Wat gaat er gebeuren met bedrijventerrein Gildenweg?

Digitale Commissievergadering 2 februari

HOORNGIDS | Omwonenden bij en langs de Gildenweg hebben al een flinke tijd aangegeven hinder te ondervinden van het bedrijfsverkeer dat veelvuldig langs hun woningen komt denderen en de geluids- en stankoverlast van de bedrijven. Het college heeft een extern adviesbureau ingeschakeld om een aantal toekomstscenario’s op te stellen in overleg met de verschillende belanghebbenden. Daar is door 120 omwonenden en 20 bedrijven op gereageerd, wat heeft geresulteerd in een voorstel met vijf scenario’s.

Het eerste scenario is niets doen met of op het bedrijventerrein. Verder zijn er de opties: het verminderen van de overlast, een gedeeltelijke transformatie, een volledige transformatie of een transformatie met een uitsterfconstructie.

De raadscommissie wordt gevraagd naar hun mening over het voorstel. Wil men het bedrijventerrein handhaven en onder welke voorwaarden? Er wordt gevraagd rekening te houden met het leefklimaat voor omwonenden, maar ook het belang van de bedrijven daar en de werkgelegenheid. De omwonenden hebben in de enquête aangegeven het bedrijventerrein graag een andere bestemming te geven.

De Hoornse fracties zijn verdeeld. Alex van der Kleij (CDA) signaleert een communicatiestoornis tussen Hoorn en Drechterland en hij suggereert het betreffende gebied volledig binnen de gemeentegrens van Hoorn te laten vallen. Ideeën om bedrijven op termijn te verplaatsen naar andere terreinen is voor bijvoorbeeld de Hoornse Onafhankelijke Partij een mogelijkheid. De ChristenUnie ervaart een luchtje aan het terrein en adviseert het terrein te gaan gebruiken voor woningbouw. Dat is voor meerdere fracties de beste keuze. Men ziet daar kansen om de benodigde woningen te bouwen.

Men beseft terdege dat de keuze voor het laten vertrekken van de bedrijven en het terrein te bestemmen voor bewoning of anders, de duurste keuze is. Dat is precies de reden voor een paar fracties om te gaan voor de uitsterfconstructie, zodat de kosten gespreid worden. Alleen Ingrid Tillema (GroenLinks) noemt het bezwaar van de hoge CO2-uitstoot.

Wethouder Arthur Helling kan de gebrekkige communicatie met Drechterland, wat de verkeerssituatie betreft, weerspreken. Er is goed overlegd, maar op dit moment is de verkeerssituatie een zaak van Drechterland. Hij ziet zichzelf als wethouder van economische zaken, die ook de belangen van het bedrijfsleven in de gaten houdt. Hij is het met de fracties eens dat wanneer je nu een invulling zou zoeken voor dit gebied, dat je dan niet denkt aan een bedrijventerrein. De weerbarstige werkelijkheid van nu maakt geen enkele keuze makkelijk. Een bedrijf als Plukon zal waarschijnlijk bij verplaatsing niet meer kiezen voor Hoorn en dat zou het verlies van 500 banen betekenen. Het is ook mogelijk om alleen de overlast gevende bedrijven te laten verplaatsen, wanneer het terrein een bedrijventerrein moet blijven.

Er zal bij verplaatsing van de bedrijven zeker ook overleg plaatsvinden met de andere gemeenten in de regio. De wethouder heeft nog geen keuze gemaakt, maar hij neemt de aanbeveling mee van de meeste fracties aan om te kiezen voor transformatie.

Digitale raadscommissie 2 februari 2021 Digitale raadscommissie 2 februari 2021