Verkenning door een willekeurige kiezer met functie elders

Column van Edo van Eekeres

HOORNGIDS COLUMN | Je gaat er eens goed voor zitten, een van je lockdown hoogtepuntjes in het weekend: Buitenhof. Ik val met mijn neus in de boter bij het daaraan voorafgaande journaal. Vechtende mannen en een automobilist die inparkerend duidelijk bewust een verslaggever met een microfoon aanrijdt. Uit het commentaar begrijp ik dat het ter kerke gaande gelovigen zijn. Wat? Ik krijg zo’n Opera Winfrey momentje tijdens het interview met Megan die het had over de vraag gesteld in Buckingham Palace over de eventuele kleur van haar nog ongeboren baby. Wat? Ter kerke gaande gelovigen? Ik ben een ongelovige in Hoorn want ik kan niet geloven wat ik zie. En hoor ik daar ook Jezus profaan aanroepen? Ik heb nog steeds de gedachte dat het fundament van het Christelijk geloof naastenliefde is. Een Duits spreekwoord zegt ‘Was sich liebt das neckt sich’ oftewel ‘Waar je van houdt kastijd je’ of zoiets, maar dit lijkt op pure agressie en moedwillig proberen iemand het hiernamaals in te bonjouren. En als je aan Duitse spreekwoorden denkt, denk je ook niet meteen aan liefdevolle bejegeningen.

Wat is er aan de hand in ons lage landje achter de dijken? Zou door de enorme aandacht voor het coronavirus een heel ander virus sneaky zijn binnengeslopen? Het onverdraagzaamheidsvirus? En zich stiekem razendsnel door middel van aerosolen via computernetwerken met hulp van (a)sociale media hebben verspreid? Ik heb Maurice de Hond daarover nog niet gehoord. Zou zelfs hij daardoor overvallen zijn? Even verderop in het journaal zie ik de in ongenade gevallen verkenners Jorritsma en Ollongren. Nee niet live, daarvoor moet je wachten tot woensdag als ze ondervraagd worden door politbureauleden van het parlement. Je zou bijna terugverlangen naar vroeger toen de Koningin die verkenningen deed en alles achter de paleisdeuren bleef als ‘het geheim van Soestdijk’. Nu liggen alle papieren op straat, of beter gezegd gaan de papieren duidelijk fotografeerbaar over straat. De ‘Rutte doctrine’ verbleekt bij wat daar allemaal voor vreselijke dingen in staan. Houd u vast: er staat dat de linkse partijen elkaar niet echt vasthouden. Nou zeg, er gaat een schokgolf door Nederland van schrik want dat wisten we nog niet. Jesse had in de financiële bus geblazen door een heleboel posters te laten drukken met de tekst ‘meer Lilian, Lilian en Jesse. Hij kan ze allemaal in de kliko smijten. Zonde van al die voor dat papier gekapte bomen. Bij vorige verkiezingen hoorde je de term ‘over je schaduw heenspringen’ te pas en te onpas. Maar als dat, zoals nu, echt hout zou snijden, hoor je de term niet. In plaats van acteren op je eigen vierkante millimeter, zou er een spreekwoordelijke linkse vuist gemaakt moeten worden op de vierkante meter. Een groene vuist met daarin een tomaat en een rode roos. Ziet er fleurig uit en is nog gezond ook. Dat is pas echt vasthouden! De verkenners hadden dus gelijk.

Maar rechts mag ook niet onbesproken blijven. Op het eerste gezicht iets minder zichtbare ellende, maar toch. Opperwappie Thierry Baudet heeft samen met zijn discipel Van Haga, wappies verenigd binnen zijn partij. Thierry heeft daardoor weliswaar zetelwinst geboekt, maar kwaliteit is uit zijn partij weggelekt. Hij heeft er dus belang bij dat de pandemie nog even blijft anders valt de boel (weer) uit elkaar. Daar doet hij zijn uiterste best voor: geen anderhalve meter, geen mondkapjes, gewoon omhelzen en handen geven. Maar ooit is de pandemie voorbij en dan? Thierry lijkt er niet echt wakker van te liggen. Gewoon zich weer laten beledigen en weglopen is kassa! En Wilders? Zijn partij leeft bij de gratie van in de oppositie zijn. Al 10 jaar bezig met een ouderwetse grammofoon waarvan de plaat inmiddels grijs gedraaid is en dan ook nog zetels verliezen. Het moet voor hem een hard gelag zijn. Of Ja21 van Joost Eerdmans misschien wel verandert in Nee25 is even afwachten. En dan de klapper van de week: de functie elders voor een van de beste kamerleden. Wat deze man samen met collega kamerlid Renske Leijten boven water heeft gehaald Is ongekend! Zijn naam is niet Bond, maar Omtzigt. Voor intimi Pieter. Jarenlange wanorde en onwettig handelen bij de belastingdienst werd door hem blootgelegd. Wat zelfs staatsecretarissen en ministers niet zagen, heeft hij boven water gehaald. Hij kreeg bij de verkiezingen 342.000 voorkeurstemmen. Dat is goed voor maar liefst vijf zetels. Als ik een hoed had zou ik hem afnemen en een diepe buiging maken. En hoe zit het dan met de gefotografeerde notitie ‘functie elders’? Voorlopig geldt dat niet voor Omtzigt, maar voor het verkennersduo zelf. Gaat u verder maar rustig slapen. Het komt goed.

DISCLAIMER: De in de column verwoorde mening is uitsluitend voor rekening van de auteur. Het is niet per definitie de mening van de redactie van HoornRadio/HoornGids.

Verkennerscolumn Verkennerscolumn