Vragen over digitale veiligheid van de gemeente Hoorn

10-02-2021

HOORNGIDS | Steeds vaker worden gemeenten, bedrijven en instellingen getroffen door aanvallen van hackers die systemen met kostbare bedrijfsinformatie, noodzakelijk voor de bedrijfsvoering, platleggen. Onlangs nog werd de gemeente Hof van Twente getroffen door een dergelijke hack. Deze gemeente verwacht twee jaar nodig te hebben om alle schade te herstellen.

VOCHoorn, de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) en de ChristenUnie zijn bang voor de gevolgen van een hack van de servers van de gemeente Hoorn. Gemeentelijke dienstverlening aan kwetsbare burgers of ondernemers, zeker nu in coronatijd, komt dan in gevaar omdat informatie niet langer beschikbaar is.
Daarom hebben VOCHoorn, de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) en de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W met betrekking tot de digitale veiligheid van de gemeente Hoorn. Zie de brief hieronder. 

Geacht College,

‘Een hack legde afgelopen december Hof van Twente volledig plat. De gemeente verwacht twee jaar nodig te hebben om alle schade te herstellen’. ‘Zeg nooit dat je goed voorbereid bent, concludeert burgemeester Ellen Nauta’.
Aldus de eerste alinea van het artikel ‘Als je systemen gehackt worden’ uit VNG-magazine d.d. 5 februari jl.
Een hacker versleutelde de servers van de gemeente Hof van Twente, waardoor de gemeente niet langer bij haar gegevens en informatie kon en de dienstverlening aan vooral kwetsbare inwoners in gevaar dreigde te komen.
Het VNG-bestuur brengt op de ALV van 12-02-2021 een resolutie in stemming, waarin digitale veiligheid benoemd wordt als ‘kerntaak voor gemeenten’. Het VNG-bestuur heeft het onderwerp prominent op de agenda gezet en vorig jaar verscheen er al een Agenda Digitale Veiligheid die gemeenten handvatten biedt om te werken aan een ‘lokaal krachtige digitale overheid’.

Dit brengt VOCHoorn, de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) en de ChristenUnie tot de volgende vragen:
1. Welke stappen heeft het college ondernomen c.q. gaat het college ondernemen teneinde de digitale veiligheid van gemeentelijke gegevens  en die van haar inwoners en bedrijven te borgen? Graag uitleg.
2. Heeft het college kennis genomen van de VNG-Agenda Digitale Veiligheid?
3. Zo ja, werkt het college conform deze Agenda Digitale Veiligheid? Graag motiveren.
4. Heeft het college een digitaal incidentenbestrijdingsplan opgesteld?
5. Wordt er periodiek geoefend met cyberincidenten?
6. Is er budget vrijgemaakt voor deze maatregelen?
7. Heeft het college inzicht in de factoren die de digitale veiligheid van de gemeente Hoorn (kunnen) bedreigen? Motiveer s.v.p.

VOCHoorn, HOP en ChristenUnie zien uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
A.S. Ruppert, fractievoorzitter VOCHoorn
P. Peerdeman, commissielid VOCHoorn
G. Breuker, raadslid HOP
K. Maas, fractievoorzitter ChristenUnie

Hackers Hackers