Nieuw te planten bomen Westerdijk zijn volgens actiegroep volstrekt ondermaats

Westerdijk zal nooit meer hetzelfde zijn

HOORNGIDS | De gemeente Hoorn heeft onlangs een reactie gegeven op de brief van de actiegroep die zich beijvert om de Canadese polulieren aan de Westerdijk in Hoorn te behouden. Daarin gaat de gemeente uitgebreid in op de redenen waarom men overgaat tot het kappen van de bomen en datgene wat ervoor in de plaats komt: 18 verschillende bomen van uiteenlopende omvang en hoogte. De actiegroep is er niet van onder de indruk en geeft een reactie.

”De gemeente doet het voorkomen alsof het heel wat voorstelt, met een ’parkstrook’ en met alleen het vermelden van de omtrek van de bomen. Maar straks hebben we alsnog een dijk die er zeker het eerstkomende decennium vooral kaal uitziet. Wij noemen het opgeblazen plannen.”
De volledige reactie van de indieners van de petitie Stop Bomenkap Westerdijk Hoorn die onlangs nog op televisie te zien waren bij SBS6 is hieronder te lezen.

Aan burgemeester en wethouders van Hoorn,
Wij, indieners van de Petitie Stop Bomenkap Westerdijk Hoorn, van de Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk, de bezwaarmakers van het eerste uur, betreuren het buitengewoon dat de petitie niet wordt ingewilligd. Te meer omdat we het herplantplan van de gemeente Hoorn voor de Westerdijk tussen Geldersesteeg en West volstrekt onvoldoende vinden.
Wij zijn niet onder de indruk van het feit dat er 18 ‘bomen’ terugkomen voor de 13 Canadese populieren, omdat die 18 zeer weinig substantieels behelzen, nu en in de toekomst. U heeft het in uw brief over een ‘parkstrook’, met verschillende bomen op verschillende afstanden. U kunt het beter hebben over een grasstrook, omdat er voor Westerhaven een lengte is van zo’n 85 meter en voor Residentie Het Hoornse Hop een lengte van zo’n 75 meter waar alleen maar een paar onaanzienlijke boompjes van de derde grootte komen. De stammetjes van de derde grootte zijn door één flinke hand tussen duim en middelvinger te omvatten. 
Dit gebied benoemen als een ‘parkstrook’ is een Trumpiaanse grootspraak. Om de zuinige afmetingen van de ‘bomen’ een beetje inzichtelijk te maken: Een boom van de derde grootte, met 19-20 cm omtrek, heeft een diameter van een schamele 6 cm; een boom van de tweede grootte, met een omtrek van 40-45 cm, geeft een diameter van 13,5 cm; een boom van de eerste grootte, met een omtrek van 50-60 cm een diameter van 17,5 cm. 
Dan komen de maten opeens heel wat armzaliger over! De totale nieuwe aanplant past met gróót gemak zelfs in de helft van de gemiddelde Canadese populier. Deze 18 armzalige ‘boompjes’ kunnen zelfs over 10 jaar nog niet concurreren met één van de Canadese populieren, want stamomtrek of stamdiameter zegt natuurlijk ook het een en ander over lengte, grootte van de kroon en klimaatgerelateerde prestaties.
In de afgelopen zomer was er elders in het land berichtgeving over een brandweerkorps dat met natspuiten moest zorgen voor verkoeling van een verzorgingshuis. Aan de Westerdijk hebben de bewoners te maken met dubbele zonkracht door de weerspiegeling in het water, straks niet meer gefilterd door een bladerdek. Met deze kap en zulke minimale herplant zorgt u ervoor dat aan de Westerdijk ’s zomers véél meer elektriciteit verbruikt zal worden door ventilatoren en airconditioning. Waar bent u mee bezig in tijden van klimaatverandering en opwarming. Bomen van de derde grootte zullen niet zorgen voor windvang, schaduw of verkoeling, en nauwelijks voor zuurstof of het afvangen van fijnstof, CO2. 
Het gaat dus niet eens zozeer om de boomsoorten, alhoewel appelbomen op een dijk (!) toch niet als passend kunnen worden aangemerkt. Het gaat veel meer om de grootte bij aanplant en om de potentiële grootte. Die potentiële grootte is trouwens een soort fata morgana, een beeld waarmee we onze fantasie moeten voeden. Want laten we er geen doekjes om winden, voorlopig blijft het aanzicht er één van hele jonge aanplant, en zo gauw die bomen hun volwassen leeftijd hebben bereikt, krijgen we een herhaling van zetten en moeten ze natuurlijk óók voor de bijl.
Verder zouden er natuurlijk best een paar parkeerplaatsen kunnen worden opgeofferd om van die 150 meter grasstrook een geloofwaardiger parkstrook te maken met de aanplant van meer bomen. Dat is ook waar wethouder Broersma steeds op gezinspeeld heeft.

Conclusie:
Het herplantplan is volstrekt ontoereikend. De kap van de dertien populieren betekent een zware aanslag op het stadsgezicht, op het ecologisch kapitaal dat de bestaande bomen vertegenwoordigen en op het welbevinden van burgers en bezoekers van Hoorn. Het plan is een doekje voor het bloeden. Het kan anders en beter. Een herzien plan moet als uitgangspunt hebben: herplant gericht op herstel, namelijk van aanzicht, kapitaal en welbevinden. Het voorliggende plan voldoet daar totaal niet aan. Ook niet op de langere termijn. Over bijvoorbeeld 10 of zelfs 20 jaar zal er nog steeds zichtbare en onzichtbare schade zijn.
Tenslotte nog het volgende: De termijn waarbinnen belanghebbenden kunnen reageren is slechts vier-vijf werkdagen. Dat is een onredelijke (om niet te zeggen onbehoorlijke) inperking van zeggenschap van burgers.
Namens de Kerngroep Bomenbehoud Westerdijk,
de petitionarissen van Petitie Stop Bomenkap Westerdijk Hoorn
C.E. Middelburg
P. Tack
G.J. Ruijg

Westerdijk populieren Westerdijk populieren