HOORNGIDS | Losse stenen, rommelig en ongelijkmatig uitgevoerde herbestrating, een spoor van kapotte sleuven en verkeerd aangelegde blindegeleidepaden. De Fractie Tonnaer heeft kunnen vaststellen dat het slecht gesteld is met de bestrating in de binnenstad van Hoorn en is van mening dat er zo snel mogelijk gewerkt gaat worden aan verbetering. Het was voor de lokale politieke partij aanleiding om vragen te stellen aan het college van B&W. Zie hieronder.
Geacht College,
Met een binnenstadbewoner en een eigenaar van een stratenmakersbedrijf (niet actief in Hoorn) hebben wij vóór de coronacrisis een wandeling gemaakt om de conditie van de bestrating in de binnenstad te bekijken.
Daarbij is ons een aantal zaken opgevallen:
- In vrijwel alle straten in de binnenstad liggen de stenen los op straat en stoep. Door het niet inwassen wordt de bestrating eenvoudig stuk gereden en veroorzaken de loszittende stenen veel lawaai. Wij begrijpen niet waarom vrijwel alle straten niet ingewassen worden met zand, zodat de stenen meer in verband komen, hechten en daarmee de kans op stuk rijden aanzienlijk wordt verkleind.
- Vanaf de hoek Grote Noord, over Breed tot aan het zebrapad op de Ged. Turfhaven tegenover Topics Fashion, heeft de gemeente een blindegeleidepad aangelegd. Wij vinden de aanleg van een blindegeleidepad een goede zaak, omdat het voor blinden veiliger is om over straat te lopen en naar bijvoorbeeld het station te gaan. Helaas moeten we vaststellen dat het blindegeleidepad te dicht tegen de winkelgevels is aangelegd. Door de ligging tegen de winkelgevels komen reclameborden en kledingrekken van winkeliers op het blindegeleidepad terecht. Voor de gebruikers van het blindegeleidepad is het noodzakelijk dat het pad wordt verlegd naar het midden van de stoep zodat de gebruiker veilig en zonder letsel van het pad gebruik kan maken.
- Vooral het laatste jaar worden door diverse bedrijven kabels in de stoep gelegd. Daartoe worden sleuven gegraven. Het herbestraten van de gleuven wordt door het kabelbedrijf rommelig en ongelijkmatig uitgevoerd, terwijl het noodzakelijke toezicht op de kwaliteit van de herbestrating niet of nauwelijks plaatsvindt door de gemeente. Door de binnenstad is een spoor van kapotte sleuven getrokken.
- Medio 2012 zijn de iepen op de Italiaanse Zeedijk vervangen door kleinere bomen. Oude elektriciteitskabels zijn weggehaald en de Zeedijk is herbestraat. Tijdens de wandeling over de Italiaanse Zeedijk hebben we gezien dat deze straat al na acht jaar volledig is verzakt en karresporen heeft. Naar de oorzaak van de slechte conditie van de bestrating van de Italiaanse Zeedijk kunnen we slechts gissen.
Vanwege bovenstaande stellen wij de volgende vragen:
1. Bent u het ermee eens dat door het niet inwassen met zand van straten en stoepen veel schade ontstaat en op termijn moet worden overgegaan tot herbestrating? Wilt u alsnog kapotte delen van straten repareren en inwassen met zand? (in bijlage foto’s van schade).
2. Deelt u onze mening dat het blindegeleidepad bij Breed en Ged. Turfhaven te dicht tegen de winkelgevels is aangelegd en bent u bereid het blindegeleidepad te verleggen zodat op een veilige manier het pad gebruikt kan worden door blinden en slechtzienden? (zie foto’s in bijlage).
3. Wilt u het gemeentelijke toezicht op de werkzaamheden van de kabelbedrijven verscherpen en de bedrijven aansporen om de herbestrating van de sleuven in stoepen opnieuw uit te voeren?
4. Kunt u verklaren waarom de Italiaanse Zeedijk nu al verzakt, terwijl pas acht jaar geleden deze straat volledig is heringericht ? Is de aannemer van toen daarvoor verantwoordelijk, is er sprake van gebrekkig toezicht (geweest) of is het te wijten aan tekortkomingen in de aanbesteding?
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer, gemeenteraadslid
Foto’s: Fractie Tonnaer