Schade door klussen in huis: wat is er verzekerd?

30-04-2020

HOORNGIDS | Nu we massaal thuiszitten, zien we in huis opeens allemaal dingen die anders kunnen. Of misschien heb je nu eindelijk tijd voor de klusjes die al jaren op je to-dolijst staan. Die muur kan wel een likje verf gebruiken. En misschien heb je nu eindelijk tijd om dat ene muurtje te slopen of dat plankje op te hangen. 

Maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen is een geboren klusser. En die twee linkerhanden kunnen nog wel eens wat schade veroorzaken in en rondom het huis. Helaas wordt niet elke schade die ontstaat door jouw onhandigheid, of die van je quarantainebuddy natuurlijk, vergoed. In dit artikel lees je welke schades die zijn ontstaan door het klussen wel én niet verzekerd zijn. En welke verzekering je moet raadplegen.  

Schade aan de inboedel of opstal
Allereerst is het belangrijk te weten welk onderdeel van je woning je per ongeluk hebt beschadigd tijdens het klussen in huis: de opstal of de inboedel. Onder de opstal van jouw woning valt alles wat nagelvast zit aan het huis. De inboedel bestaat uit al jouw spullen die los liggen. In sommige gevallen kan dit verschil nog onduidelijk zijn. Even een voorbeeld: heb je tijdens het schilderen een pot groene verf over je houten vloer laten druppelen? Dan kun je deze schade wellicht vergoed krijgen vanuit de inboedelverzekering als de vloer los te halen is en je deze dus kunt meeverhuizen. Maar is je vloer vastgelijmd of vastgespijkerd en op geen enkele manier los te krijgen? Dan is de opstalverzekeraar misschien wel jouw redder in nood. Áls je goed verzekerd bent natuurlijk en als er geen opzet in het spel is.  
Maar als je je huis huurt, dan zit dit weer net iets anders. Huurders hebben geen opstalverzekering, die verantwoordelijkheid ligt bij de verhuurder. De verhuurder zal de schade aan de vloer dan zeer waarschijnlijk proberen te verhalen op jouw aansprakelijkheidsverzekering. 

Je had het kunnen weten
Over het algemeen geldt: schade die rechtstreeks ontstaan is door het klussen, is niet verzekerd. Dat betekent grofweg het volgende: heb jij een muurtje gesloopt en bleek dat dat muurtje niet gesloopt kon worden omdat het als steunpilaar fungeerde, waardoor je huis op instorten staat? Dan is het nog maar de vraag of je verzekeraar de schade gaat vergoeden. Als je goed had nagedacht, wist je dat dit niet mogelijk was en dat er schade zou ontstaan. Veel opstalverzekeraars dekken daarom geen schade aan de opstal die ontstaan is door verbouwen en/of klussen. Maar laat je tijdens het vervangen van een muurtje je boor op je bijzettafeltje vallen en breekt dit tafeltje, dan is de schade mogelijk te verhalen bij je inboedelverzekeraar. De schade is in dat geval niet rechtstreeks veroorzaakt door de klus. Als je de klus hebt laten uitvoeren door een professional, is het een ander verhaal. Je kunt de schade dan verhalen op het betreffende bedrijf. En weet je bijvoorbeeld niet zeker of een actie schade zal veroorzaken? Wacht dan nog even: bel na de quarantaine een aannemer die verder kan helpen. Dat klusje stond waarschijnlijk toch al jaren op je to-dolijstje.

De dekking is allesbepalend
Oké, je weet nu bij welke verzekering je het zoeken moet. Maar ook is de gekozen dekking voor je verzekering van belang. Bij veel verzekeraars kies je tussen een ‘extra uitgebreide dekking’ of een allriskdekking. Ook al klinkt een ‘extra uitgebreide dekking’ aantrekkelijk, onvoorziene schade door eigen schuld is hiermee niet gedekt. Met een allriskdekking ben je wel verzekerd voor schade door eigen schuld. Dus stoot jij per ongeluk dat verfblik om over de bank? Of laat je tijdens het boren de boor vallen op jouw nieuwe leren stoel? Dan ben je hier met een allriskdekking op je inboedelverzekering voor gedekt. Dezelfde regels kun je toepassen op de opstalverzekering. Heb je geen allriskdekking bij je opstalverzekering? Dan ben je meestal alleen verzekerd voor brandschade, waterschade, inbraak en meer van dat soort schades. Maar dus niet wanneer je zelf iets veroorzaakt.

Vooraf brandje blussen
Staat het huis opknappen nog op jouw to-dolijst, kijk dan nog even naar de dekking van jouw verzekering. Ook al ben je een handige Harry: een ongeluk zit in een klein potje verf en een ruit kan al breken bij het minste of geringste. Berg daarom al je kostbare spullen op en zorg ervoor dat alles afgedekt is. Ook na het klussen en/of de verbouwing doe je er goed aan om nog eens naar je woonverzekeringen te kijken. Een nieuwe badkamer voegt bijvoorbeeld veel waarde aan je huis toe, dit moet je dus doorgeven aan je verzekeraar. Zo voorkom je onderverzekering. We wensen je in ieder geval succes en hopelijk zien we je binnenkort niet bij ‘Help.. Mijn man is klusser’.

Bron Pricewise: schade klussen huis

Klus hamer en hand Klus hamer en hand

Reacties
Reactie: (edwin)
30-4-2020, 12:34
ahaha ik moet smakelijk lachen.word tijd in dit geval hoorn met intermaris 100% goed gaan samen werken dit is een.bij urgentie volgens intermaris ben je verplicht te nemen zo niet urgentie weg klopt dit ook niet.waarom ik toen die tijd wat nu gaat lopen bij huurcomichie ik moest woning nemen zoals is .zo niet urgentie kwijd .ik was 4 in lijst 3 zeggen af vreemd he en ja ik had ook afgezecht maar ik moest mijn mond houden en een lijst met gebreken lekage noem maar op en verhalen jullie op persoon schande laat jullie maar is denken hoe dit opgelost gaat worden .en zo heb ik was lijst van deze gebreken die niet eens gemaakt worden