HOORNGIDS | Voor de zeven Westfriese gemeenten bestaat een gemeenschappelijke regeling op het gebied van afvalbeleid. De gemeenten willen nu meer regie hebben en keuzevrijheid op het afval- en grondstoffendossier. In 2018 is gestart met een onderzoek daarnaar.
Het Hoornse college stelt voor de gemeenschappelijke regeling CAW voorlopig nog te handhaven, omdat dit handiger is bij het gezamenlijk beleid over afvalafhandeling. Het collectieve aandeelhouderschap van HVC wordt echter ingeruild voor een individueel aandeelhouderschap, zodat Hoorn meer regie en keuzevrijheid krijgt op het gebied van afval en grondstoffenbeleid. Het college vraagt ook in te stemmen met de conceptjaarstukken 2019 en de conceptbegroting 2021.
Een aantal fracties vraagt zich af of het loslaten van gemeenschappelijk aandeelhouderschap wel zo slim is. Guido Breuker (HOP) constateert dat de enige taak van het CAW de stort is en ziet weinig in het optuigen van een nieuwe gemeenschappelijke regeling.
Wethouder Samir Bashara maakt nogmaals het standpunt van het college duidelijk. Het loslaten van het collectieve aandeelhouderschap maakt het beter mogelijk de eigen standpunten in te brengen. In het collectief is dat wel eens weggevallen. Voor de stort bij Westwoud heb je wel een organisatievorm nodig. Inspraak van elke deelnemer moet mogelijk blijven. Vandaar het vasthouden aan een vorm van het CAW. De wethouder bevestigt dat het na 2023 mogelijk is zonder veel problemen uit de gemeenschappelijke regeling te stappen. Voor die tijd is het niet erg zinvol en zal het financiële consequenties kunnen hebben.
Aansluitend komen de conceptjaarstukken en – begroting van het CAW aan de orde. Het college stelt voor hier positief over te zijn. Het is voor de toekomstige kosten van de stort in Westwoud onzeker wat er kan gebeuren en daar moet rekening mee gehouden worden. De fracties kunnen zich wel vinden in de positieve zienswijze over de stukken.