Stalking, een langdurige en kwellende verstoring van privacy

Slachtoffer stalking: "Ik voel me een getrainde soldaat, omdat ik altijd om me heen kijk"

HOORNGIDS REGIO | Roos ontmoette Ricky toen ze veertien jaar was. In het begin ging alles goed, maar na een tijdje veranderde haar relatie in een ware nachtmerrie. Toen Roos er een punt achter zette, begon Ricky haar te stalken. ”Overal waar ik ging, was hij ook.” 

Ze ontmoetten elkaar via vrienden. Pas na een tijdje bloeide er iets romantisch op. Het was een leuke relatie, totdat Ricky drugs begon te gebruiken. Roos: ”Hij werd anders. Bezitterig, jaloers en na een tijdje ook gewelddadig. Hij belde en appte tientallen keren per dag. Ik woonde nog thuis op dat moment, maar hij zorgde ervoor dat het contact tussen mij en mijn ouders verslechterde.”

Bedreigingen
Roos had niet meteen door dat er iets niet in de haak was. Dat besef kwam beetje bij beetje. ”In het begin dacht ik nog: zo is hij nou eenmaal, leg je er maar bij neer. Maar het werd steeds erger, en na een lange tijd was ik er klaar mee. Ik wilde weg.” Dat ging niet zonder slag of stoot, want Ricky was niet van plan om Roos te laten gaan. Roos: ”Hij bedreigde mij en mijn ouders. Hij zou ons wat aandoen. Of zichzelf.”
Uit angst bleef Roos bij hem. Uiteindelijk heeft ze meer dan tien vluchtpogingen gedaan, maar zodra ze weg was begon Ricky haar eindeloos te stalken. Bellen, appen, berichten via social media, langsrijden en zelfs voor de deur gaan staan. Soms met een mes, daar stuurde hij dan een foto van. Haar leven werd compleet beheerst door haar stalker. Nog steeds heeft ze er last van. ”Soms voel ik me een getrainde soldaat, omdat ik altijd om me heen kijk.”

Politie
Naar de politie gaan durfde Roos in het begin niet. Toen ze dat uiteindelijk wel deed, verliep het contact niet soepel. Bente Ritskes, expert op het gebied van stalking bij de politie, herkent dit en ziet dit vaker. Ze is zelf ook slachtoffer geweest van stalking en weet daarom hoe frustrerend het kan zijn als de communicatie met de betrokken instanties niet goed verloopt. ”Als slachtoffer wil je het liefst elke dag een update over de stand van zaken. Dat is heel begrijpelijk, maar niet realistisch. Ook hierover moeten we duidelijk zijn. Daarnaast weten slachtoffers meestal niet hoe het proces werkt. En hoe politie, Openbaar Ministerie, Veilig Thuis en andere partners te werk gaan. Het is mijn taak om deze samenwerkingen en het contact met slachtoffers te verbeteren.”

Vraag om hulp
Bente benadrukt dat, ondanks dat dingen soms niet goed gaan, de politie slachtoffers van stalking wel kan helpen. ”Als je wordt lastiggevallen, meld dit dan bij Veilig Thuis of de politie. We nemen deze zaken heel serieus.” Roos sluit zich hierbij aan. ”Doe het niet alleen, vraag om hulp. Hoe meer mensen je om je heen hebt, hoe meer mensen je kunnen helpen.”

Als het niet stopt
Wil je meer weten over dit onderwerp? De driedelige podcastserie ‘Als het niet stopt’ is sinds vrijdag 20 augustus te beluisteren via Spotify, Google podcast en Apple podcast onder naam van De Politie Podcast. Elke week komt er een nieuwe aflevering online. De podcast gaat verder in op twee slachtofferverhalen en hoe de politie je kan helpen.
Heb jij te maken met stalking? Als er accuut gevaar is, bel dan 112. Wil je melding of aangifte doen? Of ben je op zoek naar meer informatie? Bel dan naar 0900-8844 of ga naar een politiebureau bij jou in de buurt. Je kunt ook terecht bij Veilig Thuis, bel naar 0800-2000 of ga naar www.veiligthuis.nl (http://www.veiligthuis.nl) . Hier kun je ook melding doen als niet jijzelf, maar een vriend of familielid gestalkt wordt.

Stalking Stalking