HOORNGIDS HOORN | De gemeenteraad heeft een punt gezet achter de discussie over het aanbestedingstraject van Hoofd 2B, de kiosk in het havengebied. Duidelijk was al dat er met name in het voortraject fouten zijn gemaakt. Vooral het informele karakter van de contacten tussen ondernemer met plannen en de gemeente hebben geleid tot verwachtingen die volgens de officiële aanbestedingsprocedure niet bij voorbaat konden worden waargemaakt.
Vier aanbevelingen uit onderzoeksrapport overgenomen
Uit het rapport ‘Procesevaluatie herbestemming en aanbesteding van het pand Hoofd 2B te Hoorn’ zijn in het raadsvoorstel vier aanbevelingen overgenomen.
1. Richt een transparant en navolgbaar proces in voor verkenningen tot samenwerking met initiatiefnemers uit de lokale samenleving.
2. Voer als gemeente de regie over het proces van samenwerking. Doe dat op een zorgvuldige en professionele wijze en draag daarbij zorg voor eenheid van handelen van het college en de ambtelijke organisatie.
3. Koester de checks-and-balances die aanwezig zijn in de ambtelijke organisatie, dat kritisch tegenwicht werkt goed. Intensiveer dit in het geval politiek-bestuurlijke risico’s aan de orde zijn. Dit door de checks zichtbaar te maken via parafen, waarmee transparant is dat de checks hebben plaatsgevonden en door wie.
4. Heroverweeg de brief van Rederij Hoorn als zijnde een bezwaarschrift en hanteer daarbij de menselijke maat, in plaats van het strikt volgen van voorgeschreven regels voor de bezwaarprocedure. Richt daarbij op zijn bezwaar aangaande het beoordelingscriterium duurzaamheid.
Aanbevelingen plek geven in te volgen beleid
Rob Droste (VVD) wil via een amendement laten vastleggen dat de gemeente in het eerste kwartaal van het volgende jaar al aangeeft op welke manier de voorstellen een plek krijgen in het te volgen beleid.
Roy Drommel (GroenLinks) wil met een amendement voor elkaar te krijgen dat men in het komende beleid zich meer ontvankelijk opstelt tegenover de manieren waarop bezwaren worden gemaakt.
Chris de Meij (Liberaal Hoorn) wil meer toezeggingen van de burgemeester ten aanzien van rechten op informatie en wil dit vastgelegd zien in een informatieverplichting bij dit soort situaties. Hij wil een aparte ambtenaar laten aanstellen om dit in de gaten te houden en te laten regelen.
De Realistische Partij wil bij monde van Menno Jas ook graag weten hoe de burgemeester aankijkt tegen de manier waarop het proces is verlopen en welke consequenties hij daaruit trekt. ”Glad ijs is een paradijs voor wie goed kan schaatsen”, zegt hij Friedrich Nietzsche na.
De meeste fracties benadrukken dat het belangrijk is om naar de toekomst te kijken, maar hopen wel dat het college ruiterlijker dan tot nu gebeurde toegeeft dat er zaken fout zijn gegaan. Burgemeester Nieuwenburg legt uit waarom hij niet aanwezig kon zijn bij de commissievergadering waar dit onderwerp besproken werd. Hij geeft aan dat het college wel heeft aangegeven waar fouten zijn gemaakt en dat het college erkent dat er zaken zijn waar het van kan leren. Hij vindt dat hij en het college altijd aangesproken kunnen worden over zaken die vragen opwerpen. Hij benadrukt nogmaals dat in het voortraject fouten zijn gemaakt, maar ook dat in het vervolgtraject het proces beter opgepakt is. De aanbesteding en de gunning zijn rechtmatig, hetgeen ook in het rapport is gezegd.
Betere communicatie en informatieverstrekking
Burgemeester Nieuwenburg vindt ook de aanbevelingen over betere communicatie en informatieverstrekking zeker aanvaardbaar. Over het amendement van GroenLinks meldt hij dat het college dit nu ook al doet. Het amendement van de VVD noemt hij een risicoreflex. Hij raadt af om er meer regelingen voor te bedenken. Een parafencultuur is niet bevorderlijk voor ruimte om beleid uit te voeren. Over het amendement van Liberaal Hoorn kan hij melden dat er in Hoorn al deskundigheid om deze zaken te kunnen beoordelen en te sturen. Over zijn eigen rol zegt hij dat hij tracht naar eer en geweten zo goed mogelijk te werken.
Rob Droste zet zijn amendement in als een motie, zodat het meer een aanbeveling wordt. De twee andere amendementen worden nog niet spontaan ingetrokken. Liberaal Hoorn voelt zich als raad niet serieus genomen toen ze zwartgelakte pagina’s toegestuurd kregen. Arnica Gortzak (PvdA) voelt nog steeds dat onvoldoende is toegegeven dat ze niet serieus werd genomen toen ze twee jaar geleden de kwestie aankaartte. De burgemeester ziet dat het noodzakelijk was onderzoek te doen en stelt dat ook het college wilde weten hoe het voortaan beter kan.
Bij een aantal fracties blijft het gevoel dat de burgemeester niet voldoende aangeeft dat er fout is gehandeld en wil meer excuus horen in zijn woorden.
Na twee schorsingen kan de raad overgaan tot stemming over de raadsinstrumenten. Het amendement van GroenLinks krijgt unanieme instemming. Het amendement van Liberaal Hoorn kreeg alleen de stemmen van Liberaal Hoorn en DRP. Het geamendeerde besluit wordt aangenomen. De motie van de VVD krijgt een meerderheid van stemmen, ook die van fracties die het parafengedeelte minder op prijs stellen.