Grotere daling alcohol- of drugsvergiftiging onder minderjarigen

29-12-2020

HOORNGIDS | Het aantal alcohol- en drugsvergiftigingen onder minderjarigen daalt dit jaar in de regio Westfriesland. Dit blijkt uit de cijfers tot en met september. Het aantal geregistreerde vergiftigingen onder minderjarigen is 13 minder dan dezelfde periode in 2019. Toen waren het er 27, dit jaar dus tot nu toe 14. 

De coronamaatregelen spelen vermoedelijk een rol in deze daling. Het zijn vooral jongeren tussen 18 en 23 jaar die door de ambulance zijn opgehaald. Het voorbeeld dat ouders geven is cruciaal in de strijd tegen vergiftigingen bij jongeren. Daarom vraagt de regio voor de decembermaand aandacht voor NIX 18: juist ook met oud en nieuw. 

Kwartaalcijfers Westfriesland
GGD Hollands Noorden houdt intoxicatiecijfers van 12 tot 23 jarigen bij in opdracht van de regionale stuurgroep In control of alcohol & drugs. Intoxicatieritten zijn ritten van de ambulance die nodig zijn, omdat een jongere zorg nodig heeft vanwege problemen met alcohol, drugs of een combinatie daarvan. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om alleen alcoholvergiftiging, 20% is een combinatie van alcohol en drugs. In Westfriesland waren er 21 ritten in het derde kwartaal van 2020. Hiervan waren er 4 voor minderjarigen (12-17 jaar) en 17 ritten met een 18-23 jarige. De cijfers van de laatste maanden van 2020 worden begin volgend jaar verwacht.

Intoxicaties onder de 15 jaar gedaald, boven de 18 jaar gelijk gebleven
In Westfriesland werden het derde kwartaal van 2020 in totaal 21 ambulanceritten geregistreerd. Dat zijn er vier meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste jongeren waarvoor de ambulance ter plaatse kwam, waren tussen de 18 en 23 jaar. Het totaal aantal ritten is wel minder dan de 39 ritten in het 2e kwartaal. Net als vorig jaar is de trend te zien dat na een piek in het 2e kwartaal het aantal ritten in het 3e kwartaal afneemt. Dit heeft met de zomervakantie te maken. Tot en met september zijn er twee jongeren onder de 16 jaar met alcoholvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. Dat zijn er maar liefst zes minder dan vorig jaar in dezelfde periode. 

NIX 18 ook met oud en nieuw
Veel ouders worstelen met de vraag of het veiliger is als jongeren thuis leren drinken. Nu gezinnen door de coronamaatregelen meer thuis zitten en oud en nieuw nadert, is de verleiding groot om toleranter te zijn. Juist dan moet de grens heel duidelijk zijn: geen 18, geen alcohol.

Voorbeeld van ouders is belangrijk
Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders, zo blijkt uit onderzoek. Daarvan zijn veel ouders zich bij veel zaken al bewust. Voorbeeldgedrag speelt ook een belangrijke rol bij het drinken van alcohol. Kinderen die hun ouders vaak zien drinken, nemen zelf eerder hun eerste biertje en drinken op latere leeftijd ook vaker te veel. 

Help je kind nee te zeggen
Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec, is voorzitter van de Westfriese stuurgroep In control of alcohol & drugs: ”Ouders en opvoeders hebben meer invloed op hun kinderen dan zij misschien denken. Goed voorbeeld door geen alcohol te drinken in het bijzijn van je kind(eren) doet goed volgen. Jongeren staan daarnaast bloot aan veel verleidingen buitenshuis. Zeker als zij samen zijn met vrienden. De invloed van ouders is ook belangrijk bij het weerbaar maken van hun kind. Ouders kunnen hen helpen door nee te zeggen tegen alcohol en drugs. Het is belangrijk om met je kind het gesprek aan te gaan en afspraken te maken.”

Extra interventies voor ouders
Zeven wethouders volksgezondheid en de burgemeester van Stede Broec, Ronald Wortelboer, vormen samen de Westfriese stuurgroep die de focus bepaalt van het regionale jeugd-, alcohol- en drugsbeleid. Een van de focuspunten is de tolerantie van ouders tegenover alcohol- en drugsgebruik. De regio zal daarom de komende jaren onder meer geld besteden om ouders én de leeftijdsgroep 15- en 16-jarigen te bereiken met interventies en herkennen van signalen van middelengebruik. Andere focuspunten zijn de aanpak van drugs, interventies voor en met het voortgezet onderwijs en regionale samenwerking op het gebied van handhaving van de alcoholwet.

Alcohol en drugs 3 Alcohol en drugs 3