Opvang zwerfdieren leidt tot problemen

08-08-2022

HOORNGIDS REGIO | De onlangs gedumpte konijnenfamilie op industrieterrein Hoorn 80 heeft uiteindelijk onderdak gevonden dankzij de inzet van Dierenambulance Hoorn. Dat kostte de nodige moeite daar er sprake is van ernstige onderbezetting bij de opvang van dieren in Westfriesland. De gemeente Hoorn is wettelijk verplicht om de eerste opvang te regelen, maar kan daarbij niet langer een beroep doen op dierenopvang in andere gemeentes in de regio. 

Fractie Tonnaer trekt zich het lot van de dieren zeer aan en heeft om die reden een schrijven verstuurd naar het college van B&W van Hoorn met daarin het dringende verzoek een oplossing te vinden voor de noodopvang van zwerfdieren. Zie het schrijven aan het college van Burgemeester en Wethouders hieronder. 

Geacht College,
In het NHD van 5 augustus jl. hebben we gelezen dat door de Dierenambulance Hoorn e.o. een gedumpte konijnenfamilie in veiligheid is gebracht. Sinds medio februari 2022 is er geen opvang meer in de regio voor konijnen, cavia’s, post- en sierduiven, volièrevogels etc.
Dierenopvang Schagen Hollands Kroon te Tuitjenhorn verzorgde de opvang van alle overige gehouden dieren (behalve honden en katten) voor de 7 Westfriese gemeenten, maar is sinds 1 januari 2022 gesloten vernamen wij via NH Nieuws. Wildopvang de Bonte Piet in Midwoud vangt sinds 15 februari j.l. geen huisdieren meer op wegens capaciteitsgebrek. 
Gevonden dieren uit bovengenoemde categorieën worden nu thuis door vrijwilligers van Dierenambulance Hoorn e.o. opgevangen. Dit is een onwenselijke situatie.
Honden en katten kunnen wel worden opgevangen bij het Heberdina Japin Timmerman Dierenasiel in Hoorn.
De gemeente Hoorn is volgens artikel 8, lid 3, boek 5 van het Burgerlijk Wetboek verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van gezelschapsdieren die niet direct kunnen worden herleid naar een in de buurt aanwezige eigenaar.
De gemeente Hoorn heeft een wethouder dierenwelzijn en sinds 2017 is er ook een nota dierenwelzijn waarin onder andere bovengenoemd artikel uit het Burgerlijk Wetboek wordt genoemd. In hoofdstuk 7 Dieren in nood, staat dat de gemeente een faciliterende rol in neemt bij het afstemmen van afspraken over de samenwerking tussen hulpdiensten en opvangcentra over de (tijdelijke) opvang van huisdieren. Fractie Tonnaer is van mening dat van opvang van dieren in nood weinig werk is gemaakt. 

Volgens art. 36 van het RvO stellen wij de volgende vragen:
Onderkent u dat er een probleem is voor de opvang van gevonden (zwerf)dieren anders dan honden of katten in de gemeente Hoorn?
Realiseert het College zich dat de gemeente Hoorn een wettelijke verplichting voor de opvang van bovengenoemde dieren? Waarom is van de nota Dierenwelzijn Hoorn (2017-2021) op dit onderdeel niet uitgevoerd? 
Wij gaan er van uit dat het College binnenkort een oplossing heeft voor de noodopvang van zwerfdieren. Op welke termijn verwacht het College een oplossing te hebben voor de opvang van (zwerf)dieren anders dan honden of katten? 

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Ellen van der Knaap en Renzo van Houten, gemeenteraadsleden.

Dierenambulance Hoorn 1 Dierenambulance Hoorn 1