Minder geheimen in gemeentehuis

"Maak geheimhouding ook transparant" 

HOORNGIDS | “Wees transparant over geheimhouding, zet het duidelijk op de website, geef aan waarom en hoelang de geheimhouding geldt.” Dat stellen de fracties van de PvdA Hoorn en Fractie Danny Verdonk in een brief aan het college. De fracties zien dat er steeds vaker stukken geheim of vertrouwelijk worden gemaakt en willen daarvoor een oplossing aandragen zonder direct raadsinstrumenten in te zetten.
PvdA Hoorn en fractie Danny Verdonk hebben op 29 september 2020 artikel 36 vragen gesteld over geheimhouding aan het college van de gemeente Hoorn. Gemeenten verklaren steeds meer stukken geheim. Dat hindert de kaderstellende en controlerende functie van de raad. In de gemeente Hoorn is het aantal geheim verklaarde stukken de afgelopen jaren toegenomen van circa 5 per jaar naar nu circa 40 per jaar. “Uit het antwoord van de gemeente bleek inderdaad dat er steeds meer stukken geheim worden verklaard, maar we zijn blij dat het principe ‘openbaar, tenzij’ nog steeds wordt gehanteerd”, aldus de fracties.

Voordelen
De gemeente heeft op de artikel 36 vragen geantwoord door het aantal geheimhoudingsverklaringen op te sommen, heeft aangegeven dat de grootte van financiële voordelen van geheimhouding niet bekend zijn, dat geheimhouding zorgvuldig wordt afgewogen, dat het soms niet anders kan en geeft aan dat ze geheimhouding zoveel mogelijk probeert te beperken. “De vraag blijft dan, wat is er de afgelopen jaren dan zo veranderd, dat zoveel vaker geheimhouding wordt opgelegd”, aldus Verdonk.

Vertrouwen
Ondanks dat de fracties kritisch zijn over het aantal geheimhoudingen en staan voor een open en transparante overheid willen ze geen nieuw vragen stellen of een motie indienen. “We willen hierbij het vertrouwen uitspreken in uw college dat hierin de afweging tussen openbaar, vertrouwelijk en geheim op de meest integere wijze wordt gemaakt”, stellen zij in de brief waarin ze enkele mogelijkheden mee geven ter overweging. Deze mogelijkheden zijn:
1. Wees transparant over geheimhouding, zet het duidelijk op de website, geef aan waarom en hoelang de geheimhouding geldt. Dan is het voor iedereen in ieder geval inzichtelijk;
2. Laat de raad beslissen over geheimhouding door dit specifiek te behandelen, nu wordt het als het ware opgelegd. Dan wordt de keuze tot geheimhouding een gezamenlijk iets en hopelijk beter onderbouwd;
3. Gebruik in de gemeentelijk stukken een range in kosten of besteedt op een andere wijze aan. Dan is minder vaak geheimhouding nodig.
“Met deze mogelijkheden wordt bereikt dat, hoe vreemd het ook klinkt, geheimhouding transparant wordt gemaakt”, zegt Arnica Gortzak van de PvdA. “We hopen dat we uiteindelijk weer terug komen op het oude niveau met zo min mogelijk geheimhouding”.
De brief is vandaag (29-10-2020) aangeboden aan het college.

Geheim Geheim