Nieuwe reddingboot De Arend vanaf nu inzetbaar

20-03-2021

HOORNGIDS | Vanaf zaterdag 20 maart is de nieuwe reddingboot De Arend, van Reddingstation Wijdenes, inzetbaar voor alarmeringen op het Markermeer. Zes maanden na de doop is de boot aangemeld bij de verschillende meldkamers en kan de reddingboot ingezet worden voor incidenten.

Reddingboot De Arend is volledig bekostigd middels fondsenwerving. Diverse particulieren, bedrijven en fondsen hebben bijgedragen aan de aanschaf van deze reddingboot.

Vertrouwd
In de afgelopen zes maanden is er geoefend met De Arend zodat de bemanning vertrouwd is met de nieuwe boot en materialen. Het varen met buitenboordmotoren is de bemanning al gewend van reddingboot De Gooier, toch voelt het op dit schip anders. Door de andere rompvorm, de romp is breder, heeft het schip de neiging tot meer slingeren. Echter door het dynamisch trim control systeem wordt dat volledig opgeheven en ligt ook de nieuwe reddingboot zeer stabiel in het water.

Voordelen voor redders en slachtoffers
De Arend is volledig aangepast aan de huidige tijd. De nieuwe boot heeft zodoende vele voordelen ten opzichte van de oudere reddingboot De Gooier die inmiddels al weer 15 jaar is. Dankzij de opbouw op De Arend zijn haar bemanning en slachtoffers beschut tegen weer, wind en opspattend water. Het reddingwerk is dan ook een stuk beter uit te voeren. Zoekacties kunnen binnen in de boot beter gecoördineerd worden en radioverkeer is makkelijker te volgen.
Tevens kan de bemanning onderling contact houden tijdens het varen middels een intercom en -integratie in de helmen. In de opbouw staan vier geveerde stoelen die de golf-klappen opvangen. Dit zijn allemaal voordelen waardoor de vrijwilligers en slachtoffers het - ook in slechte weersomstandigheden - beter kunnen volhouden tijdens de reddingsactie.

Meer ruimte, licht en sonar
Op het achterdek is veel ruimte waardoor er makkelijker andere hulpdiensten mee kunnen met alle benodigde apparatuur. Op de opbouw zijn veel werklampen beschikbaar, zodat ook in het donker het reddingswerk goed uitgevoerd kan worden. De Arend beschikt ook over sonar waardoor gezocht kan worden naar drenkelingen onder water.

Specificaties
Reddingboot De Arend is C-RIB 30 van Technomarine. Het schip is 9 bij 3 meter, heeft een bemanning van 6 personen en een gereddencapaciteit van 20 personen. De aandrijving bestaat uit twee 250 pk buitenboordmotoren waarmee maximaal 50 knopen gevaren kan worden. Daarmee kan De Arend ook een stuk sneller ter plaatse zijn voor het redden van mens, dier of materiaal op het Markermeer.

Volledig gesponsord
Reddingboot De Arend is volledig bekostigd middels fondsenwerving. Diverse particulieren, bedrijven en fondsen hebben bijgedragen aan de aanschaf van deze reddingboot. Hier is het Reddingstation Wijdenes hen eeuwig dankbaar voor.

De vrijwilligers over De Arend
De vrijwilligers van Reddingstation Wijdenes hebben de afgelopen 6 maanden zoveel mogelijk geoefend met de nieuwe reddingboot, binnen de perken van de geldende corona maatregelen. Een paar reacties:
Peter, opstapper: ”De opbouw maakt het makkelijker om te schrijven en met de kaart te werken, omdat je beter beschermd bent tegen weer en wind.”
Eliane, plaatsvervangend schipper: ”Wij hebben heel wat proefritjes gevaren en andere boten gezien, maar deze stak er met kop en schouders bovenuit. Ik ben heel blij dat het gelukt is om De Arend bij Reddingstation Wijdenes te krijgen met dank aan alle inzet van de vrijwilligers, sponsors en donateurs om de financiën rond te krijgen.”

Foto’s: Reddingstation Wijdenes

Reddingsboot De Arend interieur Reddingsboot De Arend interieur
Reddingsboot De Arend interieur 2 Reddingsboot De Arend interieur 2
Reddingsboot De Arend Reddingsboot De Arend