Tegeltuin

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad

Een huis met een tuintje. Het schijnt de wens te zijn van velen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd waarom veel van die voor- en achtertuinen een metamorfose moeten ondergaan tot spuuglelijke tegelstrook. Niets zo treurig als zo’n met tegels volgeplempte vinextuin, omzoomd met zogenaamd decoratieve schuttingen van de bouwmarkt.

Weliswaar is zo’n tegelstrook makkelijk in onderhoud, maar voor de rest kent de van alle natuur ontdane buitenplek louter nadelen. De biodiversiteit verdwijnt bij tegels, dus er is sprake van een gemankeerde tuin. Veel mensen denken dat een groene tuin meer onderhoud geeft en duurder is. Maar meestal is een groene tuin qua onderhoud even duur of zelfs goedkoper. 

Regenwater
Daarnaast is er ook het probleem van de hemelwaterafvoer. In groene tuinen loopt het regenwater eerst de grond in. In betegelde tuinen gaat het rechtstreeks naar het riool. En de capaciteit van het riool kan dat in veel gemeenten niet meer aan. Doordat de bestrating van tuinen steeds grotere vormen aanneemt, achten steeds meer gemeenten de tijd rijp om daar iets aan te gaan doen. Enkele gemeentes doen dat door de invoering van de zogeheten ’tegeltaks’, andere gemeentes zien meer in het bevorderen van meer groen door voorlichting.

Wateroverlast
Door de veranderende klimatologische omstandigheden nemen de uitwassen toe. We kennen de recente beelden van de overstromingen in Limburg, België en andere landen. Wat vast staat is dat het onderliggende probleem, namelijk de voortschrijdende verharding van de particuliere ruimte in combinatie met toenemende hoosbuien als gevolg van klimaatverandering, een serieuze aanpak verdient. Heftige regenbuien zorgen steeds vaker voor forse wateroverlast in de stad. Betegelde tuinen vormen een belangrijke oorzaak van het probleem. Door de klimaatverandering zullen die extreme zomerse buien alleen maar toenemen. Waterschappen en gemeenten hebben al veel maatregelen getroffen. Zoals extra bergbassins, duikers en verbreding van riolering.

Angstaanjagend
Al die stenen oppervlaktes houden de warmte vast en veroorzaken in de zomer ‘stedelijke hitte-eilanden’ die de gezondheid van kwetsbare groepen als bejaarden en zieken bedreigen. Waar het regenwater normaal gesproken rustig in de bodem kan worden opgenomen, zorgt bestrating voor een alles-of-niets-situatie. Bij een flinke zomerse hoosbui krijgt de riolering al dat water niet weggevoerd en ontstaat flinke wateroverlast. Straten en woningen kunnen in een mum van tijd onderlopen. En, zoals gezegd, neemt ook de biodiversiteit af: een versteende tuin heeft nu eenmaal niets te bieden aan vogels, bijen, insecten, vlinders en andere dieren. Duizend tuinen met een oppervlakte van 50 m2 vormen samen het equivalent van tien voetbalvelden. Beeld je de enorme stroom water in die van tien betegelde voetbalvelden afkomt tijdens een hoosbui. Het is angstaanjagend.

Tegeltuin 2 Tegeltuin 2

Reacties
Reactie: (Redactie HoornGids)
11-8-2021, 21:56
Geachte heer De afzender dient zijn/haar voor- en achternaam te vermelden. Daaraan voldoet u niet. De regel is ooit ingesteld om te voorkomen dat mensen zich verschuilen achter nicknames , waardoor er geen sprake meer is van transparantie. Iedereen stelt het op prijs om te weten met wie ze van doen hebben. Om dit onderwerp als voorbeeld te nemen: u zou een pleitbezorger kunnen zijn van de tegelindustrie. Nogmaals, dit is slechts een voorbeeld. Hopelijk heeft u begrip voor deze ingestelde regel.

Reactie: (Ben)
11-8-2021, 19:56
Geachte redactie; als we ons houden aan de gestelde regel nr. 1. Als ik er voor kies niet mijn achternaam te gebruiken vind ik het niet correct dat een columnist mijn achternaam herleidt uit mijn e-mailadres en deze zichtbaar maakt. Dan is het aan de redactie om contact met mij op te nemen, en mij hierop te wijzen. Er dient verschil te zijn tussen columnisten en redacties.

Reactie: (Redactie HoornGids)
11-8-2021, 19:09
Geachte heer Westrate. In onze regels is het volgende te lezen: 1. Anonieme reacties worden niet geplaatst. De afzender dient zijn/haar voor- en achternaam te vermelden. Invoeren van een geldig e-mailadres is verplicht. Uw emailadres wordt niet op de site geplaatst. We zijn dan ook niet voornemens om namen te anonimiseren.

Reactie: (Ben)
11-8-2021, 18:36
Beste Hr. Ooms. Het zijn wel erg veel open deuren die u intrapt met uw column. U zou het ook eens naar de andere kant kunnen bekijken. Tuintjes van b.v. 20 vierkante meter die ook nog eens multifunctioneel moeten worden ingezet door de meeste bewoners. Dan is er helemaal geen plaats voor uw Utopische vergroening. Kijk wat de overheid doet met woningbouw, binnenstedelijk bouwen en ja, nog steeds ontwikkeling van industrieterreinen. Uw column is zo eendimensionaal. Ik zou trouwens op prijs stellen als u mijn achternaam z.s.m. weghaalt. Eventueel via de redactie!

Reactie: (Wally Ooms)
11-8-2021, 17:43
Beste heer Westrate Jammer dat u een dergelijk vermoeden uitspreekt. De column is door mij vervaardigd op basis van eigen waarneming en informatie. Wellicht kunt u aangeven waarin de overheid tekortschiet m.b.t. de betegeling van particuliere tuinen. En geeft u gelijk even aan wat 'foxwild' betekent.

Reactie: (Ben)
11-8-2021, 11:19
Is dit werkelijk een zelfgeschreven column? Of komt dit van de marketing afdeling van de waterschappen? Laat de overheid ook maar eens de hand in eigen boezem steken!!!! Overheid in brede zin. Foxwild wordt ik van deze column.