Onthulling herinneringsplaquette Westerpoort

ingevoerd op 26-4-2006

Wethouder C.A. van der Maat onthulde woensdag een plaquette die de herinnering levend houdt aan de Westerpoort, die de stad Hoorn in de 16e eeuw bescherming bood tegen invallen. De plaquette is aangebracht in de lage muur rond de boom op het voorplein van Schouwburg en Congrescentrum het Park. Een tekst op de plaquette geeft informatie over dit verdedigingsbolwerk en maakt duidelijk waar de poort vroeger stond. In het plaveisel van de Westerdijk zijn de contouren van het poortgebouw aangegeven.
 
Voorafgaand aan de onthulling van de herinneringsplaquette, kreeg wethouder Van der Maat het verslag aangeboden van de opgraving die de gemeentelijke archeologische dienst in de zomer van 2003 heeft uitgevoerd naar de uit 1502 daterende Westerpoort.
Het instellen van dit archeologisch onderzoek was een van de twee voorwaarden die de Provincie Noord-Holland verbond aan de toestemming op het verzoek van de gemeente om het oorspronkelijke tracé van de Westerdijk, zoals bekend van oude stadsplattegronden, in ere te mogen herstellen vanwege de herinrichting van het gebied rond de nieuwe schouwburg.

De tweede voorwaarde die de provincie eraan verbond, was dat de plek waar de poort had gestaan zichtbaar gemaakt moest worden als het onderzoek daar duidelijkheid over kon verschaffen.
Tijdens de opgraving zijn funderingsresten van de poort, het rondeel en een van de bruggenhoofden blootgelegd. De fundering van het poortgebouw kon in voldoende mate in kaart worden gebracht om een reconstructie daarvan aan te durven. Dit maakte het mogelijk de contouren van het poortgebouw zichtbaar te maken in het plaveisel van de Westerdijk. Een plaquette in de lage muur rond de boom op het voorplein van de schouwburg houdt de herinnering levend aan de oude poort. Naast beknopte informatie over de Westerpoort en het naastgelegen verdedigingswerk, is op de plaquette een tekening van Cornelis Pronk afgebeeld die de situatie in 1727 weergeeft.