Twijfels over beschikbaarheid drinkwater in Westfriesland

22-03-2021

HOORNGIDS | De fracties van ÉénHoorn en DRP maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de aanwezigheid van datacenters in de Wieringermeer in relatie tot de volksgezondheid. Deze datacenters verbruiken enorme hoeveelheden water, waarbij de beide lokale politieke partijen zich afvragen of er straks wel voldoende drinkwater beschikbaar zal zijn voor de bevolking van Westfriesland en Hoorn.

Als lokale partijen in Hoorn vragen ze het college om het rapport wat de effecten van datacenters zijn op de beschikbaarheid (kwantiteit) van en de kwaliteit van drinkwater in Noord-Holland en met name Westfriesland boven tafel te krijgen bij de provincie Noord-Holland. Ze verzoeken het college van burgemeester en wethouders Hoorn alles in het werk te stellen om de voorgenomen uitbreiding van datacenters in de Wieringermeer tegen te gaan zolang niet klip en klaar is dat deze datacenters geen gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Aart Ruppert (ÉénHoorn) en Menno Jas (DRP) stellen, namens hun fracties, het college van B&W Hoorn een aantal prangende vragen, die hieronder te lezen zijn.

Geacht College,
De fracties van ÉénHoorn en de De Realistische Partij (DRP) maken zich bijzonder ongerust over de huidige en toekomstige levering van voldoende en kwalitatief goed drinkwater aan huishoudens in Noord-Holland en in het bijzonder aan de inwoners van West-Friesland en van Hoorn. Dit naar aanleiding van artikelen in het Noordhollands Dagblad d.d. 18-03-2 en 20-3-2021 over waterslurpende datacenters in de Wieringermeer. “Tijdens extreme weersomstandigheden kan er in Noord-Holland een zoetwatertekort optreden, dit wringt met de koelwaterafhankelijkheid van datacenters”. Bestuurskunde-hoogleraar Michiel de Vries stelt dat het zorgelijk is, dat er maar weinig bewustzijn is over het verbruik van drinkwater en de lozing van met chemicaliën vervuild koelwater en bovendien zou bij de bouw van datacenters een MER moeten worden geëist.
Dit brengt onze verontrustte fracties van ÉénHoorn en de DRP tot de volgende vragen:

1. Heeft het college kennis genomen van de genoemde artikelen in het NHD?
2. Deelt het college de zorgen van ÉénHoorn en de DRP? Indien neen, graag motiveren!
3. Welke stappen gaat het college ondernemen indien bovenstaande vraag positief wordt beantwoord?
4. De fracties van ÉénHoorn en DRP lijkt het dat hier ook een specifieke taak ligt voor de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord aangezien deze, onder meer door gemeenten betaalde, GR specifiek benoemde  taken heeft op het gebied van de fysieke leefomgeving in Noord-Holland Noord. Bent u dit met onze fracties eens? Indien neen, graag motiveren!
5. In het NHD stelt de opsteller van het onderzoek dat het onderzoek niet openbaar gemaakt wordt door de provincie Noord-Holland, die hem de opdracht gaf. „Zij wilden het niet vrijgeven voor publicatie”, zegt hij desgevraagd. „De resultaten hebben we aan hen gepresenteerd. Ik heb zelf al eens eerder gevraagd of wij daar iets mee mochten doen qua publiciteit, maar toen werd duidelijk aangegeven dat het daar niet de tijd voor was.”
De fracties van ÉénHoorn en DRP vragen u als college of u zich bij de provincie Noord-Holland tot het uiterste wil inspannen om dit rapport ‘boven tafel te krijgen’ en te delen met de Hoornse bevolking en gemeenteraad. Indien neen, graag motiveren!
6. Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot de uitbreiding van het aantal datacenters in de Wieringermeer?
7. Welke acties zijn en worden ondernomen in West-Fries verband (7 gemeenten)?
8. Welke middelen kan de gemeente aanwenden om de bouw van verdere datacenters stil te leggen totdat klip en klaar is welke invloed het grote waterverbruik en de lozingen hebben op de leefomgeving?
ÉénHoorn en de DRP zien uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
A.S. Ruppert, raadslid ÉénHoorn
M. Jas, raadslid DRP

PWN IJsselmeer PWN IJsselmeer