HOORNGIDS | Het duurt nog even voor je er met je handdoekje kunt liggen, maar de contouren van het toekomstige stadsstrand van Hoorn zijn al goed zichtbaar. De Alliantie is tussen de schouwburg en de Galgenbocht druk bezig met het opspuiten van de tweede laag zand op de oeverdijk. Dit gebeurt vanaf de oeverdijk zelf, met leidingen die óp het zandlichaam liggen. Bulldozers verdelen het zandwatermengsel over de oppervlakte.
De oeverdijk zorgt ervoor dat de inwoners van Hoorn ook de komende vijftig jaar droge voeten houden. De gemeente benut de aanleg van de oeverdijk voor het realiseren van een stadsstrand.
Zetten
Eind mei, begin juni is de Alliantie klaar met het opspuiten van de tweede laag zand in module 2. Daarna krijgt de oeverdijk een paar maanden de tijd om te ’zetten’. Dit gebeurt met hulp van verticale drainage, een techniek waardoor de grond sneller inklinkt. De komende maanden wordt de tweede laag zand tussen de Galgenbocht en gemaal Westerkogge (module 3) opgespoten.
Wie de werkzaamheden van dichtbij wil bekijken kan zittend op een bankje bij de Galgenbocht genieten van het prachtige uitzicht.
Verkeer omgeleid bij gemaal Westerkogge
Gemaal Westerkogge in Scharwoude krijgt in het kader van de dijkversterking een nieuwe inlaat, waarmee beheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de pompcapaciteit kan vergroten. De voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang. De afgelopen weken stonden in het teken van het aanbrengen van voorbelasting: op het buitendijkse voorland ter hoogte van het gemaal is zand gestort en zijn damwanden geplaatst. Begin juni starten ook de werkzaamheden ’binnendijks’. Het gevolg is dat de dijkweg ter hoogte van het gemaal van 2 juni tot en met 21 augustus wordt afgesloten voor doorgaand verkeerd. Al het verkeer - inclusief busvervoer - wordt omgeleid. Meer informatie over de omleidingen en een kaart met omleidings- en bouwroutes vindt u op de website markermeerdijken.nl (http://markermeerdijken.nl).
Onderzoek proefterpen afgerond
Begin mei is het praktijkonderzoek van de laatste van de drie proefterpen, in Etersheim, afgerond. De ondergrond is ver genoeg geconsolideerd. Dit betekent dat de grond de juiste sterkte heeft bereikt en voldoende ingeklonken is.
De proefterpen zijn aangelegd om alle verzamelde kennis en berekeningen die zijn gedaan voor de dijkversterking in de praktijk te toetsen. Kenmerkend aan het gebied van de Markermeerdijken is namelijk de slappe ondergrond. De afgelopen jaren is de grond nauwgezet in kaart gebracht met ruim 1500 grondboringen, 2700 sonderingen, circa 388 peilbuizen en 1000 laboratoriumproeven. Naar verwachting kunnen voor de zomer 2020 de onderzoeksgegevens van de drie proefterpen worden gepresenteerd.
Buitendijkse werkstroken en loswallen
De aanleg van buitendijkse loswallen en werkstroken is in volle gang. Deze loswallen en werkstroken zijn nodig om tijdens de uitvoering ruim negentig procent van het materiaal over het water te kunnen vervoeren.
Vergevorderd
In module 6, Heintjesbraak en Warder, zijn de damwanden voor de loswal geplaatst. De komende periode worden de damwanden aan elkaar bevestigd. De loswal in module 7, Polder Zeevang, is al vergevorderd. De damwandenconstructie is gevuld met zand, het grootste deel al tot boven de waterlijn. De buitendijkse werkbaan in module 7 is al gedeeltelijk zichtbaar: een traject van ongeveer 900 meter steekt boven het water uit.
Zwaaikom
In module 15, Uitdammerdijk, is de loswal het verst. De damwandconstructie is volledig gevuld met zand, tot 1 meter boven de waterlijn. Begin juni wordt naast de loswal gestart met het uitbaggeren van een zwaaikom, zodat vrachtschepen tijdens de uitvoering bij de loswal kunnen komen en ook weer weg kunnen varen.
Boven de waterlijn
De werkstrook in module 15 is over een lengte van ruim 400 meter boven water, vanaf loswal 10 in de richting van Durgerdam. Graafmachines en bulldozers verdelen het opgespoten zand gelijkmatig over de oppervlakte. Om veilig te kunnen werken, is het fiets- en wandelpad op de dijk afgesloten.