Politie zoekt vrijwilligers

ingevoerd op 14-4-2006

Ik sta anders in het dagelijks leven. Ik beteken iets voor de maatschappij en maak bovendien veel interessante dingen mee.’ Het zijn de woorden van Herman Huberts. Hij is werkzaam als afdelingshoofd bij een stadsdeel in Amsterdam en in zijn vrije tijd actief bij de Vrijwillige Politie in Hoorn en omstreken. Herman Huberts is een van de ruim 40 vrijwilligers die in dienst zijn bij de politie Noord-Holland Noord. En meer vrijwilligers zijn van harte welkom. Op woensdagavond 26 april wordt in Alkmaar een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd over de Vrijwillige Politie.
 
Gemotiveerd
Tijdens deze avond krijgen de aanwezigen alle informatie over werken als vrijwilliger bij het korps Noord-Holland Noord. Dit korps zoekt gemotiveerde mensen die in hun vrije tijd problemen willen oplossen, de rust kunnen herstellen, maar ook kunnen optreden wanneer dat nodig is. Deze mensen zijn het aanspreekpunt op straat. En wanneer iemand dreigt de regels te overtreden, dan is de vrijwilliger ter plaatse om de zaken in goede banen te leiden. Dat betekent vooral rustig, efficiënt én met overtuigingskracht optreden. Vaak worden vrijwilligers ook ingezet bij speciale activiteiten zoals alcohol- en verkeerscontroles. Maar ook bij evenementen zoals jaarmarkten, kermissen, sportevenementen en koninginnedag.

Bijzondere hobby
‘Ik zie het als een bijzondere hobby’, zegt Herman Huberts. ‘Ik ben samen met beroepscollega’s aan het werk bij een verkeerscontrole, ik surveilleer, ik treed corrigerend op en ik heb contact met het publiek tijdens bijvoorbeeld evenementen.’ Herman Huberts heeft onlangs een aanvraag bij het korps ingediend om ook na zijn 60-ste te kunnen doorwerken als politievrijwilliger. Dat verzoek is gehonoreerd. ‘Het afwisselende werk, de spanning, het samenwerken met de collega’s. Ik zou het nog niet willen missen!’.

Hulpverlening en avontuur
Ook Joost Hansen zet zich in zijn vrije tijd in voor een veilige leefomgeving. ‘Naast mijn drukke baan al rijschoolhouder word ik regelmatig ingezet in de weekenden voor surveillances in het uitgaansgebied in Castricum.’ Joost Hansen, kwam in aanraking met de politie toen hij ruim tien jaar geleden getuige was van een ernstig verkeersongeval en hierbij ook assistentie verleende. ‘Ik vond het werk dat de agenten deden zo interessant dat ik contact bleef houden met de politie. Toen er een sollicitatieprocedure startte voor de Vrijwillige Politie was ik er ook meteen bij.’ Joost Hansen werkt regelmatig tijdens evenementen en op weekendavonden in het uitgaansgebied. ‘Ik maak ontzettend veel mee, soms ook hele spannende dingen. De combinatie van de hulpverlening en een beetje avontuur maakt het werk zo leuk. Je moet je mannetje staan en tegen stress kunnen. Maar het is wel werk waar ik ontzettend veel voldoening uit haal!’

Informatie
Voorlichtingsavond op woensdag 26 april
Op woensdagavond 26 april om 19.30 uur wordt in het Regionaal Opleidingscentrum van de politie in Alkmaar een voorlichtingsbijeenkomst gehouden. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. Ervaren vrijwilligers vertellen over de inhoud van het werk en er is een presentatie over wat de politie vrijwilligers te bieden heeft.
Locatie: Regionaal Opleidingscentrum Politie Noord-Holland Noord, Hertog Aalbrechtweg 36 in Alkmaar.
Meer informatie over de vrijwillige politie is te vinden op www.politie-werving.nl. De minimale opleidingseisen staan hier vermeld, maar ook de sollicitatieprocedure, de opleiding en de vergoeding die vrijwilligers ontvangen.