HOORNGIDS HOORN | Zaterdag 10 september kon een groot deel van de Hoornse wijk Grote Waal er hoorbaar en zichtbaar getuige van zijn dat er een groots huwelijksfeest werd gevierd. Kader Kaygisiz en Sami Yaşar, beiden van Turkse komaf, werden door familieleden en buurtgenoten op feestelijke wijze verwelkomd bij binnenkomst en aansluitend uitgezwaaid bij het verlaten van het ouderlijk huis van bruid Kader in de Steenbokstraat. Dat gaat traditiegetrouw gepaard met Turkse muziek met trommels en fluit (de zogeheten zurna) en traditionele dansen door familieleden en genodigden, die zonder uitzondering zijn gekleed in stijlvolle (gala)jurken en smetteloze pakken.
Kader en Sami kennen elkaar al 4 jaar, na een ontmoeting op de ROC Amsterdam-Noord waar ze beiden stage liepen. Kader is geboren en getogen in Hoorn en kwam op 20 januari 2000 ter wereld in het plaatselijke ziekenhuis. Sami is geboren en getogen in Amsterdam en kwam ter wereld op 21 december 1998. De kersverse echtelieden hadden eerder al besloten voor de gulden middenweg te gaan door voor Purmerend te kiezen als gezamenlijke woonplaats. Kader werkt in de verzorging bij Omring in Wognum, Sami is werkzaam voor een transportbedrijf als vrachtwagenchauffeur. Kader was in de gelegenheid om haar zeer fraaie trouwjurk in Turkije aan te schaffen tijdens een korte vakantieperiode.
Statenlogement
Het stel is 11 augustus al in het huwelijk getreden voor de burgelijke stand, hetgeen gebeurde in het Statenlogement, waarbij een vriendin van de oudste dochter als ambtenaar van de burgelijke stand aantrad. Vandaag, zaterdag 10 september, wordt het huwelijksfeest gevierd. Dat betekent traditioneel in de Turkse gemeenschap feest in een grote zaal waar plaats is voor vele honderden gasten. In dit geval wordt daarvoor uitgeweken naar Amsterdam. Met iets meer medewerking van bijvoorbeeld buurthuizen zou dat ook in de eigen woonplaats kunnen gebeuren.
Inzegening
De imam van de moskee aan de Vredehofstraat verrichtte de inzegening van het huwelijk. Dit na zich eerder overtuigd te hebben dat het huwelijk echt ingezegend kan worden en niet zoals dat ooit het geval was dat vrouwen in huwelijken werden getrokken, waarbij ze nergens recht op hadden. Voor het huis van de bruid in de Grote Waal richtte de imam zich tot het bruidspaar om het weggeven van de bruid te onderstrepen en te zegenen. Met een koraanvers werden de gelukwensen namens de familie tot uiting gebracht, met woorden van dank en de wens dat er sprake zal zijn van een gelukkig huwelijk. Allah werd gevraagd de zegen te geven over het huwelijk en de echtelieden in bescherming te nemen, nu en in de toekomst.
Achtergrond
Kader is een kind van Turkse ouders, die hier lang geleden neerstreken vanuit Oost-Turkije. Haar vader was 15 jaar toen hij naar Nederland kwam op vrijdag 29 juni 1973. Een datum die in het geheugen staat gegrift van Mehmet Kamil. Hij ging terstond aan de slag bij chocoladefabriek De Hoorn, op de Italiaanse Zeedijk. Na twee jaar maakte hij de overstap naar Philips, waar hij tot 2002 zou blijven en aansluitend in de ziektewet belandde. Vanaf het begin kreeg hij verplicht Nederlandse les op de school aan het Achterom, met vele andere landgenoten. Na 7 jaar kwam zijn aanstaande over, die hij kende uit de familiekring. Hij had haar in Turkije leren kennen. Aan met name de periode bij Philips beleeft hij dierbare herinneringen. Het voelde als een familiebedrijf, zo vertelde hij. De vader van Mehmet Kamil werkte al als slager in Hoorn bij vleesverwerkingsbedrijf Rein Groot, waar boven het bedrijf in de Hoornse binnenstad ook kon worden gewoond door het gezin.
Taditioneel feest
Nadat een kruik met daarin henna, muntstukken en suikerwerk op traditionele wijze ter aarde was geworpen, kon het voltallige gezelschap in de gereedstaande auto’s de rit naar de feestzaal maken om er langdurig te feesten. Kader en Sami zullen er het stralende middelpunt zijn van een groot gezelschap na te zijn opgewacht door genodigden. Er zal worden gedanst, gegeten, cadeaus uitgepakt en genoten van elkaars gezelschap.
Foto’s: Lies Gruss