Ziekenhuizen liggen vol met zombiebedrijven

10-09-2020

De Nederlandse economie krijgt een krimp van jaren dertig-niveau te verwerken, maar toch blijven faillissementen en massaontslagen uit. Curatoren maakten de rustigste zomer sinds tijden mee. Hoe kan dat? Steeds meer analisten maken zich zorgen.

Het CBS noteert juist een daling van het aantal faillissementen
Een inktzwart scenario dat de crisis van de jaren dertig zal overschaduwen. Ongekende klappen. Een krimp van 8,5 procent. Al maanden trekt Den Haag de grootste toeters uit de kast om het land voor te bereiden op een economische dreun die zijn weerga niet kent. En al maanden staan rechters, curatoren en insolventieadvocaten in de startblokken om de verwachte drukte aan te kunnen. Tot op heden tevergeefs. Want al maanden gebeurt er vrijwel niets. In mei, juni en juli noteerde het CBS juist een daling van het aantal faillissementen.

Op Schiphol is de kapitaalvernietiging voor iedereen zichtbaar
Hoe kan dat? De neergang in de horeca, de sport- en cultuurbranche en het toerisme is voor iedereen zichtbaar. En wie dezer weken nog eens op Schiphol komt, zal schrikken van de kapitaalvernietiging die zich voor je ogen voltrekt: gesloten winkels, terrassen zonder klanten en eindeloze lege gangen. Toch zijn er op Amsterdam Airport geen dramatische bedrijfssluitingen te betreuren. De luchtvaartsector ligt aan het infuus, net als de spoorwegen, de staalindustrie, de theatermakers, de evenementenindustrie, de staatscasino’s, cafés en restaurants en vele anderen.

Er is geen sprake van de gevreesde epidemie 
De miljardensteun van het kabinet oogst lof van werkgevers en vakbonden. In vergelijking met de meeste andere Europese landen valt het leed nog mee, zo klinkt het opgelucht. Maar de vraag dringt zich op of Den Haag niet bezig is een schijneconomie overeind te houden. Het is immers al langere tijd duidelijk dat er geen sprake is van de gevreesde epidemie die willekeurig mensen wegmaait en tot hoge mortaliteitscijfers leidt. Daarnaast blijkt uit rapport na rapport dat de schade die de maatregelen aanrichten veel hoger zal uitpakken dan hetgeen ermee wordt voorkomen.

Een op de zes ondernemingen is een zombiebedrijf
Onlangs gooide zwaargewicht Christian Sewing, de ceo van Deutsche Bank, de knuppel in het hoenderhok. Dat de regering-Merkel 1,2 biljoen euro heeft uitgetrokken om bedrijven en banen te beschermen, kan bij de hoge bankbaas op weinig genade rekenen. Sewing haalde een onderzoek van kredietverzekeraar Credit Reform aan waaruit blijkt dat een op de zes Duitse ondernemingen straks als zombie door het leven gaat. ”Deze bedrijven houden de herstructurering van de economie tegen”, stelt Sewing, ”ze zijn vooral aan het wachten op het moment dat alles weer wordt zoals het was.”

”Steun geeft bedrijfsleiders onvoldoende prikkels”
De bestuursvoorzitter van Deutsche is bepaald geen roepende in de woestijn. Ook in Nederland krijgt hij bijval. ”Nieuwe bedrijven worden geremd omdat zij niet kunnen concurreren met gesubsidieerde bestaande rivalen”, zegt bijvoorbeeld hoogleraar ondernemingsfinanciering Arnoud Boot vandaag in het FD. ”De overheid steunt niet de nieuwe maar de bestaande ondernemingen en het risico bestaat dat bedrijfsleiders onvoldoende prikkels ervaren om te reorganiseren en te vernieuwen.” Door de excessieve steun en de lage rente blijft het creatieve destructieproces van de marktwerking uit, menen anderen. De overheid zou de extra miljarden volgens hen beter kunnen investeren in verdere verduurzaming van de energievoorziening, vergroening van de landbouw en snellere treinverbindingen.

Bron: FaillissementsDossier.nl

Schiphol Schiphol