Meer woningdiversiteit in Kersenboogerd gewenst

Fractie Tonnaer wil meer 'Kansen voor de Kersenboogerd'

HOORNGIDS | De Kersenboogerd, en dan met name het Stationsgebied, dreigt te worden volgebouwd met woningen, hetgeen de leefbaarheid niet ten goede komt, aldus de Fractie Tonnaer. De lokale politieke partij vraagt het college van B&W hoe zij denkt de verstening te voorkomen door de vele woningen die worden bijgebouwd in dit gebied.

Ook wordt gevraagd of het college wooncoöperaties in dit gebied wil stimuleren ter ontwikkeling. Een wooncoöperatie is een vorm van wonen in zelfbeheer. Bewoners zijn dan verantwoordelijk voor het beheer van hun woning en woonomgeving. Het sociale is een belangrijk element in deze woonvorm. Mensen blijken meer betrokken te zijn op elkaar.

 

Succesvol

De wooncoöperatie kan eigendom zijn van een woningcorporatie of in zelfbeheer.  Amsterdam heeft al succesvolle ervaringen met wooncoöperaties, o.a. de ’Halve Wereld’. Coöperatie ’de Halve Wereld’ is eigendom van woningcorporatie Ymere, met 118 sociale huurwoningen van wisselende groottes en prijzen. Wooncoöperatie De Warren bouwt zijn huurwoningen in zelfbeheer in plaats dat aan een woningcorporatie over te laten. Bewoners bepalen hier zelf de toewijzing. Naar het inzicht van de Fractie Tonnaer kunnen deze woonvormen bijdragen tot een meer gewenste, gemêleerde bevolking in  de Kersenboogerd. Om die reden wordt aan het college gevraagd of ze het stichten van wooncoöperaties in dit gebied wil stimuleren. Zie hieronder het schrijven. 

Geacht College,
In de Raadssessie van 18 augustus jl., is via een sessie “Kansen voor de Kersenboogerd” o.a. door gemeente Hoorn en Intermaris een presentatie gegeven over de kansen voor een deel van deze wijk en mogelijke nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.
Ambtenaren van gemeente Hoorn en van de projectgroep “Kansen voor de Kersenboogerd” vertelden dat vooral in Kersenboogerd Noord en het Centrumgebied, de “grachtengordel”, relatief veel ‘kwetsbare’ bewoners wonen. Er werden mogelijke veranderingen genoemd.
Oplossingen (kansen) werden ondermeer gevonden in het “inbreiden” van woningen waardoor direct aan de vraag naar meer woningen in de Kersenboogerd wordt voldaan. In dit zeer dichtbevolkte deel van de Kersenboogerd (en van Hoorn) zouden dus nog meer woningen bij gebouwd moet gaan worden. Ook werd andere toewijzing van woningen voorgesteld met als motivatie, een gemêleerde bevolkingsopbouw te kunnen garanderen.
Onze fractie signaleert ook dat er in de loop der jaren zeker in deze delen van de Kersenboogerd een eenzijdig populatie is ontstaan waarbij te veel ‘kwetsbare’ bewoners in deze wijk bij elkaar wonen, met te weinig begeleiding, en weinig over is van de gedachten om daar een goede afspiegeling van de maatschappij woonachtig te laten zijn. Het één-en-ander levert regelmatig overlast op.
In diverse andere gemeentes zijn inmiddels succeservaringen bekend met het “leefbaar maken van probleemwijken”. Deze wijken stonden ook als ‘bloemkoolwijken’ te boek. Hierbij werd nauwelijks “ingebreid” maar werden organisaties van professionals en bewoners (zogenoemde coöperaties) verantwoordelijk voor beheer, wonen (verhuur) en welzijn. Het positieve van deze woon-coöperaties is dat huurders zelf hun woon- en leefruimtes (mede)ontwerpen en geheel betrokken zijn bij hun buurt.

Onze vragen zijn:
1. Hoe denkt het College te voorkomen dat de wijk Kersenboogerd niet te veel “versteend” bij de “inbreiding-plannen” van Intermaris?
2. Moeten we mogelijke plannen voor het bijbouwen van woningen in de Kersenboogerd niet juist verplaatsen van het centrumgebied van de Kersenboogerd naar de rest van de wijk of aangrenzende wijken?
1. Wil het College onderzoek doen naar en stimuleren van het oprichten voor woon-coöperaties voor huurders bij de uitvoering van het dossier “Kansen voor de Kersenboogerd”?
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer
Conny Ligthert, gemeenteraadslid
Norbert de Vries, commissielid

Winkelcentrum Kersenboogerd 2 Winkelcentrum Kersenboogerd 2