HOORNGIDS | Op dinsdag 20 april presenteert Kerk in Nood (ACN) de 15e editie van het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd over de naleving en de eerbiediging van dit mensenrecht voor alle godsdiensten in alle 196 landen van de wereld.
Met het rapport wil Kerk in Nood het belang van godsdienstvrijheid als fundamenteel mensenrecht benadrukken en waarschuwen voor ernstige achteruitgang. “Het rapport toont dat het recht op vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing op veel plaatsen met voeten wordt getreden. Maar het gaat niet voorbij aan die kleine signalen van hoop en broederschap”, aldus Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood Nederland. Gedurende de onderzoeksperiode is de religie van miljoenen mensen van alle geloofsovertuigingen over de hele wereld een trigger gebleken voor discriminatie, uitsluiting en vervolging. Met het rapport wil Kerk in Nood lezers bewust maken van de noodzaak hen te beschermen.
Discriminatie en vervolging
Het verslag bevat een wereldkaart waarop landen zijn ingedeeld volgens hun niveau van religieuze discriminatie en vervolging. Voor het eerst bevat het zes regionale analyses, waarin de 196 landen zijn onderverdeeld en die relevante bevindingen bevatten over de vervulling of schending van dit grondrecht. Een andere innovatie van het verslag is de indeling van landen in een nieuwe categorie, ‘onder observatie’, die de landen omvat waar de toestand van de godsdienstvrijheid bedreigend begint te worden.
Totaal 30 auteurs
In totaal 30 auteurs, onafhankelijke deskundigen en onderzoeksteams van universiteiten en studiecentra uit verschillende werelddelen, hebben de afgelopen twee jaar elk land ter wereld geanalyseerd aan de hand van objectieve criteria en een nauwkeurige methodologie. Het rapport, een belangrijk instrument voor journalisten, academici, wetenschappers, politici - gelovigen en niet-gelovigen - benadrukt hoe belangrijk het is voor de menselijke waardigheid en de succesvolle ontwikkeling van samenlevingen om dit fundamentele recht te kunnen uitoefenen.
Het volledige rapport (zo’n 800 pagina’s) over alle 196 landen is op 20 april vanaf 12 uur beschikbaar via de website www.kerkinnood.nl/godsdienstvrijheid (http://www.kerkinnood.nl/godsdienstvrijheid) .