HOORNGIDS HOORN | De Gouden Terebinth, de funeraire prijs die het bestuur van Terebinth (de stichting die zich hard maakt voor funerair erfgoed) in 2015 instelde, wordt op 12 februari voor de vierde keer uitgereikt. Winnaar van deze prijs is de organisatie of de persoon die zich volgens de jury in 2020-2021 uitzonderlijk heeft ingezet voor het behoud van de (historische) begraafplaats.
De drie nominaties zijn uit elf kandidaten geselecteerd. Geen eenvoudige klus omdat de kandidaten in soort en karakter veel van elkaar kunnen verschillen. De genomineerden zijn, in willekeurige volgorde:
1. de Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn,
2. de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats Naarden
3. de Stichting Oude Kerkhof Roermond.
Moeilijke selectie
De elf kandidaten waren gevarieerd genoeg: mensen en organisaties die net beginnen aan de restauratie van grafmonumenten, of andere groepen die al jarenlang ervaring hebben met onderhoud en beheer van een historische begraafplaats. Of op een andere manier bij het brede publiek aandacht vragen voor het belang van begraafplaatsen en hun positie in de samenleving. Enthousiasme en doorzettingsvermogen vindt Terebinth bij alle kandidaten terug.
Op zaterdag 12 februari krijgen de drie genomineerden de gelegenheid hun project te presenteren in de aula van begraafplaats Bosdrift in Hilversum. De jury bestaat uit: René Dessing (voorzitter van de stichting Kastelen, Historische Buitenplaatsen en Landgoederen), Kees Lever (voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting) en Anita van Loon (directeur van Uitvaartstichting Hilversum). Deze jury bepaalt wie de winnaar van de Gouden Terebinth 2022 wordt.
Elf succesverhalen
Tot 22 oktober konden kandidaten voor deze nationale prijs worden aangemeld. Naast de drie genomineerden waren dat onder andere: de R.K. Begraafplaats Schijndel, de Stichting Oude Begraafplaats te Gouda, de Stichting Online-Verleden, de Werkgroep Stenen Archief van De Nieuwe Ooster Amsterdam en de Historische begraafplaats van de (voormalige) Willibrordus Stichting Heiloo.
Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth (wisseltrofee en geldbedrag van 1.000 euro) personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van de traditionele begraafplaats en het funerair erfgoed in bredere zin. Graven en andere gedenktekens vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij onze geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.
Eerdere winnaars van de Gouden Terebinth waren: de stichting Oude Groninger Kerken, Stichting Ter Navolging Tiel en Stichting Russisch Ereveld te Leusden. Meer informatie over de onderscheiding, zie http://www.terebinth.nl (http://www.terebinth.nl) .