Bovenmatige geluidsoverlast in de Grote Waal moet worden aangepakt

06-01-2023

HOORNGIDS HOORN | Inwoners van de Grote Waal hebben al jaren te maken met een in hun ogen (en oren) ernstige vorm van geluidsoverlast. Ruim tien jaar geleden heeft de gemeente Hoorn gezorgd dat er een houten geluidswal is geplaatst in de berm van de rijksweg A7. Met dit scherm werd de overlast van het verkeerslawaai van de A7 verminderd en de leefbaarheid in de Grote Waal verhoogd. Maar door veroudering is dit houten exemplaar aan vervanging en gelijktijdig ook verhoging toe. Het scherm dat in 2012 geplaats is voor de duur van 10 jaar meet nu niet meer dan circa 1,5 meter.

Rijkswaterstaat wenste een dergelijk scherm niet te plaatsen, daar het geluidsprobleem niet werd ervaren als een formeel knelpunt. Daar denken de bewoners in het laatste gedeelte van de Grote Waal bepaald anders over. Dagelijks, en dat dan 24 uur per dag, worden de bewoners geconfronteerd met lawaaioverlast, die naast de A7 afkomstig is van verschillende bronnen.

Niet alleen de A7
Die geluidsbronnen zijn naast de A7 ook afkomstig van de nabijgelegen Venneweg, de nog dichterbij gelegen spoorweg en verzorgingsplaats De Koggen, alwaar vrachtwagens ook ’s nachts geparkeerd staan met draaiende motoren vanwege de koeling van de lading. Los van elkaar vallen deze geluidsbronnen niet buiten de regels, maar veroorzaken tezamen wél te veel geluid. Daarbij is er ook geen wet of regel die omwonenden beschermt tegen de optelsom van geluiden, de zogeheten cumulatieve belasting. 

Verouderd scherm
Gemeenteraadslid Marieke Rijk van Fractie Tonnaer trekt zich het lot van de getroffen bewoners in de Grote Waal die 24 uur per dag overlast van het verkeerslawaai ervaren zeer aan. Zij is al geruime tijd doende om bij de gemeente Hoorn gedaan te krijgen dat het inmiddels verouderde en gedateerde geluidsscherm wordt vervangen door een exemplaar dat doet waar het voor bestemd is: geluid tegenhouden. Het huidige scherm voldoet niet langer door veroudering. Daarnaast is de verkeersdruk de afgelopen tien jaar alleen maar verergerd en zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. De Belangengroep Stop Geluidsoverlast A7 Grote Waal is al lange tijd bezig om te bewerkstelligen dat er werk wordt gemaakt om de geluidsoverlast tegen te gaan. Fractie Tonnaer is van mening dat het college zich moet inspannen om daadwerkelijk maatregelen te nemen om deze overlast te verminderen. Om die reden heeft gemeenteraadslid Marieke Rijk onderstaande brief verzonden aan het college van Burgemeester en Wethouders Hoorn.

Geacht college,
Naar aanleiding van ons eerdere verzoek van 11 november 2022 om inwoners aan o.a. de Verfmolen en de Oliemolen in de Grote Waal te ondersteunen bij het indienen van de zienswijzen over de uitkomst van de geluidsberekening van hun woningen en de brief die de gemeenteraad op 22 december 2022 over de ontwikkelingen met betrekking tot de A7 heeft ontvangen, heeft onze fractie de volgende brief met vragen.
In juli 2012 heeft de gemeenteraad het besluit genomen een geluidscherm voor de duur van 10 jaar te plaatsen ter hoogte van het Kruiwerk in de berm bij de rijksweg A7 (Besluit met registratienummer 12 21503). Dit scherm werd toen betaald uit het budget van het leefbaarheidsfonds. Het scherm was nodig om de overlast van het verkeerslawaai van de A7 te verminderen en de leefbaarheid in de Grote Waal te verhogen. Rijkswaterstaat zag en ziet het verkeerslawaai van het wegverkeer op de A7 ter hoogte van het Kruiwerk niet als een formeel knelpunt. De inwoners van de Grote Waal ondervonden en ondervinden overlast van de geluidshinder van het verkeerslawaai van de rijksweg A7. 
Op 27 september 2016 heeft de gemeenteraad een motie (motie 1 27/9/2016) aangenomen waarin geconstateerd wordt dat het dringend noodzakelijk is dat er op korte termijn geluidsschermen langs de A7 ter hoogte van de Grote Waal worden geplaatst. Dit in het belang van de volksgezondheid en een normale leefomgeving voor de inwoners die in dit deel van de Grote Waal wonen en leven. De gemeenteraad gaf zichzelf in deze motie de opdracht zich achter de inhoud van de brief van de Belangengroep Stop Geluidsoverlast A7 Grote Waal te stellen. Daarnaast zouden alle landelijke partijen zich landelijk hard maken voor een geluidsscherm.
In 2019 is voor de MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) verkenning corridor Amsterdam-Hoorn een multi modelpakket aan maatregelen afgesproken.
Op 7 januari 2021 werd de gemeenteraad per brief geïnformeerd door het college over de ontwikkelingen geluidsoverlast A7 Grote Waal. Wederom werd de gemeenteraad geïnformeerd n.a.v. de signalen van de Belangengroep Stop Geluidsoverlast A7 Grote Waal. In 2020 heeft het ingenieursbureau DGMR een geluidsonderzoek gedaan. Hieruit bleek dat er veel verschillende geluidsbronnen zijn: het spoor, de Venneweg en de A7 die los van elkaar niet buiten de regels vallen, maar in combinatie te veel geluid veroorzaken. Daarbij is er ook geen wet of regel die omwonenden beschermt tegen de optelsom van geluiden, de zogenaamde cumulatieve belasting. In deze brief wordt de overlast erkend en worden er 5 maatregelen genoemd die het geluid kunnen verminderen.
Op 23 oktober 2022 heeft de Belangengroep Stop Geluidsoverlast A7 een brief gestuurd aan het college. Hier doen zij het college het verzoek in overleg te treden met Rijkswaterstaat afdeling meerjarenprogramma geluidssanering (MJGP) en worden er drie concrete vragen gesteld m.b.t. de geluidsoverlast.
Op 22 december 2022 is de gemeenteraad door het college geïnformeerd over een aantal actuele ontwikkelingen rondom de A7.
In deze brief staat dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer op 23 juni 2022 heeft geïnformeerd over de lopende projecten ten aanzien van bereikbaarheid. Hierin staat ook dat er een gewijzigde planning komt m.b.t. de MIRT-verkenning en deze naar achteren wordt verschoven (2025-2026). In de brief wordt ook het besluit aangekondigd dat Rijkswaterstaat en de gemeente vinden dat de verzorgingsplaats De Koggen moet worden gesloten. Daarnaast wordt aangegeven dat het niet duidelijk is hoe de geluidswal wordt dichtgezet en aangevuld, wanneer De Koggen wordt gesloten. Het college verwijst naar de brief van Rijkswaterstaat die de inwoners aan de Oliemolen en Verfmolen hebben ontvangen. Hierin wordt gesteld dat de geluidsberekeningen van hun woning voldoen aan de geluidseisen. De inwoners geven aan dat hier als vigerende wetgeving de milieuwet van 2012 is gebruikt. De berekeningen worden gebaseerd op oudere regelgeving. De inwoners hebben individueel en met ondersteuning van de Belangengroep Stop Geluidsoverlast A7 Grote Waal zienswijze ingediend over de uitkomst van deze berekeningen.

Naar aanleiding van bovenstaande stellen wij de volgende vijf artikel 36 vragen:
- Welke consequenties heeft het stopzetten van het MIRT-project voor de uitvoering van de noodzakelijke 5 maatregelen gesteld in de brief van 7 januari 2021 en wat is de stand van zaken m.b.t. de 5 gestelde maatregelen? 
- Wat gaat het college doen om ervoor zorg te dragen dat er ingezet wordt op deze 5 maatregelen?
- Op welke termijn kan verzorgingsplaats De Koggen worden gesloten?
- Wanneer krijgt de Belangengroep Stop Geluidoverlast A7 Grote Waal een reactie op hun verzoek van 25 oktober 2022 en de 3 concrete vragen die hierin gesteld zijn?
- In 2012 nam de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid en stelde € 161.000 beschikbaar uit het Leefbaarheidsfonds voor het plaatsen van een houten scherm in de berm van de rijksweg A7. Inmiddels staat het geluidscherm er 10 jaar en is de overlast zoals u weet sterk toegenomen in de Grote Waal. Het scherm is aan vervanging toe. Bent u bereid dit scherm te gaan vervangen voor een geluidsscherm dat voldoet aan de huidige normen en wanneer kan de gemeenteraad hier een voorstel over ontvangen?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, 
Marieke Rijk, gemeenteraadslid 

Geluidsscherm A7 bij Grote Waal A Geluidsscherm A7 bij Grote Waal A
Geluidsscherm A7 bij Grote Waal B Geluidsscherm A7 bij Grote Waal B
Geluidsscherm A7 bij Grote Waal C Geluidsscherm A7 bij Grote Waal C