Bouw warmtecentrale bij Muntpark leidt tot vragen 

19-10-2021

HOORNGIDS HOORN | Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de aanleg van een warmtenet voor 1.850 huurwoningen in het centrumgebied van de wijk Kersenboogerd. Het van het aardgas afhalen van deze woningen wordt gefaseerd uitgevoerd. Gedurende een overgangsperiode van circa 5 jaar worden deze woningen eerst verwarmd door middel van een tijdelijke warmtecentrale (TWO) die op aardgas is gestookt. Vervolgens worden de woningen op een duurzame bron overgezet. Deze bron is aardwarmte (geothermie) of warmte vanuit oppervlakte water (aquathermie). 

In de vergunningaanvraag voor het realiseren van een TWC wordt gesproken over ‘TWC Ketenpark Hoorn’. Het betreft in dit geval een TWC in enkele containers. Hiermee wordt het warmtenet in de Kersenboorgerd tijdelijk van warmte voorzien tot de definitieve duurzame bron is gerealiseerd. Door de vergunning aanvrager HVC is de term ’Ketenpark’ gekozen omdat aangevraagde TWC bestaat uit een aantal containers die bij elkaar worden opgesteld. In de vergunningaanvraag is de lokale situatie beschreven. 

Fractie Tonnaer
De bouw van de warmtecentrale vormde voor mevrouw Ligthert en de heer Egtberts van de Fractie Tonnaer de aanleiding tot het stellen van vragen. De vragen van de fractie en de antwoorden van de gemeente Hoorn zijn hieronder te lezen.

Beste mevrouw Ligthert en meneer Egtberts,
U heeft op 12 september 2021 art. 36 vragen gesteld over de bouw van een “ketenpark”/warmtecentrale tussen Muntpark en de Verlengde Lageweg 19 in de Kersenboogerd. Op 1 oktober jl. heeft u aanvullende vragen gesteld. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen. 
In het NHD van 6 oktober 2021 is aandacht besteed aan de tijdelijke warmte centrale. Onze voorkeur was om dit na publicatie van de artikel 36 vragen te publiceren en de vragen die aan HVC, Intermaris en de gemeente Hoorn zijn gesteld in gezamenlijkheid te beantwoorden, echter heeft het NHD ervoor gekozen om dit toch voorafgaand aan de publicatie van de artikel 36 vragen te publiceren. Wij betreuren dit.

Vraag 1. Zijn bewoners en omliggende bedrijven geïnformeerd over de bouw van een “ketenpark” en/of warmtecentrale op genoemd perceel? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
Er is een gesprek gevoerd met de eigenaar van het direct naastliggende kantoorpand Hermans Groep. Er is geen contact geweest met de bewoners omdat de TWC-locatie buiten de woonwijk ligt. Uitleg over de TWC is onderdeel van de communicatie over het warmtenet. De ontwikkelingen en communicatie rondom woningbouw en warmtenet in dit gebied worden integraal opgepakt.
Vraag 2.a. Waarom is er geen overleg gepleegd met de gemeenteraad over de kap van bomen in het Muntpark en bouw van een “ketenpark” voor een warmtecentrale op genoemd perceel?
Antwoord
Kapvergunningen worden in het algemeen niet besproken met de gemeenteraad. Het betreft hier een relatief klein gebied waar ongeveer 10 bomen en wat bossages worden verwijderd voor het uitvoeren van werkzaamheden. De bomenrij aan de rechterkant van onderstaande afbeelding zal deels moeten worden gesnoeid en de bomen en bossages aan de linkerkant geheel verwijderd. Dit gedeelte bestaat uit 10 elzen en diverse bossages. Het betreffende gebied wordt gecategoriseerd als ”geen hoogwaardig groen”. Dit betekent dat de bomen en struiken hoofdzakelijk op natuurlijke wijze zijn ontstaan en er geen grote solitaire bomen in voorkomen. De aanvrager is verplicht om de gekapte bomen en struiken te compenseren.
Vraag 2.b. Hoeveel bomen gaan er gekapt worden en komen deze elders terug?
Antwoord
Het betreft 10 elzen en deze komen elders terug. Zie vraag 2.a.
Vraag 3.a. Waarom nu al een warmtecentrale plaatsen, terwijl nog niet bekend is of minstens 70% van de huurders van Intermaris instemt met aansluiting op het warmtenet?
Antwoord
De vergunningsaanvraag wordt nu ingediend om in Q3 2022 een TWC te kunnen plaatsen. Het duurt nog enkele maanden voordat duidelijk wordt of 70% van de huurders van Intermaris instemt met aansluiting op het warmtenet. Echter kan HVC gezien de doorloop tijd van o.a. nutsbedrijven als Liander, niet wachten tot de volledige 70% is opgehaald. Om te kunnen voldoen aan de contractuele verplichting tussen HVC en Intermaris en de subsidies die Intermaris heeft ontvangen, moet in 2022 dit deel van het project gerealiseerd zijn. Het daadwerkelijk plaatsen van de TWC start pas nadat de 70% van de Intermaris huurders heeft ingestemd met aansluiting op het warmtenet.
Vraag 3.b. Waarom is gekozen voor bebouwing in een drukbezocht park?
Antwoord
Een TWC dient in de buurt te liggen van het te beleveren warmtenet in Kersenboogerd en een aansluiting op het netwerk van Liander. Er zijn ook andere locaties die aan deze vereisten voldoen in Kersenboogerd afgewogen. Er is ondanks de grotere afstand tot het warmtenet gekozen voor de locatie Verlengde Lageweg/Muntpark omdat dit ten aanzien van de inwoners van de Kersenboogerd de gunstigste locatie is gebleken. De locatie ligt niet in een woonwijk. Het ligt aan de rand van het Muntpark aan een bedrijventerrein ( zie bijlage 1).
Vraag 3.c. Hoe groot wordt het ketenpark/warmtecentrale?
Antwoord
Zie bijlage 1. Circa 150m2 in het zicht. De TWC bestaat uit enkele containers. Het totale werkgebied inclusief leidingen ondergronds betreft een strook van ongeveer 50 meter lang.
Vraag 3.d. Op welke afstand van woonhuizen moet deze warmtecentrale staan?
Antwoord
De TWC moet voldoen aan het bouwbesluit voor woningen en alle eisen die van toepassing zijn op een stookruimte. Rapportages zoals een akoestisch rapport en een branddoorslagrapportage worden gemaakt om aan te tonen dat aan het bouwbesluit voldaan wordt. De TWC staat op ongeveer 100 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning. Op dit moment vinden gesprekken en ontwikkelingen plaats rondom het naastgelegen kantoorpand. Hier worden mogelijkheden voor woningbouw verkend. De locatie van de TWC belemmert deze ontwikkeling niet.
Vraag 3.e. Is er overlast voor bewoners te verwachten van de bouw en het gebruik van ketenpark en/of warmtecentrale in de vorm van bijvoorbeeld geluidsoverlast en/of rookgassen?
Antwoord
Nee. Uit het akoestisch rapport, dat onderdeel is van de vergunningaanvraag, blijkt dat gestelde normen in het bouwbesluit niet overschreden zullen worden.
Vraag 3.f. Hoelang blijven deze warmtecentrale en ketenpark op deze plek?
Antwoord
De intentie is om na een periode van circa 5 jaar het warmtenet te kunnen voeden middels een duurzame bron, in plaats van een TWC. Verschillende scenario’s voor duurzame bronnen worden nog onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar een duurzame bron via aardwarmte of aquathermie.

Beantwoording aanvullende artikel 36 vragen 1 oktober 2021
12 september jl. stelde onze fractie artikel 36 vragen over de bouw van een ketenpark warmtecentrale tussen Muntpark en de Verlengde Lageweg 19 in de Kersenboogerd. Deze vragen kruisten toen een NHD artikel over de transformatie van het kantoorpand tot woningen voor jongeren. Onder andere tijdens de Algemene Beschouwingen (20 oktober 2019) heeft onze fractie aandacht gevraagd voor het feit dat de eigenaar van het pand aan de Verlengde Lageweg 19 in 2018 al voor de tweede keer een plan had ingediend voor de bouw van appartementen in het kantoorgebouw. Over het transformeren zijn door ons verschillende gesprekken gevoerd en e-mails uitgewisseld met de wethouders Helling, van der Ven en Broersma. Voor de eventuele realisering van woningen is op ons verzoek door de wethouders contact gelegd met Wooncorporatie Intermaris. Over eventuele resultaten van dit contact is onze fractie vooralsnog niet geïnformeerd. Het college B&W heeft voor de noodzakelijke bestemmingswijziging nog steeds geen voorstel aan de gemeenteraad gedaan. Door de bouw van een warmtecentrale naast het betreffende kantoorgebouw dreigt de situatie te ontstaan dat de geplande woningbouw voor jongeren in het kantoorgebouw moeilijk of onmogelijk wordt.
Daarom stellen wij de volgende vragen:
Vraag 1. Wanneer stelt u de gemeenteraad een bestemmingswijziging voor zodat woningbouw in het kantoorgebouw mogelijk wordt?
Antwoord
Het college heeft daar op dit moment nog geen antwoord op omdat er nog geen woningbouwplan is ingediend bij de gemeente. Op dit moment organiseert de regio Westfriesland in samenwerking met de eigenaar van het kantoorpand een regionale Woonchallenge. Deze Woonchallenge richt zich op innovatieve woonconcepten voor éénpersoonshuishoudens. Studenten van de Hogeschool bedenken een ontwerp/woonconcept voor jongeren. Met het winnende concept kan de eigenaar van het pand een uitgewerkt plan maken voor transformatie van het gebouw. Op basis van een uitgewerkt plan kan de gemeente medewerking verlenen op het moment dat de haalbaarheid is aangetoond en de ruimtelijke procedure is doorlopen. Onderdeel van de ruimtelijke procedure is het voorleggen van de bestemmingswijziging aan de gemeenteraad.
Vraag 2. Zal de bouw van een warmtecentrale de realisering van (jongeren)woningen in het kantoorpand aan de Verlengde Lageweg op enige manier bedreigen ?
Antwoord
Nee, de bouw van de tijdelijke warmtecentrale bedreigt de realisatie van woningen in het kantoorpand niet. De TWC moet voldoen aan alle eisen van het bouwbesluit en andere vereisten om op deze locatie gerealiseerd te worden. Zie ook het antwoord op vraag 3.e. De ontwikkelingen en communicatie rondom woningbouw en warmtenet in dit gebied worden integraal opgepakt.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Hoorn

 

Foto’s: voorbeelden van een warmtecentrale

TWC voorbeeld TWC voorbeeld
Warmtecentrale Muntpark Warmtecentrale Muntpark