute beeld van Hoorn dat anderen graag zien: alsof wij als een ouderwetse imperialistische grootmacht op grondsgebied vergroting zouden uit zijn. Indien u de brief zorgvuldig gelezen zou hebben zou u welicht tot een betere aanhef zijn gekomen.